× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γαληνός‑Κύτελης: θα «κατέβουν» και οι δύο;

Πώς η γενικευμένη δυσπιστία των αυτοδιοικητικών ως προς τη διάσπαση του δήμου Λέσβου, είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω στο μέχρι τώρα προεκλογικό σκηνικό

Δημοσίευση 12/2/2019

Γαληνός‑Κύτελης: θα «κατέβουν» και οι δύο;

Το χαρακτηριστικό της ακήρυχτης εδώ και αρκετούς μήνες προεκλογικής περιόδου, ήταν εκείνο της υπομονής και κατ’ επέκταση της αναμονής ενόψει της επίσημης «νομοθέτησης» για τη διάσπαση του δήμου Λέσβου. Από τη στιγμή όμως που εισήλθαμε επισήμως στην προεκλογική περίοδο, το χαρακτηριστικό αυτό άλλαξε άρδην. Και πλέον το πρότερο «κατενάτσιο» των υποψηφίων εγκαταλείφθηκε, με τις τελευταίες μάλιστα κινήσεις των υποψηφίων του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης –μυστικές κατά βάση- να είναι άκρως επιθετικές, στην κατεύθυνση να προληφθούν καταστάσεις. Εκείνο το στοιχείο που φαίνεται πως άλλαξε τα πάντα σε επίπεδο στρατηγικής σχεδόν σε όλες τις μέχρι τώρα σχηματισμένες παρατάξεις, είναι η βεβαιότητα πως ο δήμος Λέσβου θα διασπαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ανεξάρτητα του αν η γενικευμένη δυσπιστία που επικρατεί στους «αυτοδιοικητικούς» της Λέσβου μπροστά στην εξαγγελία της κυβέρνησης για την χωροταξική «αποκατάσταση» του νησιού, έχει σπουδαία βάση η όχι, εντούτοις έχει αξία να καταγραφεί πως οι όποιοι πολιτικοί συσχετισμοί είχαν αρχίσει να εδραιώνονται, πλέον κινδυνεύουν να καταρριφθούν σαν χάρτινος πύργος. Με αποτέλεσμα να τίθενται βάσιμα υπό αμφισβήτηση, ακόμα και οι δύο –εμφανιζόμενες τουλάχιστον-  ως οι πιο «σίγουρες», αλλά και δυναμικές υποψηφιότητες «στον δήμο». Του νυν του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού και του νυν αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Στρατή Κύτελη.

Το κατά πόσο έχει βάση η πεποίθηση τελευταία των υποψηφίων του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης, ότι ο δήμος Λέσβου δεν θα «σπάσει», μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο από την κυβέρνηση. Κανείς όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιμένει κι άλλο την ανακοίνωση της όποιας εξέλιξης, με τα plan b έως και τα plan c, να έχουν ήδη καταστρωθεί για κάθε πιθανή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η δήλωση του Ταξιάρχη Βέρρου που αποτελεί από χθες τον πρώτο επίσημο υποψήφιο του δήμου «Καλλονής» (αν αυτός προκύψει), πως ακόμα και αν δεν γίνει η διάσπαση του δήμου Λέσβου, η «κίνησή» του θα κατέλθει και στον ενιαίο δήμο Λέσβου. Με πολλούς μάλιστα να εκτιμούν πως σε μία τέτοια περίπτωση, τα «χνώτα» του πρώην αντιδημάρχου Καλλονής, θα μπορούσαν να συγχρωτιστούν με εκείνα της «κίνησης» του υποψηφίου δημάρχου «Μυτιλήνης» και ομοίως δηλωμένα έτοιμου να κατέλθει και στον ενιαίο δήμο Λέσβου, Μιχάλη Μαμάκου

Φημολογία για υποψηφιότητα Καραγεωργίου

Καθόλου τυχαία δεν είναι όμως ούτε η φημολογία που αναπτύχθηκε ως αντίδραση στην επίσημη δήλωση υποψηφιότητας του Ταξιάρχη Βέρρου, που φέρει τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ Στρατή Καραγεωργίου, να «αρπάζει» το γάντι και να διεκδικεί το νέο δήμο Καλλονής. Μία φημολογία βέβαια που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή και να διαψευστεί, αλλά επί του παρόντος έχει μάλλον μικρότερη σημασία, απ’ όσο μεγάλη φαντάζει ότι έχει εκ πρώτοις. Αφού εν τω μεταξύ προκύπτουν δύο σοβαρές, όχι αυτή τη φορά φημολογίες, αλλά ενδείξεις ότι η πολιτική τράπουλα, θα ξαναμοιραστεί, με ακόμα και τα βαριά «χαρτιά» του Σπύρου Γαληνού και του Στρατή Κύτελη να επιστρέφουν στη «μάνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κενό εξουσίας!

Ποιες είναι αυτές οι ενδείξεις; Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η ενδεχόμενη διατήρηση του δήμου Λέσβου ως έχει, ή ακόμα και η ελάχιστη τροποποίησή του με τη λειτουργία ενός «μητροπολιτικού» δήμου Μυτιλήνης, έχει ήδη αποκαλύψει ένα κενό εξουσίας. Γιατί τα δημοσκοπικά αποτελέσματα τόσο του Σπύρου Γαληνού, όσο και του Στρατή Κύτελη σε έναν ενιαίο δήμο, είναι γνωστό ότι δεν αποτυπώνουν επουδενί την ίδια μεγάλη ισχύ, με εκείνα που τους αποδίδονται στα εκτιμώμενα όρια ενός νέου δήμου Μυτιλήνης. Αφού αμφότεροι, έχουν –για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης αξιόλογων συμμαχιών με το βόρειο τμήμα του νησιού, σε σχέση με άλλους υποψηφίους. Ενδείξεις λοιπόν που επιβεβαιώνονται στην εμφάνιση μιας δυσπιστίας στην σκοπιμότητα μιας νέας καθόδου στις εκλογές στο «στρατόπεδο» του Σπύρου Γαληνού, αλλά και στη νέα εσωστρέφεια στην τοπική ΝΔ, αρκετοί παράγοντες της οποίας, είχαν εξαρχής την πεποίθηση πως θα μπορούσε να προκύψει από τον χώρο και ελκυστικότερη υποψηφιότητα από εκείνη του Στρατή Κύτελη.

Στο σημάδι Γαληνός και Κύτελης

Οι ενδείξεις αυτές τώρα, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να φέρουν και τις πρώτες αποδείξεις πως η «καρέκλα» των δύο προαναφερθέντων υποψηφίων, «τρίζει», με κίνδυνο να σπάσει, φέρνοντας να τα πάνω κάτω στο μέχρι σήμερα διαμορφωμένο εκλογικό σκηνικό. Αφού το «Ν» έχει ασφαλείς πληροφορίες πως δυνατά ονόματα που είχε διαφανεί είτε ότι θα απείχαν από τις εκλογές, είτε ότι θα συμμετείχαν στο πλευρό εκ των μέχρι σήμερα δηλωμένων επικεφαλής συνδυασμών, επιστρέφουν στο προσκήνιο. Διεκδικώντας κατά περίπτωση, ένα απλόχερο χρίσμα εκ μέρους της ΝΔ, ή την εκδήλωση ενός ιντριγκαδόρικου «αντάρτικου», αντίστοιχου εκείνου του Σπύρου Γαληνού το 2014. Με απώτερο σκοπό να βγάλουν νοκ άουτ ένα και των δύο «φαβορί» ως σήμερα για να καθίσουν στο δημαρχιακό θώκο και να πιέσουν για τη δημιουργία νέων δεδομένων στην προεκλογική σκακιέρα. Εκτός κι αν τους προλάβει ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας πράξη στο ακέραιο την πρόθεση διάσπασης του δήμου Λέσβου ή οι δύο κυρίαρχοι σήμερα υποψήφιοι «απορροφήσουν» τους εκδηλωμένους κραδασμούς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ