× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Λήμνο το 2004 το καταδρομικό «Μόσχα» που βύθισαν οι Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα

Όταν η εμβληματική ναυαρχίδα του Ρωσικού στόλου επισκέπτονταν το βόρειο Αιγαίο στα πλαίσια εκδηλώσεων «Ρωσο - Ελληνικής φιλίας». «Είχε πυραύλους που μπορούσαν από τη Λήμνο να χτυπήσουν στόχους στην κεντρική Ασία» θυμάται ο τότε Νομάρχης Παύλος Βογιατζής

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 15/4/2022

Στη Λήμνο το 2004 το καταδρομικό «Μόσχα» που βύθισαν οι Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Παύλος Βογιατζής και Λημνιοί αυτοδιοικητικοί με ανώτατους Ρώσους αξιωματικούς στο κατάστρωμα του καταδρομικού «Μόχα» το Σεπτέμβριο του 2004

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βύθιση πριν λίγες ώρες (από Ουκρανική επίθεση ή από έκρηξη πυρομαχικών) της εμβληματικής ναυαρχίδας του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού «Moskva» («Μόσχα») θύμισε την επίσκεψη του πλοίου στη Λήμνο.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2004 και το εμβληματικό καράβι μπήκε επικεφαλής μιας προσπάθειας «πολιτιστικής και ιστορικής εισβολής» των Ρώσων στο βόρειο Αιγαίο με αφορμή αληθινά ή μη ιστορικά περιστατικά δεν έχει σημασία. Στη Λήμνο οργανώθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις των ημερών Ρωσο - Ελληνικής φιλίας που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 25 - 28 Σεπτεμβρίου.

«Το Ρωσικό πλοίο, θυμάται ο Παύλος Βογιατζής, νομάρχης τότε Λέσβου, είχε έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Λήμνο. Το είχα επισκεφθεί και θυμάμαι ότι οι ναύαρχοι που με ξενάγησαν μου είχαν δείξει τους πυραύλους που διέθετε το πλοίο. Εντυπωσιάστηκαν από το ότι μπορούσαν όπως είχαν πει να χτυπήσουν με πυραύλους  από την Λήμνο, στόχους στην κεντρική Ασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη επίσκεψη του Παύλου Βογιατζή στο καταδρομικό στις 27 Σεπτεμβρίου 2004, δηλαδή πριν 18 περίπου χρόνια, εκτός από αυτοδιοικητικούς της Λήμνου επέβαιναν οι τότε Αντιπρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου Σ. Μπατούριν, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα A. Bδόδιν, ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος,  Βηκάριος του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιου ΙΙ, ο Αρχηγός του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ναύαρχος B. Mασόριν και ο Αρχηγός του Σώματος Koζάκ του Kουμπάν B. Γκρομόβ.

Στο κατάστρωμα του καταδρομικού ο Νομάρχης Λέσβου με τον τότε Αρχηγό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ναύαρχο B. Mασόριν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του Αναμνηστικού Σταυρού στο Καζάκικο νεκροταφείο στο Πορτιανού και αργότερα στο Μούδρο είχε γίνει κατάθεση λουλουδιών στο Συμμαχικό Νεκροταφείο, στον τάφο των Ρώσων οι οποίοι απεβίωσαν στα συμμαχικά πλοία κατά τη  μεταφορά τους από το Νοβοροσσίσκ στη Λήμνο το 1920 και τρισάγιο από το Ρώσο Αρχιεπίσκοπο Αλέξιο. Ακολούθως, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό Μούδρου.

Ποιο ήταν το σοβιετικής καταγωγής καταδρομικό «Moskva»

Το «Moskva», οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, επί Σοβιετικής Ενωσης, με την ονομασία «Slava» («Δόξα»). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετονομάσθηκε σε «Moskva» τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

...και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων 

Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το «Moskva» είχε συμμετάσχει σε τρεις πολέμους.

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το «Moskva» συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος