× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Αγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος αδελφοποιεί Μυτιλήνη και Νιχώρι

Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη η αδελφοποίηση τον ερχόμενο Μάιο της Μυτιλήνης και του Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/4/2022

Ο Αγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος αδελφοποιεί Μυτιλήνη και Νιχώρι

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, 12 Απριλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τον κ. Παναγιώτη Τσακύρη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου.
Τον Αντιδήμαρχο Μυτιλήνης συνόδευαν ο κ. Μανώλης Μηνάογλου, μέλος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Νεοχωρίου της Πόλεως, και ο κ. Μιχάλης Χαννούτογλου, Εκτελεστικός Γραμματέας της Κοινότητας Νεοχωρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο κ. Τσακύρης επέδωσε στον Πατριάρχη αντίγραφο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, σύμφωνα με την οποία αδελφοποιείται η πρωτεύουσα της Λέσβου με το Νιχώρι της Πόλεως, λόγω της καταγωγής του πολιούχου της Μυτιλήνης, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, από το Βοσπορινό προάστιο.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή Του γι’ αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμήθηκε δε τις εξαιρετικά όμορφες στιγμές που έζησε, κατά τις πολλές επισκέψεις Του στη Λέσβο, ανέθεσε δε στον Αντιδήμαρχο να μεταφέρει τον αδελφικό χαιρετισμό Του στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, παλιό φίλο Του από τα χρόνια της κοινής μαθητείας τους στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Ζήτησε, επίσης, να διαβιβάσει ο κ. Τζακύρης την εγκάρδια Πατριαρχική ευλογία Του στο σύνολο της Δημοτικής Αρχής.

Μετά τη λήξη της ακρόασης, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος, θέλοντας να τιμήσει τους επισκέπτες του, τους προσκάλεσε στην Πατριαρχική τράπεζα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης επισκέφθηκε τη γενέτειρα του πολιούχου του νησιού, ενώ το βράδυ η Κοινότητα Νεοχωρίου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο Νιχωρίτης Άγιος Θεόδωρος είναι ο πολιούχος της Μυτιλήνης, η οποία κατέχει το ιερό λείψανό του και τον τιμά ιδιαίτερα. Γιορτάζει, μάλιστα, κάθε χρόνο πανηγυρικά, την Κυριακή του Παραλύτου, τη διάσωσή της από τη θανατηφόρο πανώλη, που συνέβη το έτος 1832.

Φέτος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, το Νιχώρι θα αδελφοποιηθεί με την πρωτεύουσα της Λέσβου, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Χριστιανικής Τέχνης, με τίτλο «Θεοδώρεια», μεταξύ 13 και 15 Μαΐου.
Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τον Δήμο Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος όρισε ως εκπρόσωπό Του τον Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου.

Η Κοινότητα Νεοχωρίου θα εκπροσωπηθεί στα «Θεοδώρεια» από όμιλο Νιχωριτών και φίλων, ο οποίος θα μεταβεί εκείνες της ημέρες στη Μυτιλήνη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»