× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Παίρνει μπροστά» ο βιολογικός της νότιας πόλης

Η ΔΕΥΑΛ καταθέτει τεχνικό δελτίο του έργου, στις 15 Φεβρουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2019

«Παίρνει μπροστά» ο βιολογικός της νότιας πόλης
Αποτελεί καημό της πόλης της Μυτιλήνης και διαχρονικό γρίφο της αυτοδιοίκησης από την εποχή δημαρχίας Θεόδωρου Χοχλάκα (1994-1998) και μέσα στην τελευταία τετραετία έδωσε την εντύπωση πως έφτασε πιο κοντά από ποτέ, για να λυθεί.
Η επιμονή άλλωστε της σημερινής δημοτικής αρχής να τελειώσει οριστικά την προοπτική κατασκευής βιολογικού στη νότια πόλη, σε συνδυασμό με την θετική ανταπόκριση κυρίως του Υπουργού σήμερα Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, εξάντλησε τις δυνατότητες αλλά και πιθανότητες προκειμένου το έργο να μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Παρά το ότι όμως για πολλοστή φορά η υπόθεση έδειξε να συνεχίζει να αναφέρεται στις καλένδες, φαίνεται πως η πολυσυζητημένη «χρυσή τομή» για να παρακαμφθεί το επί εικοσαετίας χρηματοδοτικό αδιέξοδο του έργου, τελικώς βρέθηκε.
Με τη ΔΕΥΑΛ, να είναι μάλιστα έτοιμη να καταθέσει το τεχνικό δελτίο του έργου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και τον Πρόεδρό της, Αντώνη Γιαννάκη, να αποκαλύπτει στο «Ν» ότι το έργο του βιολογικού νότιας πόλης θα εκτελεστεί σε δύο σκέλη αιτούμενο δύο διαφορετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης!
Δεν ήταν… επιλέξιμο έργο!

Το αδιέξοδο όλων όσοι εκ της αυτοδιοίκησης καταπιάστηκαν με την υπόθεση εξεύρεσης χρηματοδότησης του έργου του βιολογικού της νότιας πόλης, με προϋπολογισμό ως σήμερα 23 εκ. ευρώ, είναι γνωστό. Ο οικισμός της νότιας πόλης σκοντάφτει στο πληθυσμιακό κριτήριο (της περίφημης «Γ΄ προτεραιότητας», με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων και όχι μεγαλύτερο των 10.000) και ως εκ τούτου, δεν κρινόταν επιλέξιμος από κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Παρά τις «αλχημείες» που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια αφενός για να καταδειχθεί πως η περιοχή (Νεάπολη, Κουμκό, Βαρειά, Ακρωτήρι, Αγ. Μαρίνα, Καγιάνι, Κράτηγος, Πληγώνι) εξυπηρετεί πολλούς περισσότερους πολίτες του πληθυσμιακού κριτηρίου λόγω και της έδρας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην περιοχή, αφετέρου για να γίνει αντιληπτή η ιδιαιτερότητα της νότιας επέκτασης της Μυτιλήνης, ούτε το ΕΠΠΕΡΑΑ (Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), ούτε το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, αλλά ούτε και το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), δεν άνοιξαν ποτέ την κάνουλα χρηματοδότησης για τον βιολογικό της περιοχής.
«ΦιλόΔημος» και ΠΕΠ

Μέσα στην τελευταία τετραετία όμως, η υπόθεση αναθερμάνθηκε, με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό αρχικά και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ στη συνέχεια Αντώνη Γιαννάκη να καταπιάνονται δυναμικά με την προοπτική του έργου. Για να καταφέρουν μόλις τις τελευταίες ημέρες και χάρη στην καθοριστική συμβολή του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, να εξασφαλίσουν την ιδανική φόρμουλα που θα ξεπεράσει κατά πως φαίνεται οριστικά το πρόβλημα επιλεξιμότητας. Η οποία «φόρμουλα» ορίζει την κατασκευή του βιολογικού ξεχωριστά ως προς την ύδρευση και αποχέτευσή του, με το κάθε αντικείμενο να σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από δύο διαφορετικά προγράμματα: Τον «ΦιλόΔημο» και το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.
«Λύση Χαρίτση»

«Αυτή είναι λύση που τελικώς πρόκρινε και ο ίδιος ο κ. Χαρίτσης που είναι ενήμερος από τότε που ήταν αναπληρώτής Υπουργός Οικονομίας για το θέμα. Κατά την τελευταία συνάντησή μας πριν από έναν περίπου μήνα στην Αθήνα, ο ίδιος και οι συνεργάτες του συμφώνησαν στην προοπτική χρηματοδότησης του έργου σε δύο μέρη.
Ο προϋπολογισμός του έργου έχει μαζευτεί από εμάς στα 19 εκ. ευρώ περίπου και παρουσιάζεται πλέον η δυνατότητα να πάρει χρηματοδότηση μέσω «ΦιλόΔημου» και μέσω ΠΕΠ, ως δύο ξεχωριστά έργα. Ύδρευσης δηλαδή και αποχέτευσης δηλαδή», αποκάλυψε στο «Ν» ο κ. Γιαννάκης.
Προσθέτοντας ότι οι μελέτες, που είναι εκπονημένες από το μακρινό 1995(!), βγαίνουν οριστικά από τα συρτάρια της ΔΕΥΑΛ, που σκοπεύει να καταθέσει μέχρι τις 15 Φλεβάρη το τεχνικό δελτίο του έργου, αναμένοντας πια τα σπουδαία από την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. «Είμαστε κοντά χάρη στην μεγάλη προσπάθεια που κάναμε μαζί με το δήμαρχο και την αρωγή του κ. Χαρίτση, να μιλάμε για την πιο σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Μυτιλήνης και για το τέλος μιας ταλαιπωρίας δεκαετιών», κατέληξε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»