× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το τραύμα από τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη είναι συλλογικό»

Ανακοίνωση Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/1/2022

«Το τραύμα από τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη είναι συλλογικό»

Η χρονιά που μόλις πέρασε σφραγίστηκε στη χώρα μας από 17 γυναικοκτονίες, δολοφονίες γυναικών οι οποίες συνδέονται με το φύλο τους. Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώνει τη φωνή του με τις γυναικείες οργανώσεις και τις πρωτοβουλίες κατά των γυναικοκτονιών και δεσμεύεται να παλέψει για κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις γυναικοκτονίες:

Αντιπαλεύουμε το σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που αφήνουν τις περισσότερες γυναίκες εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία και την ανασφάλεια. 

H βία κατά των γυναικών ως ιστορικο-κοινωνικό φαινόμενο ριζώνει σε σύνθετες και διασταυρούμενες διαδικασίες, οι οποίες οδήγησαν στην εδραίωση της πατριαρχικής οργάνωσης του βίου και την ανάδυση του καπιταλισμού. Η πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της γης μαζί με την πατριαρχία αποτέλεσαν τις ιστορικά δομικές συντεταγμένες του κόσμου, οι οποίες επέβαλαν την υποτέλεια των γυναικών, και σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, τον αφανισμό και την συστηματική τους εξόντωση όπως συνέβη με το κυνήγι των μαγισσών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σήμερα την εποχή της πανδημικής επισφάλειας, οι μορφές της εξόντωσης των γυναικών είναι πολλές και διαφορετικές: άλλες απροκάλυπτες και άλλες σιωπηλές, άλλες φευγαλέες και άλλες συστηματικές και επίμονες. Συμβαίνουν μέσα στα σπίτια, στο δρόμο, στο χώρο εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην αναψυχή. Συμβαίνουν κάθε λεπτό της ημέρας και ποτέ δεν είναι μια μόνο μορφή έμφυλης βίας. Στο όνομα της δήθεν «αγάπης», οι γυναίκες μαθαίνουν από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα να «υπομένουν», και να σωπαίνουν. Άλλοτε ως αγίες – σύμβολα μητρότητας και άλλοτε ως πόρνες- σύμβολα του κακού, οι γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση σε πόρους, συστηματικά φυσικοποιούνται και αντικειμενοποιούνται από τις κυρίαρχες πρακτικές και νόρμες. 

Σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, η υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμη και της ζωής του, οι κοινωνικές σχέσεις και ιδιαίτερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων επηρεάζονται δραματικά. Πάνω σ' αυτό το έδαφος οξύνονται οι καταδικαστέες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, το βιασμό, ακόμα και τις δολοφονίες γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τραύμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη βάναυση δολοφονία μέλους της φοιτητικής του κοινότητας, της Ελένης Τοπαλούδη, είναι συλλογικό και επαγρυπνεί τις συνειδήσεις όλων για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και βία κατά των γυναικών.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη