ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από 10 έως 20 λεπτά πάνω το ψωμί στη Λέσβο
Η αύξηση αυτή έγινε την τελευταία εβδομάδα λόγω της ανατίμησης των αλεύρων κατά 7 ευρώ το τσουβάλι, δηλώνει ο πρόεδρος των αρτοποιών Λέσβου Νίκος Μπουλμπούλης
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/3/2022
Από 10 έως 20 λεπτά αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες το ψωμί στα αρτοποιεία της Λέσβου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Νίκο Μπουλμπούλη.
Στην ουσία πρόκειται για τη δεύτερη ανατίμηση στο ψωμί και τα αρτοσκευσματα σε διάστημα 6 μηνών από το Σεπτέμβρη όπου ξεκίνησαν σταδιακά οι αυξήσεις των τιμών σε καύσιμα και ενέργεια.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Μπουλμπούλης, οι αυξήσεις αυτές ήταν αναπόφευκτες με δεδομένο ότι συνεχώς καταγράφονται ανατιμήσεις στα σιτηρά και στα αλευρα ενώ και οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, επιδεινώνουν την κατάσταση.
«Οι αρτοποιοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην ανεβάσουν τις τιμές και να απορροφήσουν στο μέγιστο δυνατό τις όποιες αυξήσεις, όμως αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, όταν έχουμε αύξηση 7 ευρώ στο τσουβάλι με το αλεύρι. Την τελευταία εβδομάδα οι συνάδελφοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής του ψωμιού (καρβέλι), από 1 ευρώ που ήταν σε 1,10 έως 1,20. Οι αυξήσεις όπως είναι φυσικό συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα που πωλούν οι φούρνοι ανάλογα με την περίπτωση».
Όπως σημειώνει ο Νίκος Μπουλμπούλης παρά τις αυξήσεις που γίνονται, τα αρτοποιεία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα και εκφράζονται φόβοι ότι πολλά καταστήματα και ειδικά οι μικροί συνοικιακοί φούρνοι θα κλείσουν.
«Οι πελάτες μας καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα των αυξήσεων και δεν γκρινιάζουν Όμως να πούμε την αλήθεια οι ανατιμήσεις που γίνονται δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα άλευρα, στα καύσιμα κ.λπ. Φοβόμαστε δυστυχώς ότι πολλοί συνάδελφοι δεν θα αντέξουν από όλο αυτό το τσουνάμι ανατιμήσεων και θα κλείσουν. Φοβόμαστε ακόμη ότι θα έρθουν και άλλες αυξήσεις το επόμενο διάστημα και πλέον και οι ίδιοι οι καταναλωτές θα περιορίσουν τις αγορές ακόμη και του ψωμιού που είναι βασικό είδος διατροφής».