× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε νέες περιπέτειες το ΟΣΔΕ κι οι αγροτικές επιδοτήσεις

Άλλη μια δικαστική νίκη για την Neuropublic και την Gaia Επιχειρείν στην αντιπαράθεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 28/2/2022

Σε νέες περιπέτειες το ΟΣΔΕ κι οι αγροτικές επιδοτήσεις

Η προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ να σπάσει το μονοπώλιο της Gaia Επιχειρείν στον επιτελικό ρόλο που είχε στην υποστήριξη της διαδικασίας συλλογής δηλώσεων και της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ). Τουλάχιστον προσωρινά. Καθώς, η Αρχική Προδικαστικών Προσφυγών με απόφαση της, πάγωσε την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάδειξη των φορέων υποστήριξης και παροχής υπηρεσιών. Μέχρι πρόσφατα η Gaia Επιχειρείν ήταν ο μόνος φορέας υποστήριξης. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε το δρόμο να διεκδικήσουν το ρόλο αυτό κι άλλα εταιρικά σχήματα, όπως και έγινε. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δύο σχήματα, πέραν της Gaia Επιχειρείν, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν αυτό το αντικείμενο για λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΚΕ.
Προσφυγές κατά της πρόσκληση είχαν καταθέσει οι εταιρείες Neuropublic και Gaia Επιχειρείν.


Το άμεσο, πρακτικό, αποτέλεσμα της απόφασης της Αρχική Προδικαστικών Προσφυγών, είναι πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει φορέας ή φορείς υποστήριξης των κέντρων υποδοχής των δηλώσεων. Παράλληλα στον αέρα είναι και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Επιδοτήσεων).  Κατά συνέπεια θα καθυστερήσει πάρα πολύ η διαδικασία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών. Μια διαδικασία που θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά στα μέσα του καλοκαιριού. Είναι άγνωστο, αυτή την στιγμή, πια θα είναι η αντίδραση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, δεν είχε ανακοινωθεί η αντίδραση του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Οι εταιρείες Neuropublic και Gaia Επιχειρείν, με τις αιτήσεις που κατέθεσαν σε βάρος της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 4 Φεβρουαρίου, υποστήριξαν πως ο τρόπος που είναι διατυπωμένη υποκρύπτει ανάθεση δημόσιας σύμβασης, χωρίς να έχει τηρηθεί η διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης που ο νόμος ορίζει. Επιπρόσθετα το λογισμικό της δήλωσης ΕΑΕ 2022, αποτελεί αντικείμενο ανοικτού διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού που ο ΟΠΕΚΕΠΕ  έχει προκηρύξει! Γι' αυτό και δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στην συγκεκριμένη πρόσκληση ενδιαφέροντος.


Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών δέχτηκε τις αιτήσεις, προχώρησε στην έκδοση προσωρινών μέτρων, που αναστέλουν την εκτέλεση της Πρόσκλησης και τη διαδικασία προκήρυξης, έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί των προσφυγών. Δηλαδή μέχρι να εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, «η πρόοδος της δια της προσβαλλομένης προκηρυσσόμενης διαδικασίας πριν την έκδοση Απόφασης επί των προσφυγών, διακινδυνεύει τη λυσιτέλεια της προδικαστικής προστασίας των προσφευγόντων». Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ περί κατεπείγουσας ολοκλήρωσης της διαδικασίας, αποφαίνεται ότι «η καθυστέρηση ανάθεσης σύμβασης για το αντικείμενο του 2022, δεν οφείλεται σε κατεπείγοντα ή απρόβλεπτο λόγο, αλλά στην ως σήμερα, ακύρωση δυο προηγηθεισών διακηρύξεων για το αυτό αντικείμενο δια Αποφάσεων ΑΕΠΠ που δεν έχουν εισέτι ακυρωθεί ή ανασταλεί», καταλήγοντας ότι «η πρόοδος της νυν διαδικασίας πριν την εκκαθάριση των οικείων διαφορών δεν προστατεύει, αλλά διακινδυνεύει τα συμφέροντα της αναθέτουσας».

«Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η αποδοχή από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών των ισχυρισμών που ως εταιρείες καταθέσαμε με τις παραπάνω προσφυγές, αποτελεί δικαίωση της επιλογής μας να προασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα όχι μόνο των εταιρειών μας, αλλά και του αγροτικού κόσμου, γενικότερα. Συμφέροντα που, όπως φαίνεται, τίθενται σε κίνδυνο από τις αστήρικτες και επιπόλαιες πολιτικές του Οργανισμού» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι δύο εταιρείες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης