× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι απάντησαν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου

Το ιδιόμορφο έντυπο debate της ΠΛΑΤΕΙΑΣ, στέφθηκε χάρη στον πολιτικό πολιτισμό των υποψηφίων, με επιτυχία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/5/2019

Τι απάντησαν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου

Πολιτικός πολιτισμός είναι η γόνιμη αντιπαράθεση, είναι η έκθεση των απόψεων και των προγραμμάτων και βασικά, ο δημόσιος –χωρίς φόβο και πάθος- διάλογος. Η «Π» από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της, έδειξε και εν συνεχεία απέδειξε, πως ο στόχος της να φωτίσει ολόπλευρα πτυχές της αυτοδιοίκησης που σκοπίμως ή από «ωχαδερφισμό», δεν προβάλλονται και όλοι οι συντελεστές της, νιώθουν ευτυχείς για τη σημερινή της επιτυχία: να κατορθώσει να συγκεντρώσει απόψεις και θέσεις όλων των παρατάξεων που ζητούν την ψήφο μας στις 26 του Μάη για την Περιφέρεια. Προσφέροντας σε εσάς τους αναγνώστες μας, έναν -θεωρούμε αξιόπιστο- «οδηγό» για τις επικείμενες εκλογές, μέσω του ιδιόμορφου «έντυπου debate» που εξασφάλισε, χάρη φυσικά και στη συνεργασία των υποψηφίων.

Ο δρόμος για την πραγματοποίηση αυτού του πρώτου και μοναδικού ουσιαστικού προεκλογικού διαλόγου/αντιλόγου, φυσικά και δεν ήταν εύκολος. Όταν κανόνας τα τελευταία χρόνια είναι οι «αγιογραφίες» πολιτικών προσώπων έως και οι «αβάντες», η εκ προοιμίου κριτική μας σε κάποιες προγραμματικές θέσεις υποψηφίων συνδυασμών, θεωρήθηκε από κάποιους αιρετική. Και βρεθήκαμε σήμερα, όλοι μαζί, πολίτες, υποψήφιοι και δημοσιογράφοι, να επιτελούμε τον ρόλο μας και να συζητάμε –έστω και δια αλληλογραφίας- πραγματικά για εκείνα που μας ενώνουν. Τους προβληματισμούς μας δηλαδή για μία καλύτερη επόμενη ημέρα, που προσδοκούμε άπαντες. Υποψήφιοι και ψηφοφόροι… Καλή σας ανάγνωση λοιπόν και καλή… ψήφο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στράτος Γεωργούλας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Υπάρχει ανάγκη για έναν άλλο δρόμο στην αυτοδιοίκηση σήμερα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει η ανάγκη για να εκφραστεί η πολιτική θέση ανθρώπων έντιμων που δεν πούλησαν ή δεν πουλάνε την αξιοπρέπεια τους για οφίτσια, καρέκλες, ανταλλάγματα;

Υπάρχει η ανάγκη για μια άλλη πολιτική, πέρα από αυτήν που εκφράζεται από τρεις υποψήφιους που έχουν το κοινό στοιχείο, στην χειρότερη περίοδο του τόπου να υπηρέτησαν την κυβέρνηση Σαμαρά, ως δοτοί Γενικοί Γραμματείς, υπεύθυνοι για τις πολιτικές που κατέστρεψαν τα νησιά μας (Καλογήρου- ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σπιλάνης- ΓΓ Αιγαίου, Μουτζούρης- ΓΓ Λιμένων);

Υπάρχει η ανάγκη να εκφραστεί μια άλλη πολιτική πέρα από αυτήν που μας έβαλε σε μια μνημονιακή λαίλαπα (ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τ. Γραμματέα της Νομαρχιακής), ή μια πολιτική που ενδιαφέρεται μόνο για στενή κομματική καταγραφή, τοποθετώντας επικεφαλής νυν βουλευτή (ΚΚΕ);

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άλλος Δρόμος σημαίνει υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού (ρεύμα, νερό, στέγαση, περιβάλλον, παιδεία, υγεία κλπ) από το ξεπούλημά τους. Το κάναμε 5 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, θα το κάνουμε και στο περιφερειακό συμβούλιο. Θα είμαστε απέναντι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Θα προτείνουμε μέτρα για έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και όχι «επενδύσεων» για τα συμφέροντα λίγων. Θα δώσουμε προτεραιότητα στη γεωργία, την κτηνοτροφία, με προγράμματα διαφύλαξης και προστασίας, όπως κάναμε 5 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα εφαρμόσουμε μέτρα προώθησης  της εργασίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης ανέργων. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι πληγή η μετανάστευση των νέων των νησιών μας που δεν μπορούν να βρουν δουλειά στον τόπο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφέρεια έχει τα όπλα για έλεγχο των τιμών, επάρκεια αγοράς και πόλεμο στην αισχροκέρδεια. Εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε γιατί αλλιώς κανένας μειωμένος ΦΠΑ, κανένα μεταφορικό ισοδύναμο δεν έχει απτό αποτέλεσμα.

Η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για δημιουργία σχεδίου ενδοπεριφερειακής συγκοινωνίας.  Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε για να το κάνουμε πράξη. Το αποδείξαμε 5 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας, για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών της Περιφέρειας. Προτείναμε και θα παλέψουμε στο περιφερειακό συμβούλιο να υπάρχει μειωμένο τιμολόγιο σε όλους τους νησιώτες λόγω μη διασύνδεσης, όπως έχουν κάνει και άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Πρώτα από όλα όμως η Περιφέρεια πρέπει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Έλεγχος των εκλεγμένων, κοινωνική λογοδοσία και διαφάνεια. Δεν μένουμε στις προτάσεις. Δημιουργήσαμε ήδη μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (δημοκρατοmeter) στο πρότυπο άλλων που λειτουργούν σε άλλες χώρες. Επισκεφτείτε τη, δείτε τις προοπτικές της στο https://allosdromos-stratos.blogspot.com/?m=0 και δώστε μας τη δύναμη να την κάνουμε πράξη , μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Δώστε τη δύναμη στον εαυτό σας να μας ελέγχετε όλους.

Χριστιάνα Καλογήρου, υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Μετά από την πενταετή διαδρομή της ευθύνης της Περιφέρειας από το συνδυασμό μας, «Εμείς για το Αιγαίο», βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στην κρίση των συμπολιτών μας, στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Είναι για όλους μας μια στιγμή αποτίμησης, κάτι περισσότερο από έναν συνηθισμένο απολογισμό, είναι μια στιγμή υπεύθυνης στάσης, υπεύθυνης κρίσης και υπεύθυνης απόφασης.

Ευρισκόμενοι μπροστά στην εκλογή της 26ης Μαΐου, κοιτάμε μπροστά. Με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, με προτάσεις υαλοποιήσιμες, με πνεύμα ενότητας και δημιουργικής συνεργασίας.

Μπορούμε να προχωρήσουμε. Να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλα τα νησιά μας, αντιμετωπίζοντας τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, που συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητά μας. Η φιλοσοφία με την οποία εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, είναι -νομίζω- στους συμπολίτες μας γνωστή. Δεν αγαπάμε τα μεγάλα λόγια. Δεν μας εμπνέουν οι μεγαλεπήβολες διακηρύξεις. Δεν παγιδευόμαστε στις αθεμελίωτες υποσχέσεις. Το αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα πάντα μετράει. Είναι το κριτήριο και το μέτρο κάθε απόφασης και πράξης μας.

Η έμφαση στην τοπική οικονομία, η υποστήριξη του τουρισμού μας με κάθε τρόπο και με όλους τους διαθέσιμους πόρους. Προώθηση, δίπλα και ταυτόχρονα, εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τα νησιά μας διατηρούν την αυθεντικότητα του τοπίου και διασώζουν το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος τους. Τα τοπικά προϊόντα μας, ένας πλούτος. Η απόφαση της Περιφέρειας να στηρίξει ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, συνδέεται με την στρατηγική μας επιλογή να εργαστούμε συστηματικά στον τομέα της αγροδιατροφής, προκειμένου να αναδείξουμε την ιδιαίτερη ποιότητα και αξία των τοπικών προϊόντων μας. Με ταυτότητα, να βρουν καλύτερη θέση στην αγορά και καλύτερη τιμή.

Η έρευνα πάνω στο λάδι και την ελιά,  το μέλι, τη βιοποικιλότητα, τα αρωματικά μας φυτά, τα υποπροϊόντα του σταφυλιού και  της οινοποιίας, φέρνει αποτελέσματα, θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας και σταθερή ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας. Πρόκειται για καινοτόμα πρωτοβουλία που ως παράδειγμα αναφέρω.

Συγκοινωνίες, πολιτική προστασία, υδάτινοι πόροι, υποδομές, παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός. Στη νέα περίοδο θα συνεχίσουμε την πολύπλευρη εργασία με σκοπό να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα στα σημαντικά ή τα φαινομενικά ασήμαντα ζητήματα, που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στο πρόγραμμά μας παραθέτουμε αναλυτικά και κωδικοποιημένα τις προτάσεις μας για κάθε τομέα και περιοχή ανάγκης λύσεων και δράσης.

Μένουμε σταθεροί -και αυστηροί- στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Κάνοντας πάντα το καλύτερο δυνατό μέσα στις δυσκολίες της εποχής και παρά τη δοκιμασία του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, ένα ζήτημα πρωτόγνωρης συνθετότητας, μπροστά στο οποίο βρέθηκε η κοινωνία των νησιών μας.

Μια κοινωνία προχωράει μέσα από κριτήρια, αξιολογήσεις και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, τις αλλαγές που συντελούνται, τα νέα αιτήματα που προβάλλουν και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Αυτή η προσέγγιση ορίζει τα επόμενα βήματά μας. Συνδέοντας το μικρό με το μεγάλο, μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες, εργαζόμαστε ώστε κάθε μας πράξη, κάθε μικρή ή μεγάλη απόφασή μας, να έχει εσωτερική συνοχή και ενότητα, να αποδίδει σήμερα αλλά και να αντέχει στον χρόνο.

Και σήμερα προχωράμε. Για να πορευθούμε σε αυτόν τον δρόμο τίποτα δεν μπορούμε χωρίς την εμπιστοσύνη των  συμπολιτών μας.

Η εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη παντού, πρώτα και πρώτη. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Είναι θεμέλιο, δύναμη και έμπνευση.

Εμείς, η παράταξή μας, όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας, προσερχόμαστε με επίγνωση και των δυσκολιών και των δυνατοτήτων του τόπου μας. Τα νησιά μας έχουν δύναμη και ψυχή.

Με  εμπιστοσύνη και ευθύνη μπορούμε αποφασιστικά να προχωρήσουμε. Εκεί που ένα πνεύμα ενότητας και μια συνείδηση συλλογικής πορείας επικρατεί, πολλά μπορούν να γίνουν. Έτσι οφείλουμε να προχωρήσουμε. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη.

Νίκος Μανάβης υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Το 2008, το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) του Βορείου Αιγαίου ήταν 3,514 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 έπεσε στα 2,455 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση που ξεπερνάει το 30%. Το ΑΕΠ που παράχθηκε στο Βόρειο Αιγαίο την περίοδο 2008 – 2016 ανέρχεται στα 25,8 δις ευρώ. Αν υποθέταμε ότι το ΑΕΠ έμενε σταθερό στα επίπεδα του 2008 καθ’ όλη την προαναφερόμενη περίοδο,το αντίστοιχο ποσό να είχε ανέλθει στα 31,6 δισ. ευρώ. Αυτό δε συνέβη, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η εφαρμογή των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των ελληνικών κυβερνήσεων αφαίρεσε από τα νησιά μας 5,8 δισ. ευρώ.

Ποιοι, όμως, έχασαν τα 5,8 δισ. ευρώ; 1) Οι χιλιάδες εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες των νησιών μας που έμειναν άνεργοι. 2) Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατακόρυφα. 3) Οι φτωχομεσαίοι αγρότες που είδαν τις τιμές των αγροτικών τους προϊόντων να μειώνονται. 4) Οι νέοι που εργάζονται σε άθλιες συνθήκες και πληρώνονται με μισθούς πείνας. 5) Οι ανάπηροι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που τους έκοψαν τα επιδόματα και βοηθήματα που λάμβαναν. 6) Οι συνταξιούχοι που υπέστησαν πολύ μεγάλες μειώσεις των συντάξεών τους.

Οι υποψήφιοι των αστικών κομμάτων δεν λένε κουβέντα για τα 5,8 δισ. Ευρώ και πανηγυρίζουν για τα 600 εκατ. ευρώ  του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο θα αφορά την περίοδο 2021 - 2027. Υπολογίζεται, δηλαδή, ότι  θα φθάνουν κάθε χρόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κάτι περισσότερο από 85 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ των νησιών μας. Όσο καλά, όμως, και αν αξιοποιηθεί αυτό το 3,5%, δεν πρόκειται να έρθει η - ακόμη και με τους όρους του καπιταλιστικού συστήματος- ανάπτυξη. 

Ποιοι, όμως, θα πάρουν τα 600 εκατ. ευρώ; 1)Οι μεγαλοεργολάβοι που θα αναλάβουν τα δημόσια έργα. 2) Οι γραφειοκράτες που ετοιμάζουν τις μελέτες των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. 3) Η Εκκλησία για το δήθεν φιλανθρωπικό έργο της. 4) Οι ΜΚΟ, τύπου Ηλιαχτίδα, που πάρα τον πακτωλό χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους τους επί μήνες. 5) Οι τράπεζες, καθώς η υλοποίηση όλων των προγραμμάτων περνάει μέσα από αυτές. 6) Τα “ψίχουλα” που θα περισσέψουν θα δοθούν σε έναν μικρό αριθμό επαγγελματιών.

Η απάντησή μας σε όλα αυτά: Ήρθε η ώρα να κάνουμε ανταρσία και να φύγουμε από την Ε.Ε, να διαγράψουμε το δημόσιο χρέος, να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν θέλουμε ΕΣΠΑ, αλλά αγωνιζόμαστε για γενναίες αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις. Λέμε όχι στη νέα ΚΑΠ, κι αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς τιμές στα αγροτικά προϊόντα και κρατικές επιδοτήσεις.

Κώστας Μουτζούρης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Η Ακαδημαϊκή  πορεία  μου έδωσε τη χαρά της συμμετοχής αλλά και τη δυνατότητα  ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα καθώς και τρόπους δράσης .

Εκτιμώντας ότι ο κάθε Περιφερειάρχης πρέπει να διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία σε συνδυασμό με τις ικανότητες και τη δύναμη να αντιστέκεται όποτε χρειαστεί στις έξωθεν παρεμβάσεις , το δημοκρατικό ήθος και το μεράκι να εργασθεί για τον τόπο του, έχοντας δε, κατακτήσει την εμπειρία της ηλικίας μου αλλά και τα εφόδια της σύγχρονης πραγματικότητας ,είμαι εδώ, στη γενέτειρα  μου για  να προσφέρω στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου .

Αυτή την απόφαση μου συνοδεύει η δέσμευση ότι προτίθεμαι να κινητοποιήσω όλες τις δυνάμεις εντός και εκτός Περιφέρειας δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο, για μία δυναμική Αναπτυξιακή πορεία, μία πορεία που θα επιτρέψει στην Περιφέρεια να αναπτύξει δυναμικά τη δική της ταυτότητα στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό « Περιφερειακό χάρτη», ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις που ανοίγονται τα επόμενα χρόνια, την επόμενη πενταετία.

Για μία Περιφέρεια με το δικό της αποτύπωμα.

Η νέα πραγματικότητα των νησιών του Βορείου Αιγαίου δεν απαιτεί λόγια.

Απαιτεί οργάνωση και σωστή χρήση της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να κάνουμε ένα Άλμα Ανάπτυξης, ένα Άλμα Ανάπτυξης που θα βοηθήσει σε μία δυναμική Αναπτυξιακή πολιτική .

Δε  θα δεσμευτώ , καταγράφοντας  σωρεία έργων που μπορούν να πραγματοποιηθούν  δημιουργώντας εντυπώσεις.

Ήρθε η  Ώρα για υπεύθυνη δράση!

Ηρθε η ώρα να βρεθούν λύσεις σε μεγάλα ζητήματα όπως το φράγμα Τσικνιά, το αποχετευτικό του ΚΥΤ της Μόριας καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής του πολίτη και του επαγγελματία  των νησιών μας.

Για μας όλα τα έργα είναι Πρώτης Προτεραιότητας  και θα δώσουν ανάσα σε όλους.

Η Περιφέρεια μας πρέπει να επεξεργασθεί σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης με σαφείς και ιεραρχημένους στόχους .

Η Περιφέρεια μας  πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση της

Η ικανότητα του Περιφερειάρχη να «συγκινεί» , να επικοινωνεί με τους αρμόδιους οι οποίοι θα αυξήσουν την εισροή κεφαλαίων  στην περιφέρεια κρίνεται απαραίτητη προκειμένου για το Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο  ικανός Περιφερειάρχης οφείλει να είναι και καλός fund Raiser.

Πιστεύω στις δυνατότητές μου, στις γνώσεις μου και στην εμπειρία μου, ώστε να ανταποκριθώ στο ακέραιο στα δίκαια αιτήματα των  συμπολιτών μου, όπου καμιά διαχωριστική γραμμή και καμιά διαφορετική «κομματική» ταυτότητα δεν είναι ικανή να δημιουργήσει ένα άγονο για την πρόοδο της περιφέρειας κλίμα.

 Η συναίνεση, η παραγωγικότητα, το μέτρο, η διαφάνεια και ο απολογισμός έργου θα είναι προτεραιότητα τόσο δική μου, όσο του συνόλου του συνδυασμού μας.

Με αυτά πορεύομαι σήμερα και ζητώ την ευκαιρία να διεκδικήσουμε μαζί  μια καλύτερη ζωή. Να κάνουμε ένα άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο.

Κάτι που αξίζουμε!

Γιάννης Σπιλάνης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Μετά από μια 10ετή εθνική οικονομική κρίση με τα αποτελέσματα που όλοι βιώσαμε σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την υποχώρηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας και της ΕΕ -σε ότι αφορά στο κατά κεφαλή ΑΕΠ, τον ενεργό πληθυσμό, τη γήρανση του πληθυσμού- το βασικό διακύβευμα των επόμενων χρόνων είναι η ανάπτυξη που πρέπει να είναι βιώσιμη και δίκαιη. Κρίσιμος παράγοντας, το γεγονός ότι τα νησιά μας δεν είναι ελκυστικά για να κρατήσουν πληθυσμό -και ειδικά νέους – και επιχειρήσεις. Τα φώτα σβήνουν με επικίνδυνη ταχύτητα σε μικρά νησιά, σε χωριά αλλά και στις πόλεις.

Οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές όχι απλά δεν συνειδητοποίησαν ότι η βασική αρμοδιότητα της αυτοδιοικούμενης περιφέρειας είναι η ανάπτυξη, αλλά συνέχισαν να λειτουργούν ως οι παλιές κρατικές νομαρχίες εστιάζοντας αποκλειστικά τη δράση τους σε έργα υποδομής, υψηλού κόστους και αμφίβολης σκοπιμότητας που, χωρίς καν να λύνουν επιμέρους προβλήματα όπως πχ. της έλλειψης νερού, της προστασίας από φυσικές καταστροφές, δεν συμβάλλουν ούτε στην ανάπτυξη όπως καταγράφουν οι αριθμοί.

Βασική συνέπεια αυτής της πρακτικής ήταν να έχουν παραμεληθεί οι παραγωγικές δραστηριότητες των νησιών μας: η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μεταποίηση και ο τουρισμός όχι απλά συρρικνώνονται σε όγκο παραγωγής αλλά μειώνονται και οι τιμές τους -αφού δεν βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά- με συνέπεια να μειώνονται τα έσοδα των παραγωγών, οι θέσεις και τα εισοδήματα των εργαζόμενων. Αγορές που μπορούν να κερδίσουν αγροδιατροφή και τουρισμός αξιοποιώντας το μοναδικό περιβάλλον των νησιών, την ισχυρή πολιτιστική τους ταυτότητα, αλλά και τη σημαντική παραγωγική παράδοση σε προϊόντα ποιότητας, αν η Περιφέρεια παίξει το ρόλο της σε ότι αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην προώθηση και προβολή των προϊόντων και των νησιών μας, ενεργοποιώντας δομές (Αγροδιατροφική Σύμπραξη, Αναπτυξιακή Εταιρεία, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, Διαχειριστική Αρχή) και πόρους προς άλλη κατεύθυνση.

Είναι δεδομένο ότι η νησιωτικότητα δεν αφήνει περιθώρια για ανταγωνιστική παραγωγή χαμηλού κόστους. Η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση οφείλει να γίνει με γνώμονα την ποιότητα, την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και τη δίκαιη τιμή που θα προκύψει δίνοντας προστιθέμενη αξία σε πρώτες ύλες (λάδι, γάλα, κρασί, μέλι, αλιεύματα, αρωματικά φυτά κλπ), φύση (γεωθερμία, ιαματικά νερά –το Σάρλιτζα και όχι μόνο-, βιοποικιλότητα, απολιθωμένο δάσος κλπ) και πολιτισμό (Σαπφώ, Αριστοτέλης, Ελύτης, Αρίων, διατροφή, ήθη-έθιμα κλπ) με καινοτόμες ιδέες, ορθολογική διαχείριση περιβάλλοντος και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζεται συγκεκριμένο όραμα (ποιοτικά, πράσινα και ίσων ευκαιριών νησιά) που να αφορά στους πολλούς και οργανωμένο σχέδιο δράσης βασισμένο στη συνεργασία της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας. Τα έργα που μπορεί και πρέπει να κάνει μια Περιφέρεια δεν μπορεί να υπηρετούν εμμονές από το παρελθόν ή/και πελατειακά συμφέροντα, αλλά να είναι κομμάτι του κοινά συμφωνημένου αναπτυξιακού παζλ.

Σταύρος Τάσσος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Οι δύο παράγοντες που με απόλυτο τρόπο καθορίζουν τόσο τις αναλύσεις μας όσο και την πολιτική μας δράση, είναι τα επιστημονικά δεδομένα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση και διαχείριση του υδάτινου δυναμικού των νησιών μας, και της Λέσβου ειδικότερα, είναι ένας από τους βασικότερους στόχους του προγράμματός της «Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου».

Ειδικότερα για το πολύπαθο «Φράγμα Τσικνιά», το θεωρούμε ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης για το Λεκανοπέδιο Καλλονής και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αναγκαίο, για το φράγμα δυναμικότητας 8 εκ. κυβικών μέτρων, να τηρηθούν όσα προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και η χρήση του να είναι για αρδευτικούς σκοπούς. Για ύδρευση υπάρχουν άλλες, καταλληλότερες ποσότητες νερού (π.χ. ποταμός Μυλοπόταμος).

Πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν όσες δυσλειτουργίες υπάρχουν στο βιολογικό καθαρισμό της Καλλονής, για να πάψουν ανεπεξέργαστα λύματα να χύνονται στον Κόλπο.  

Αναγκαίο επίσης έργο είναι το αποχετευτικό της Λαγκάδας, που παρά τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει, πρέπει να γίνει άμεσα. Παράλληλα πρέπει να αποζημιωθούν όσοι επαγγελματίες θιγούν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Το ίδιο ισχύει και για το αποχετευτικό του ΚΥΤ της Μόριας. Η θέση μας είναι να κλείσει, όπως και όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την ύπαρξη αυτής της αθλιότητας, όσο λειτουργεί.

Είναι απαράδεκτο η Μυτιλήνη να μην έχει κλειστό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων. Για το θέμα αυτό έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση και στη βουλή.

Όσον αφορά τη γεωθερμία η απελευθέρωση της εκμετάλλευσης της από το μεγάλο κεφάλαιο, δημιουργεί προβλήματα και στους δημόσιους φορείς, όπως είναι οι δήμοι, που αξιοποιούν τη γεωθερμία για ιαματικούς αλλά και για άλλους σκοπούς.

Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, και ειδικά η Λέσβος και η Ικαρία, έχει υψηλό γεωθερμικό και ιαματικό δυναμικό. Όμως η γεωθερμία και τα ιαματικά λουτρά δεν πρέπει να γίνουν, και εμείς θα αγωνιστούμε για να μην γίνουν, ένα άλλο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά να είναι μέσο κάλυψης ενεργειακών, καλλιεργητικών και ιαματικών αναγκών της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουμε την επαναλειτουργία των λουτρών της Θερμής, και την αναπαλαίωση του αρχιτεκτονικού κοσμήματος του ξενοδοχείου ΣΑΡΛΙΤΖΑ.

Η διάσπαση του δήμου Λέσβου σε δύο δήμους, έγινε πρόχειρα, χωρίς σχέδιο και για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς. Το γεγονός αυτό και οι δυσλειτουργίες που απορρέουν από αυτό, σε συνδυασμό με την εκφρασμένη, και κατά κοινοτική επιταγή, πολιτική ιδιωτικοποίησης τόσο του νερού όσο και των απορριμμάτων, θα επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους, αν και στους δύο δήμους δεν εκλεγούν κομμουνιστές δήμαρχοι.

Παναγιώτης Χριστόφας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Ο Παναγιώτης Χριστόφας κι η ομάδα του, ονειρεύονται ένα Βόρειο Αιγαίο φιλόξενο πρώτα για τους κατοίκους των νησιών του.

Πιστεύουν σε έναν θεσμό, αυτό της Περιφέρειας που η λειτουργία του θα βασίζεται στη συμμετοχή και τη διαβούλευση.

Είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που βγαίνουν μπροστά θέλοντας να δώσουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματά τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο. Δεν προέρχονται από πολιτικές ελίτ αντιθέτως είναι όλοι ενεργοί πολίτες, σκληρά εργαζόμενοι, ζουν στον τόπο τους και θέλουν να δώσουν ευκαιρία στους νέους να γυρίσουν πίσω στα  νησιά τους, να εργαστούν, να φτιάξουν σε στέρεες βάσεις το μέλλον τους.

Θέλησαν να ξεσηκώσουν τους νέους που έχουν απαξιώσει την πολιτική ακόμη και αυτή στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν βρίσκουν νόημα ούτε απαντήσεις στα προβλήματά τους και στις αγωνίες τους. Τους κάλεσαν να συμμετέχουν στις εκλογές και να στείλουν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα πως αυτή είναι νεολαία, είναι το παραγωγικό κεφάλαιο, είναι η σύγχρονη σκέψη, είναι το παρόν και το μέλλον.

Στοχεύουν στην ανανέωση του  πολιτικού σκηνικού στην τοπική αυτοδιοίκηση και δίνουν το παράδειγμα για την ανάμειξη του καθημερινού κατοίκου των νησιών μας σε περιβάλλον συνεργασίας, αποδοχής και σύμπνοιας και σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής.

Όνειρό τους να μετατρέψουν αυτόν τον άνισο εκλογικό αγώνα, χωρίς πολλά υλικά μέσα, παρά μόνο το ανθρώπινο κεφάλαιο, σε ευκαιρία αλλά και παράδειγμα προς μίμηση ώστε να δείξουν πως το δίκαιο και το γνήσιο είναι αυτό που μπορεί να επικρατήσει και να αντιστρέψει τη συνολική εικόνα του Βόρειου Αιγαίου. Οραματίζονται το Βόρειο Αιγαίο, ως πρωτοπόρο στην αναπτυξιακή του πορεία, παράδειγμα λειτουργίας και διαχείρισης, καινοτόμο, μέσα σε ένα πλαίσιο πραγματικά σκληρής δουλειάς, και ξεκάθαρων στόχων.

Προσβλέπουν στην ισχυρή και δυναμική περιφερειακή διοίκηση που θα έχει άποψη και ετοιμότητα να συνδράμει σε κάθε τομέα που αφορά στους κατοίκους των νησιών ακόμη κι αν αυτός δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της αλλά χρειάζεται την συμβολή της προκειμένου να προστατευτεί και υποστηριχτεί ο άνθρωπος κι ο τόπος.

Επιθυμούν να δώσουν αξία και λόγο σε κάθε νησί ξεχωριστά.

Εκφράζουν το κοινό αίσθημα,  ότι ήρθε η ώρα να λαμβάνονται οι αποφάσεις από «εμάς για εμάς» από αυτούς δηλαδή  που οι συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται τους αφορούν άμεσα.

Γι’ αυτό στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που οραματίζονται ο λόγος θα δοθεί στους ανθρώπους της δουλειάς, στους ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, δεν είναι καριερίστες, δεν έχουν ίδια συμφέροντα.

Ο λόγος θα δοθεί σε αυτούς που ανήκει, στους κατοίκους!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ