× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αν είσαι ρατσιστής, scrollαρε παρακάτω και άνοιξε κάνα βιβλίο...»

Γράφει η: Σεβαστή Σκούφογλου

Δημοσίευση 2/2/2022

«Αν είσαι ρατσιστής, scrollαρε παρακάτω και άνοιξε κάνα βιβλίο...»

Το σημερινό μας θέμα δεν είναι ένα εύπεπτο θέμα, κι ούτε είναι σε θέση ο καθένας , διαβάζοντας τούτα τα λόγια που γράφω,να τα καταλάβει. Ή μάλλον δεν θέλουν όλοι, ούτε να τα ακούσουν, ούτε να τα διαβάσουν , μα ούτε και να τα καταλάβουν.  Στα μάτια του πρόσφυγα , του μετανάστη, του κυνηγημένου, του θαλασσοπνιγμένου, βλέπουν έναν βιαστή, έναν κατακτητή, έναν αλλόθρησκο που αναπαραγάγει το είδος του και θα καταλύσει τα άγια ήθη και έθιμα, αυτού τόπου. Έτσι ακριβώς τους βλέπουν. Έτσι ακριβώς είδαν και οι ντόποιοι τους έλληνες , κυνηγημένους, θαλασσοπνιγμένους μικρασιάτες “τουρκόσπορους”, όπως τους αποκαλούσαν. Μα φυσικά “εκείνοι δεν ερχόντουσαν με κινητά και i-phone”, θα απαντήσει ο άλλος. Ναι, ερχόντουσαν με ό,τι πολυτιμότερο μπορούσαν να διασώσουν. Χαλιά πανάκριβα, τζετζερέδια, προικιά, λίρες , παιδιά, μανάδες… Με ό,τι μπόρεσαν ,τέλος πάντων να διασώσουν ,ήρθαν. Έτσι και οι σύγχρονοι πρόσφυγες .  “Μα ετούτοι είναι αλλόθρησκοι! Οι μικρασιάτες ήταν ορθόδοξοι!” Όχι όλοι και σίγουρα δεν μιλούσαν όλοι ελληνικά, υπήρξε κι ένας σημαντικός αριθμός πλήθους ,που ήταν αποκλειστικά τουρκόφωνοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να εδώ βλέπουμε έναν κατακτητή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ βλέπουμε κατακτητές να καταλύουν τα άγια ήθη και έθιμα του τόπου μας..

    Κι εδώ διακοπάρουν πίσω από τα συρματοπλέγματα του Άουτσβιτς. Ά! Συγνώμη  η Μόρια είναι! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ φαίνεται η πολύτελής τους διαβίωση με τα λεφτά του ελληνικού λαού! Όλοι θα θέλαμε να είμασταν στην θέση αυτού του κατακτητή! Ε; Διακοπάρες!

Ποτέ δεν θα μπορέσω να γίνω “ισαποστάκισσα”. Ποτέ. Από τις καταγραφές του 2021, οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες , που παρουσίασε ο  γραμματέας του υπουργείου μετανάστευσης και  ασύλου, κύριος Μυταράκης ήταν 8.616  μέχρι της 21 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ αντίστοιχα το 2020 ο αριθμός διασωθέντων ήταν περισσότεροι από 29.000 πρόσφυγες που είχαν διασωθεί από το λιμενικό και από την ΕΛ.ΑΣ στον Έβρο. Επομένως, υπάρχει μια διαφορά περί τους 20.000 πρόσφυγες. Αυτό την ίδια ώρα όπου έρχονται στην δημοσιότητα, καταγγελίες από πρόσφυγες για αθέμιτη και κακοποιητική συμπεριφορά των ελληνικών αρχών έναντι των διασωθέντων. Αυτό την ίδια ώρα που οι παράνομες επαναπροωθήσεις είναι πλεον καθημερινότητα . Αυτό την ίδια ώρα , που  οι βελτιστοποιημένες φυλακές  στα νησιά του Αιγαίου, Χίο, Σάμο, Λέσβο,  προωθούν την γκετοποίηση και τα συνεπακόλουθα της, και διόλου δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους πρόσφυγες , ούτε και τις τοπικές κοινωνίες στην απορρόφηση και στην αφομοίωση των ανθρώπων αυτών . Αυτό την ίδια ώρα, που ο  εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων εντείνεται, προκείμενου να ωφεληθεί η κρατική αρχή, από τα ευρωπαικά κονδύλια και τις φιλικές διεθνής συμφωνίες,   είναι οι λύσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να καλουπώσει τα νούμερα ,ώστε να είναι τα θεμιτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Αγαπημένε αναγνώστη, τί θαρρείς πώς είσαι κι εσύ για τις κυβερνήσεις; Πώς είμαστε όλοι μας  δηλαδή; Οι πολίτες αυτής της χώρας είμαστε και εμείς νούμερα. Νούμερα και ποσοστά.  Στις αυξομειώσεις των κορονοκρουσμάτων, στα κιτάπια της εφορίας… Είμαστε εκείνοι οι αριθμοί, βάση των οποίων θα βγει ο κατώτατος μισθός στα 535 ευρώ και με αυτά πρέπει να ζήσουμε. Είμαστε εκείνοι οι αριθμοί που ανεβάζουν τα κορονοκρούσματα, γιατί η κυβέρνηση εφοδίασε με  πακτωλό δημόσιου χρήματος ,τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καναλιών ( σε επιλεγμένα,προσκείμενα στην φιλοκυβερνητική πολιτική) για να μας ενημερώσει, αλλά εμείς επιμένουμε να διασπείρουμε τον ιό, συνεχίζοντας να εξυπηρετούμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, παραβλέποντας την ατομική μας ευθύνη στην αυξητική τάση της πανδημίας.  Είμαστε εκείνοι οι αριθμοί, που επειδή η οικονομία παραπέει λόγω της πανδημίας, τις υπερωρίες μας θα τις πληρωνόμαστε με ρεπό, και φυσικά , αν αρρωστήσουμε από κορονοιό, εννοείται πώς υπαίτιοι θα  είμαστε εμείς, και  θα κάτσουμε σπίτι 5 μέρες, αντί για 10 ( κουράγιο αδερφές μου κατακτάμε την καθημερινότητα μας σιγά σιγα) , όπου η μία εξ αυτών θα χρεωθεί στην κανονική άδεια του εργαζόμενου και φυσικά θα περικοπεί από τον μισθό κάποιο μέρος του. Επίσης, θα ήταν καλό , αν κολλήσουμε τον ιό, να κάνουμε την ίδια ώρα  και κάνα τάμα να υπάρχει άδεια ΜΕΘ, καθώς κάποιες είναι “reserve” για κάποια εκλεκτή αφρόκρεμα  των αρχόντων του τόπου μας.  Επίσης να  προσευχόμαστε και ο γιατρός που θα μας κουράρει να μην είναι  πια τόσο αποκαμωμένος  που θα λιποθυμήσει ενώ μας εξετάζει,  από την κούραση λόγω ατέλειωτων  των υπερωριών που καλύπτει, επειδή το ΕΣΥ υποφέρει από την υποστελέχωση και μυρίζει κατάρρευση…

 Βλέπεις φίλε αναγνώστη, κι εμείς κι οι πρόσφυγες δεν είμαστε τίποτα άλλο για τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς μας, παρά αριθμοί, που πρέπει να ρυθμίζουν κατά καιρούς και  κατά το δοκούν,  ώστε να είναι σε αρμονία με τις εκάστωτε πολιτικες προγραμματικές διακυρήξεις και φυσικά σύμφωνα με τα σχέδια των , κατά καιρούς , συμμάχων μας. Εξάλλου είναι γνωστό πως στην πολιτική σκακιέρα, μοιράζονται οι ευθύνες και σε ένα πακέτο τσιγάρα συμφωνούνται τα έθνη επιρροής και το μέλλει γενέσθαι τους.

  Εμείς, όμως , ποιό μέρος απαρτίζουμε; Εξουσιάζουμε ή εξουσιαζόμαστε; Είμαστε με τους αδικούντες ή με τους αδικημένους;

 Αν αναρρωτήσαι φίλε αναγνώστη, υπερ τί και ποιού τάσσεσαι, σκέψου κάθε φορά που μαθαίνεις για ένα καινούργιο ναυάγιο προσφύγων , πόσο πιθανό θα ήταν να ήσουν εσύ μέσα στα νερά παλεύοντας για την ζωή σου,σε αντίστοιχες πολεμικές  και βίαιες καθεστικύιες συνθήκες..  Αν κάθε φορά που ακούς για ένα ακόμα ξεβρασμένο , πνιγμένο,  τόσο δα κορμακι  παιδιού, νιώθεις έναν κόμπο να σε πνίγει, τόσο που εμποδίζει την ανάσα σου... Αν ανησυχείς  μήπως δεν βρεις μεθ , αν αρρωστήσεις βαριά από την κορονοαρρώστια , τότε φίλε αναγνώστη , μάλλον ξέρεις ήδη,  σε  ποια πλευρά του νομίσματος κοιτάζεις.

Τουλάχιστον εγώ ξέρω πια…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας