× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεύτερη αναστολή χρηματοδότησης στη Frontex

Αιτία το πόρισμα - κόλαφος της OLAF που καταλογίζει βαρύτατες κατηγορίες στον διευθυντή της Frontex και σε άλλα δύο ανώτατα στελέχη, για μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών για επιχειρήσεις επαναπροώθησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/4/2022

Δεύτερη αναστολή χρηματοδότησης στη Frontex

Για ακόμα μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε (με ευρύτατη πλειοψηφία) τη χρηματοδότηση της Frontex, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις αυστηρές οδηγίες που περιέχονται στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την εμπλοκή της στις επαναπροωθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, μόλις 6 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της χρηματοδότησης της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της Ε.Ε.. Αντίθετα, 23 ευρωβουλευτές τάχθηκαν κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Frontex «τιμωρείται» με αυτόν τον τρόπο.

Το πρόσφατο πόρισμα - κόλαφος της OLAF καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες σε τρία ανώτατα στελέχη της Frontex, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της Φαμπρίς Λετζέρι, για μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών, απόκρυψη στοιχείων, αφόρητες πιέσεις σε υφιστάμενους αξιωματούχους και υπονόμευση του έργου της Αξιωματικού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της υπηρεσίας.

Να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και η περίφημη Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιχειρούσαν εδώ και καιρό να μας πείσουν πως στην Ελλάδα δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις και όλα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας από διεθνή ΜΜΕ και ανεξάρτητους φορείς περί pushbacks ήταν fake news, ήρθε η απόφαση αυτή της  Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου και με έκθεσή της προτείνει την αναστολή της χρηματοδότησης της Frontex σε Ελλάδα και Ουγγαρία λόγω παραβίασης του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως οι παραβιάσεις στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκαν και οι επιχειρήσεις στην Ουγγαρία συνεχίστηκαν, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, που ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις επιστροφής προσφύγων στην Ουγγαρία το 2020 ήταν ασυμβίβαστες με το Δίκαιο της Ε.Ε. Η επικύρωση της ντροπιαστικής για την Ελλάδα απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί 2 -5 Μαΐου και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, ακόμα και από τον ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.Μια απόφαση που ντροπιάζει τη χώρα και την κυβέρνηση και δικαιώνει όσους και όσες λοιδορήθηκαν και κατηγορήθηκαν.Μια απόφαση - ναυάγιο για τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, που μπαίνει πλέον στη μαύρη λίστα της Ε.Ε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση