× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πληθωρισμός ανακοινώσεων από Λιβανό

Αγωνία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 4/2/2022

Πληθωρισμός ανακοινώσεων από Λιβανό

Το πρωί της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου, την ώρα που οι αγροκτηνοτρόφοι της χώρας ξεκινούσαν τις φετινές τους κινητοποιήσεις, με μπλόκα και συλλαλητήρια, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός προχωρούσε σε ακόμη μια ανακοίνωση μέτρων στήριξης που περιλαμβάνει παλιά και νέα μέτρα. Από τα συνολικά επτά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός τα δύο έχουν ανακοινωθεί και στο παρελθόν, δύο μέτρα για να εφαρμοστούν απαιτούν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ κανένα μέτρο δεν δίνει άμεση στήριξη στους αγροκτηνοτρόφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αναλυτικά τα μέτρα έχουν ως εξής: 
-Κάλυψη κατά 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν οι αγρότες (ρήτρα αναπροσαρμογής). Το μέτρο έχει ανακοινωθεί πολλές φορές κατά τις προηγούμενες εβδομάδες κατά συνέπεια δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο στην μείωση του κόστους λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε αγροτικής εκμετάλλευση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού.


- Επιδότηση σε όλους τους κτηνοτρόφους με 7% επί του τζίρου τους για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022. Πρόκειται για νέο μέτρο που σίγουρα στηρίζει τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο η εφαρμογή του απαιτεί την έγκριση των κοινοτικών οργάνων.


- Αξιόλογο μέτρο είναι η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν καλύπτει την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων που φθάνει ως το 100%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Εφαρμόζεται μεταφορικό ισοδύναμο για την μεταφορά των ζωοτροφών στην Κρήτη. Η δαπάνη του συγκεκριμένου μέτρου θα ανέλθει στα 8 εκατ. ευρώ. Όμως με το ρυθμό που γίνονται οι πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου οι κτηνοτρόφοι θα δουν ουσιαστικό αποτέλεσμα μετά από ένα εξάμηνο τουλάχιστον.


- Αυξάνονται οι πιστώσεις του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου κατά 3,5 εκατ. ευρώ για την μεταφορά των ζωοτροφών. Στόχος του μέτρου είναι να αυξηθεί η ενίσχυση ανά κιλό ζωοτροφής. Ωστόσο το μέτρο αυτό για να εφαρμοστεί πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι είναι άγνωστο αν μπορεί να δοθεί αυτή η έγκριση. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να περικοπούν οι άλλες επιδοτήσεις που δίνονται μέσω αυτού του προγράμματος.


- Επίσης ο κ. Λιβανός ανέφερε πως άμεσα θα εκδοθεί η ΚΥΑ για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για ορισμένες κατηγορίες αγροτών. Κι αυτό το μέτρο έχει ανακοινωθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τραγωδία των αγροτικών πληρωμών

Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτική Στέγη: Η δύναμη του Αγρότη

Στεγάζεται σε ένα μεγάλο σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο στην Καλλονή και σε νέο κατάστημα στη Λάρσο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξιάτικη ευφορία στις τιμές του ελαιολάδου

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν σήμερα 7 του Μάη οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γεωτεχνική Αιγαίου: Αξιόπιστος σύμβουλος ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου

Στη Λέσβο λειτουργούν οχτώ καταστήματα της επιχείρησης και μάλιστα το τελευταίο που βρίσκεται στο περιοχή Φανάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνιά του
ΑΓΟΡΑ

Τι θα συμβεί στους επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό;

Αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες υποβάλλουν ψηφιακά αμφισβήτηση των στοιχείων της εφορίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή