× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μακρόνησος‑ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Προβολή ντοκιμαντέρ παραγωγής του ΚΚΕ με 36 αληθινές μαρτυρίες από τη Μακρόνησο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2022

Μακρόνησος‑ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Σε  κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε, στον κινηματογράφο «Αρίων», στη Μυτιλήνη, η προβολή του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», παραγωγής ΚΕ του ΚΚΕ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  Το ντοκιμαντέρ ήταν βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες, που έδιναν, με λεπτομερή περιγραφή, τη σειρά των γεγονότων, με στοιχεία, αλλά και ονόματα. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Η πρώτη εικόνα που έδειχνε το κύμα να χτυπά το Μακρονήσι και μαζί του να ξερνά το αίμα των χιλιάδων αγωνιστών που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν δήλωση «μετανοίας», που δεν δέχτηκαν να αποκηρύξουν το  Κόμμα τους, το ΚΚΕ, και μαζί μ΄αυτό τη συνείδησή τους, τις αξίες τους για ελευθερία, για κοινωνική ισοτιμία,    ήταν αποκαλυπτική για να δώσει απάντηση σε όλους όσους θέλουν σήμερα να παραχαράξουν την ιστορία και να την ξαναγράψουν σε βάρος του λαού μας. Η ιστορία που είναι γραμμένη με το αίμα του λαού μας, με τα χιλιάδες θύματα που έδωσαν το αίμα τους, και ήταν περήφανοι για τα ιδανικά τους, δεν παραχαράσσεται δεν ξαναγράφεται. Αυτή την ιστορία κουβαλάει ο λαός μας και σήμερα μέσα του.

Τη εκδήλωση προλόγισε η Νίκη Τσιριγώτη μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η ομιλία της Νίκης Τσιριγώτη 

Ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ για την ανέγερση του Μνημείου τον Σεπτέμβρη του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί συνέχεια της έμπρακτης τιμής:

-στα χιλιάδες μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ,

-στους χιλιάδες αγωνιστές που εξορίστηκαν εκεί και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-στο Κόμμα που από τα σπλάχνα του βγήκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές

Μέσα από αυτό, θα περιπλανηθούμε σε αυτόν τον τόπο όπου οι εξόριστοι «κουβαλώντας στη ράχη την πέτρα και το θάνατο» λογάριασαν «τη ζωή και το θάνατο». Θα μάθουμε για τη φρίκη της Μακρονήσου μέσα από τα συστηματικά βασανιστήρια του αστικού κράτους.

Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτυπώνει και το γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν και κράτησαν κάτω από αυτές τις εφιαλτικές συνθήκες.

Πώς κατάφεραν να νικήσουν την τρομοκρατία, τα βασανιστήρια, τον ίδιο τον θάνατο.

Πώς οι εξόριστοι κομμουνιστές αντιμετώπισαν τη συνεχή βία με τη συντροφικότητα, πώς η γνώση ότι η πάλη τους είχε ελπιδοφόρα προοπτική έγινε το φως που τους κρατούσε τις νύχτες της απομόνωσης, πώς χρησιμοποίησαν τον πολιτισμό και το γέλιο ως απάντηση στη βαρβαρότητα της αστικής τάξης και, τέλος, πώς η σωστή προετοιμασία και οργάνωση των αγωνιστών μπορεί να τους ατσαλώσει ώστε να ξεπεράσουν ακόμα και τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ χρειάστηκε - και προς τιμήν τους - να περπατήσουν πάνω στη Μακρόνησο απ' άκρη σ' άκρη.

Να πατήσουν τα χώματα που πάτησαν οι Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Να συνομιλήσουν μαζί τους πάνω στη Μακρόνησο.

Να φορέσουν, όπως λέει κι ο ποιητής, «τις ίδιες χειροπέδες που φόρεσαν».

Το γεγονός αυτό πιστεύουμε πως συνέβαλε να δημιουργηθεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αξίζει τον έπαινό μας.

 

Το ντοκιμαντέρ:

- Βασίζεται σε ζωντανές μαρτυρίες όσων έζησαν τη φρίκη της Μακρονήσου.

- Μας δίνει για πρώτη φορά το σύνολο της Μακρονήσου μέσα από εικόνες της εποχής και σημερινές.

- Συμμετέχουν αξιόλογοι ηθοποιοί με τη φωνή τους.

- Εχει επενδυθεί με πρωτότυπη μουσική

Τους ευχαρστούμε όλους και μεις με τη σειρά μας.

 

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση αυτού του κολαστήριου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι φωτίζονται χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα καθώς και το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Διότι ερχόμαστε στο σήμερα στη διάρκεια ενός ακόμη πολέμου λέγοντας ότι  ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί οξύνονται συνεχώς οι μεγάλες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων που θέλουν πάλι να μοιράσουν τον κόσμο, που θέλουν να μοιράσουν τις  αγορές, που θέλουν να ελέγξουν χώρες, λαούς και τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων και της Ενέργειας. Και μαζί με όλα αυτά φροντίζουν έτσι ώστε να εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, που είναι ο φασισμός, ο ναζισμός.

Χρειάζεται λοιπόν να παλέψουμε, σήμερα περισσότερο απο ποτέ, έτσι ώστε να μην εμπλακεί ξανά η χώρα μας και ο λαός μας σε νέες πολεμικές επεμβάσεις, σε νέες πολεμικές συγκρούσεις που θα τις πληρώσει πάλι ο λαός και η νεολαία. Για να υπάρξει πραγματικά ειρήνη, να υπάρξει ευημερία, να σταματήσει αυτό το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Γιατι Λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν μπορεί να ανοίξει δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΧΩΡΙΑ

Στολισμός Επιταφίου όπως παλιά από τις γυναίκες του Ασώματου

Το «Ν» παρακολούθησε την παραδοσιακή τελετουργία του στολισμού στην εκκλησία του Ταξιάρχη στον Ασώματο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Μοιρολόι της Παναγίας από τον αξέχαστο Σόλωνα Λέκκα

Δείτε το βίντεο-Κατανυκτικές στιγμές στην κορύφωση του Θείου δράματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Έκτακτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ