× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αξίζει να είσαι και εσύ εκεί!

Γράφει η ΑθαΝασια Δαφιώτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/8/2019

Αξίζει να είσαι και εσύ εκεί!

Ελάτε να μάθουμε τραγουδώντας και χορεύοντας για την Rock μουσική στις 7 Αυγούστου στις 20.30 στην πλαζ Τσαμάκια Μυτιλήνης, μέσα από το βιβλίο του Γρήγορη Μολυβίατη, Rock Από τον Μισισίπι ως την Λέσβο, εκδόσεις Μύθος. Η παρουσίαση μετά μουσικής είναι ενταγμένη στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, με ελεύθερη είσοδο! Στη συντροφιά μας θα είναι μουσικά και εθελοντικά, η χορωδία Animato, το Papadellis Trio, οι Μάγμα, οι Εφάπαξ, ο Γρηγόρης και η ΑθαΝασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνώριζα και εκτιμούσα επί σειρά ετών τον Γρηγόρη Μολυβιάτη, σαν μουσικό και δάσκαλο μουσικής. Σαν έναν σπάνιο άνθρωπο, που υπηρετεί με μεγάλο σεβασμό, συνέχεια και συνέπεια, μα και με πάθος, την τέχνη που αγαπά, αυτήν της μουσικής. Με χαρά και τιμή αποδέχτηκα συνεπώς την πρόταση του, να γράψω τον πρόλογο για το πόνημα του αυτό, περί μουσικής.

Διαβάζοντας το, έμαθα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο πράγματα, και πήρα γνώσεις που θα χρειαζόμουν χρόνο πολύ για να τις αποκτήσω, ψάχνοντας μάλιστα σε πολλές διαφορετικές πηγές. Συμπυκνωμένη γνώση λοιπόν, σε ένα ευκολοδιάβαστο εγχειρίδιο το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί εργασία μεταπτυχιακή ή πτυχιακή εργασία φοιτητή στην μουσικολογία.

Το κείμενο του αποτελείται από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος μας ταξιδεύει, με τον δικό του τρόπο, στο μαγικό και μελωδικό ταξίδι της μουσικής μέσα στον χρόνο. Ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, ανά τον κόσμο αλλά και στον τόπο, και στον τόπο μας, στην Ελλάδα, και καταλήγει στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Λέσβο. Εκεί μας πάει, ή μάλλον εδώ μας φέρνει , στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του και από το ένατο κεφάλαιο της μελέτης αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλη του αγάπη η Rock μουσική. Τα παντρεύει όλα γλυκά με την Rock. Είναι άλλωστε “ροκ τύπος” και ο ίδιος όπως ανακάλυψα μέσα από τα γραφόμενα του, ( όπως άλλωστε “ροκ” είμαστε και οι περισσότεροι της γενιάς μας.)

Στο δεύτερο μέρος μας γνωρίζει τα μουσικά πράγματα –δρώμενα στην Λέσβο, την δεκαετία ’80-90’. Συμπληρώνοντας ένα μεγάλο κενό στις γνώσεις μας για εκείνη την περίοδο, στο νησί του Αλκαίου, του Ορφέα και της Σαπφώς!

Αυτό που λέμε απλά, “για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι!’’ Εξαιρετικά πολύτιμη η συμβολή του σε αυτό! Με την ματιά του αγέρωχη και την ορμή των νιάτων του! Ο ίδιος παραμένει και σήμερα, με το ίδιο πάθος για την μουσική, τη μεγάλη και αξεπέραστη του αγάπη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Του οφείλω ευγνωμοσύνη για όλα όσα έμαθα μέσα από αυτά που έγραψε και κατέγραψε, για όσα δεν θα μάθαινα μάλλον ποτέ, αν δεν διάβαζα το εγχειρίδιο του. Υποθέτω, το ίδιο και οι περισσότεροι από εσάς, που το έχετε στα χέρια σας αυτό το δώρο του, και το διαβάζετε. ( Και μου μοιάζει σχεδόν ειρωνικό ότι, θεωρεί πως χρωστά εκείνος ευγνωμοσύνη σε εμένα, για τον πρόλογο μου αυτόν!) Χαρά και πολύτιμο δώρο και για τους μουσικούς, ιδιαίτερα τους φίλους και συνοδοιπόρους του, του τότε, που ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο μέσα από αυτό το βιβλιαράκι.

Γρηγόρη Μολυβιάτη, σε ευχαριστώ για το μαγικό αυτό ταξίδι στην μουσική, στην Rock μουσική, στον τόπο σου, στον τόπο μας, στην εποχή της νιότης σου, και της δικής μου νιότης. Εύχομαι από καρδιάς, το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο! Σε γόνιμες αναγνώσεις! Να το μοιραστείς όπως το ονειρεύτηκες και όπως σου αξίζει, όπως το δικαιούσαι. Σαν άξιος ταξιδευτής της μουσικής, σαν τροβαδούρος και τραγουδοποιός.


ΑθαΝασια Δαφιώτη

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας