× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Tάιζαν αποφάγια τους ηλικιωμένους

Η δικογραφία «καταπέλτης» για το γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/2/2022

Tάιζαν αποφάγια τους ηλικιωμένους

Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αναφορικά με τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο Χανίων.Στοιχεία της δικογραφίας αποκαλύπτουν τον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι του γηροκομείου τους ηλικιωμένους τρόφιμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων στη δικογραφία 12.000 σελίδων περίπου αναφέρεται ότι η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους «ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη», ενώ οι μερίδες φαγητού χαρακτηρίζονται «πολύ μικρές» έως «ελάχιστες». Σα να μην έφτανε αυτό, στους τρόφιμους χορηγούνταν ως νέα γεύματα «αποφάγια προηγούμενων γευμάτων καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων».

Όσον αφορά στους μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους, στη δικογραφία αναφέρεται ότι τους τάιζαν σε πολύ μικρό χρόνο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά πνιγμών και θανάτων.

Παράλληλα, η φροντίδα προς τους ηλικιωμένους ήταν ελάχιστη καθώς στοιχεία της δικογραφίας αναφέρουν ότι είτε τους έντυναν με πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος ρούχα τα οποία καθαρίζονταν σπάνια, είτε ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πετσέτες, τα ίδια ξυραφάκια και σαπούνια, είτε δεν προέβαιναν καν στην αλλαγή πάνας στους μη αυτοεξυπηρετούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, πολλές φορές οι ηλικιωμένοι φροντίζονταν πρόχειρα και τους επανατοποθετούνταν η ίδια ακάθαρτη πάνα.

Επιπλέον, το προσωπικό ακινητοποιούσε πλήρως ορισμένους ηλικιωμένους για όλο το 24ωρο στα κρεβάτια ή στα αναπηρικά αμαξίδια, με «χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια».

Τέλος στην πλειονότητα των ηλικιωμένων χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά «χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να επιδεινωθεί ραγδαία η ήδη επιβαρυμένη υγεία των ηλικιωμένων και από το 2009, να χάσουν τη ζωή τους 293 άνθρωποι.

Ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 36 ατόμων, ενώ σήμερα Σάββατο αναμένεται να απολογηθούν επτά εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα, η ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και η ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο συνιδιοκτήτριες της Μονάδας, οι δύο γιατροί (παθολόγος και ψυχίατρος) και τρεις νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρτυρίες φρίκης από τρόφιμο που επέζησε

Η μαρτυρία τροφίμου του γηροκομείου-κολαστηρίου στα Τσικαλαριά Χανίων στην κάμερα μεταφέρει με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο τα όσα ζούσαν επί χρόνια εκατοντάδες ηλικιωμένοι τρόφιμοι, ενώ ταυτόχρονα δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές ήταν εν γνώσει των εργαζόμενων, αλλά και άλλων που επισκέπτονταν τους χώρους του.


Ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγός του Ελένη βρέθηκαν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν προσωρινά τις «υπηρεσίες» του γηροκομείου, καθώς η τελευταία που μέχρι τότε τον φρόντιζε κατ' οίκον, χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Ηρακλείου για να υποβληθεί σε εγχείριση. Όπως είπαν on camera, σε ρεπορτάζ που προέβαλε το ΚΡΗΤΗ TV, αυτά που έζησε ο άτυχος ηλικιωμένος και είδε και η σύζυγός του, ξεπερνούν την πιο αρρωστημένη φαντασία.

«Ξύλο, έτρωγα πολύ ξύλο. Στον πισινό. Πονούσα και φώναζα. Μου έκαναν ενέσεις χωρίς λόγο. Με χτυπούσαν αλύπητα», περιγράφει ο κ. Δερμιτζάκης. Τηλεφωνούσε επανειλημμένα στην σύζυγό του: «Ελένη, έλα να με πάρεις, γιατί θα πεθάνω εδώ μέσα. Ελένη, πάρε τους τηλέφωνο. Λερώθηκα και δεν έρχονται να με αλλάξουν. Υποσέντονα δεν είχαν. Κοιμόμουν πάνω σε χοντρό νάιλον σαν αυτό που σκεπάζουμε τα ξύλα της σόμπας». Ωστόσο, λίγο μετά, προσωπικό τον έδενε εκεί που βρισκόταν. Η σύζυγος θυμάται ότι ρωτούσε: «Γιατί δέσατε τον άντρα μου; Μου απαντούσαν πως τον έδεναν για να μη γλιστρήσει από την καρέκλα».

«Δίπλα στην είσοδο με είχαν κάτσει και με είχαν δέσει για να μην κουνιέμαι. Στο χώρο που μας έκαναν μπάνιο, ήταν στοίβα οι πετσέτες από προηγούμενους ασθενείς, βρεγμένες. Λέω ρε παιδιά με αυτές θα σκουπιστώ; Αν σου αρέσει μου έλεγαν. Αν δε σου αρέσει τα παράπονα σου στη διευθύνουσα», θυμάται ο κ. Δερμιτζάκης.


Περιέγραψε επίσης τις άθλιες συνθήκες σίτισης με ελάχιστη τροφή: «Έτρωγα κρεμμύδια από την πείνα μου. Κι όταν τους έλεγα ότι πεινάω μου απαντούσαν "αυτά είναι, δεν έχουμε άλλο". Για πρωινό μας έφερναν σκέτο τσάι ή γάλα και μας έπιανε κόψιμο. Τέτοια πείνα δεν είχα ζήσει ξανά». Όταν ολοκληρώθηκε η περίοδος που η σύζυγός του χρειαζόταν για να ολοκληρώσει την δική της νοσηλεία και την μετεγχειρητική περίοδο, τον επισκέφτηκε εκεί. «Του έφεραν να φάει άθλιες φακές μέσα σε ένα μικρό μπολάκι σαν αυτό που ταΐζω τα γατιά και μισό αυγό! Όταν ρώτησα πού είναι το άλλο μισό αυγό, μου είπαν πως θα το δώσουν σε άλλο τρόφιμο. Ευτυχώς, βρέθηκε εκεί μέσα κάποιος που πουλούσε κουλούρια και τυρόπιτες και όταν του έδωσα να φάει έτρωγε σαν λιμαγμένος».


Όπως περιγράφει, ο σύζυγός της ήταν 90 κιλά όταν μπήκε στη μονάδα. Όταν επέστρεψε, ήταν μόλις 50 κιλά και είχε αποκομίσει και μία μόλυνση, αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών υγιεινής και την απουσία φροντίδας.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναμνήσεις που ανακαλεί, με ηλικιωμένες γυναίκες να καλούν σε βοήθεια. «Εκεί μέσα είναι κολαστήριο δεν είναι ίδρυμα. Όταν κατεβαίναμε στο υπόγειο για μπάνιο, έβλεπες τα φέρετρα, στη σειρά. Λέω ρε παιδιά τι συμβαίνει; Πέθανε ο ένας, πέθανε ο άλλος, τι γίνεται;». «Είδα μια γιαγιά με άνοια να της ανοίγουν το στόμα και να της βάζουνε με το ζόρι το κουτάλι με το φαγητό. Εκείνη να μην τρώει και να της το σπρώχνουν με μια πετσέτα. Είδα έναν άλλο να τον σπρώχνουν σαν ζώο στη σκάλα»...

Σημειώνεται ότι για σήμερα είναι προγραμματισμένο να προσαχθούν στην ανακρίτρια Χανίων οι πρώτοι από τους 7 συλληφθέντες για την υπόθεση, προκειμένου να απολογηθούν. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο. Οι Αρχές έχουν ήδη περιλάβει στην δικογραφία ακόμη 29 άτομα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ.

Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τους νεκρούς της Λήμνου στη Μάχη του Σκρά

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024

Μέσω πλατφόρμας του gov.gr -Πότε ανοίγει η αίτηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 7:30 το πρωί αναχωρεί το Aqua Blue

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του πλοίου λόγω κακοκαιρίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τους ναυτιλλόμενους που αφορά την Παρασκευή 10 Μαΐου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στην Αννα Παναγιωτοπούλου

Συγκίνηση για την σπουδαία ηθοποιό - Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλός κόσμος αποχαιρετούν την Άννα Παναγιωτοπούλου
ΕΛΛΑΔΑ

«Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca»

Σε πάνω από 100 τα περιστατικά των επιπλοκών στη χώρα μας -Δηλώσεις της Καθηγήτριας Επιδημολογίας Αθηνάς Λινού
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΕΛΛΑΔΑ

56 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967 - 1974 θα τιμήσει τη μνήμη του, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Τιμούν την 9η Μαΐου ημέρα της αντιφαστικής νίκης των λαών

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα