× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ξαφνικός θάνατος» για τις μικρές επιχειρήσεις της εστίασης

Η αύξηση του λειτουργικού κόστους και η μείωση των εσόδων βάζουν ταφόπλακα στις μικρές επιχειρήσεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 17/4/2022

«Ξαφνικός θάνατος» για τις μικρές επιχειρήσεις της εστίασης

Ζαχαροπλαστείο της Μυτιλήνης καλείται να πληρώσει μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος 9.500 ευρώ για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, πριν ένα χρόνο την ίδια περίοδο πλήρωσε 1.500 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα. Καφέ μπαρ που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης πρέπει να πληρώσει 2.500 ευρώ για το ρεύμα, παρότι οι χώροι του καταστήματος με το ζόρι το χειμώνα μπορούν να φιλοξενήσουν 20 πελάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης σκέφτονται πως είναι προτιμότερο να κλείσουν την επιχείρηση τώρα πριν τους πνίξουν τα χρέη. Σνακ μπαρ που λειτουργεί πολλά χρόνια στην αγορά της Μυτιλήνης έλαβε λογαριασμό ρεύματος (μηνιαίο) 7.500 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του σκέφτεται να κλείσει την επιχείρηση. Άλλες επιχειρήσεις από τον χώρο της εστίασης που από την φύση τους έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος ήδη έχουν κλείσει ή ετοιμάζονται να κλείσουν μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Η μεγάλη αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η κύρια αιτία που οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης – διασκέδασης σε κλείσιμο. Αλλά δεν είναι η μόνη αιτία. Ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των πελατών και τα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων. Δίπλα σε αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την διετία της πανδημίας (2020 - 2021), στην εφορία, τους Δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν μικρούς χώρους και μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα περιορισμένο αριθμό πελατών.

Για να σταθούν «όρθιες» αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχει ένα ικανό κεφάλαιο που θα τους δώσει την δυνατότητα να περάσουν την δύσκολη περίοδο που διάγουμε. Συνήθως στις μικρές επιχειρήσεις το κεφάλαιο δεν υπάρχει.

Έτσι καφετέριες, καφενεία, μπαρ, σνακ – μπαρ, ψητοπωλεία στο κέντρο της Μυτιλήνης κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Μια βόλτα στην προκυμαία, στην Ερμού (κεντρική αγορά της πόλης), την οδό Καβέτσου, στην περιοχή Λαδάδικα επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρουμε.

Οι πινακίδες των καταστημάτων αντικαταστάθηκαν από τις πινακίδες των μεσιτικών γραφείων και τα αγγελτήρια «Ενοικιάζεται». Οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης – διασκέδασης στην πόλη της Μυτιλήνης δίνουν μάχη επιβίωσης. Σε άμεσο κίνδυνο κλεισίματος βρίσκονται μικρότερες από αυτές, εκείνες που δεν μπορούν να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, εκείνες που δεν έχουν ένα κεφάλαιο για αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα για να καλύψουν τις πιο επείγουσες υποχρεώσεις τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής