× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναζητούνται νέες γέφυρες με την Τουρκία

Προβληματισμός για τους φετινούς επισκέπτες της Λέσβου από την απέναντι ακτή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/2/2019

Αναζητούνται νέες γέφυρες με την Τουρκία

Δεν πέρασε απαρατήρητη η Λέσβος κατά την εκδήλωση παρουσίασης του νησιού στο Μουσείο Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα. Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στις δυνατότητες επισκεψιμότητας που έχει η Λέσβος, ενώ συνεχίστηκαν οι συζητήσεις με τους Τούρκους και τους ντόπιους τουριστικούς πράκτορες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα πάντως που αναζητούνται νέες γέφυρες συνεργασίας, επικρατεί προβληματισμός για την τουριστική κίνηση που θα έχει φέτος η Λέσβος και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Το «Ν» που κάλυψε την εκδήλωση που φιλοξένησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και οργάνωσε η Σεβντά και ο Τζαν Ελγκίζ μίλησε με τον Kadir Inandi εκπρόσωπο της τουρκικής εταιρίας Turyol, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης Αϊβαλιού. «Από 17.000 επιβάτες το 2012, φτάσαμε στους 72.000 το 2018 μόνο στη γραμμή Αϊβαλί- Λέσβος. Το ότι δεν σταμάτησε το χειμώνα του 2012 η γραμμή και συνεχίζεται αδιάκοπα έως σήμερα, διευκόλυνε την εταιρεία να την αναδείξει στο κοινό, ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί να ταξιδέψει όποτε το επιθυμεί» είπε.
Ο κ. Inandi εκτιμά ότι θα διευκολύνονται οι Τούρκοι της Πόλης και της Σμύρνης να επισκέπτονται τη Λέσβο από τον Οκτώβριο του 2019, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Κωνσταντινούπολης- Σμύρνης. Ο νέος δρόμος αναμένεται να διευκολύνει κατά πολύ τους επισκέπτες που φτάνουν στη Λέσβο μέσω Αϊβαλιού από την Πόλη και σήμερα διανύουν απόσταση πέντε ωρών, αλλά και τους επισκέπτες από τη Σμύρνη που σήμερα διανύουν απόσταση 2,5 ωρών.

Και φόβοι…
Από την πλευρά της, η Ανδριάνα Σπανέλη, από το πρακτορείο Μυτιλήνης, Andriana Tours και το ξενοδοχείο Elysion βρέθηκε επίσης στην Πόλη και δήλωσε στο «Ν»: «Ενημέρωσα τους πράκτορες ότι η Λέσβος έχει τα απαραίτητα καταλύματα και ότι ενδείκνυται για οικογενειακό τουρισμό, καθώς και για το ότι λειτουργεί πλέον και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πέτρας- Κουτσούκουγιου» η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. «Θα ήταν ευχής έργο να ευοδωθεί το σχέδιο που έχει συζητηθεί, να μπει ένα αεροπλάνο λίγων θέσεων, ώστε να συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Μυτιλήνη με πτήσεις τσάρτερ» κατέληξε.
Τον προβληματισμό του για την τουριστική κίνηση στη Λέσβο από απέναντι εξέφρασε στο «Ν» ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής, η εταιρεία του οποίου εκπροπσωπεί πλοίο τύπου καταμαράν για τη γραμμή Μυτιλήνη- Αϊβαλί κάθε Πέμπτη και Σάββατο και καθημερινά από την 21η Απριλίου για τη θερινή περίοδο: «Πέρσι είχαμε 50.000 Τούρκους επιβάτες στα συγκεκριμένα δρομολόγια. Για φέτος φοβόμαστε ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και της εξωτερικής της πολιτικής, ότι οι Τούρκοι θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους».

Ο κ. Λαζαρής ανέφερε ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία των μικρασιατικών παραλιών έχουν ρίξει πολύ τις τιμές τους από φέτος γιατί έχασαν τους Ρώσους τουρίστες, εκτιμώντας ότι οι Τούρκοι θα προτιμήσουν να παραμείνουν στα παράλια που θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές. «Είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε και φέτος από 1η Απριλίου όπως γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια να λειτουργήσει το πρόγραμμα θεώρησης της βίζας στην πύλη εισόδου, ώστε να μην αναγκάζονται όσοι διαμένουν στα παράλια να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη για να βγάλουν βίζα και να μεταβούν στη Μυτιλήνη».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»