× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στη Λήμνο

«Ιερά και Λατρείες στο Αιγαίο από τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους έως και την Ύστερη Αρχαιότητα (11ος αι. π. Χ. - 6ος αι. μ. Χ.)» από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/8/2019

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στη Λήμνο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καβειρίου ν.  Λήμνου», ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020,      το οποίο ολοκληρώνεται εντός του έτους 2019, ανακοινώνει τη διοργάνωση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ιερά και Λατρείες στο Αιγαίο από τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους έως και την Ύστερη Αρχαιότητα».           

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εν λόγω    συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λήμνο, από την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019.

Το Αιγαίο ως γεωγραφική ενότητα, χαρακτηριζόμενο από τη μεγάλη διασπορά μεγάλων και μικρών νησιών και βραχονησίδων,  αποτέλεσε έναν πυρήνα θρησκευτικών ζυμώσεων με επιρροές, συνέχειες και ασυνέχειες, αναπτύσσοντας και διαμορφώνοντας τον κόσμο των θεών και ημιθέων της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, όπως λατρεύτηκε στους οργανωμένους χώρους λατρείας, τα ιερά.

Η στάση του ανθρώπου απέναντι στο θείο και η ποικιλία των λατρευτικών προς αυτό πρακτικών έχει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις, πολλές ακόμα ανεξιχνίαστες πλευρές, σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας απέναντι στο θείο.

Στο πλαίσιο της όσμωσης της σχέσης του ανθρώπου με το θείο και της έκτασης που αυτό έλαβε χώρα στην πορεία των αιώνων στο Αιγαίο, το εν λόγω συνέδριο αποτελεί αφορμή να παρουσιασθούν τεκμήρια που πιστοποιούν τις λατρευόμενες θεϊκές υποστάσεις στον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου και τις σχετικές τελετουργίες, ενώ παράλληλα στοχεύει στην εις βάθος διασαφήνιση τυχόν σχέσεων και επιδράσεων των λατρευτικών πρακτικών με άλλες περιοχές εντός και εκτός ελλαδικού χώρου από την αρχή της γένεσης της αρχαίας ελληνικής θρησκείας έως και το τέλος της με την επικράτηση του χριστιανισμού. Τεκμήρια των λατρευόμενων θεϊκών υποστάσεων στο Αιγαίο, αποτελούν αφενός τα αρχαιολογικά δεδομένα και η ανασκαφική διερεύνηση ιερών, η χρονολόγηση, η ερμηνεία και η ταύτισή τους, και αφετέρου οι απεικονίσεις του θείου στην τέχνη, τα σύμβολα λατρείας, καθώς και οι λατρευτικές πρακτικές, αλλά και οι θρησκευτικές δοξασίες που διερευνώνται σε σχέση με τις γραπτές πηγές (φιλολογικές μαρτυρίες, επιγραφές), καθώς και με το ευρύτερο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή