× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου

Προτελευταία τα νησιά της Περιφέρειας σε αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/8/2022

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου

Στην προτελευταία θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας κατατάσσεται το Βόρειο Αιγαίο για το 2021 σε ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό και τις τουριστικές εισπράξεις, σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

 
Μόλις 99.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2021 έναντι 359.000 το 2019. Σε ποσοστά η κάμψη των αφίξεων τουριστών άγγιξε το 72,4%. Είναι το δεύτερο χειρότερο ποσοστό μετά από εκείνο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου η κάμψη έφτασε στο 91,3%. Σε πανελλαδικό επίπεδο η κάμψη των αφίξεων ανήλθε στο 55,3%. Από το σύνολο των αφίξεων της χώρας  16.376.000 μόλις το 0,6% κατευθύνθηκε στα 10 νησιά του Βορείου Αιγαίου.
 
Κρίσιμο στοιχείο στην διαμόρφωση της ιδιαίτερα μειωμένης τουριστικής κίνησης του 2021 - για το Βόρειο Αιγαίο - είχε η κυβερνητική απόφαση να μην επιτρέψει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα απέναντι τουριστικά παράλια. Έτσι χάθηκε η πολιτική σημαντική τουριστική αγορά της Τουρκίας για το προηγούμενο έτος
 
Η μελέτη - ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ στηρίζεται στα στοιχεία που ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδας.

 Οι σημαντικότερες τουριστικές αγορές

 Οι κύριες τουριστικές αγορές της Περιφέρειας, για το 2021, ήταν η Αγγλία που έδωσε 15.000 επισκέπτες, η Γερμανία με 14.000 επισκέπτες, και οι ΗΠΑ με 13.000 επισκέπτες. Από το 2011 ως το 2019 η Τουρκία ήταν σταθερά ανάμεσα στις σημαντικότερες τουριστικές αγορές του Βορείου Αιγαίου.

 

Οι 99.000 επισκέπτες πραγματοποίησαν 1.270.000 διανυκτερεύσεις, το 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 2.902.000 διανυκτερεύσεις. Δηλαδή η κάμψη των διανυκτερεύσεων ανήλθε στο 56,2%. Μόλις το 1% των διανυκτερεύσεων όλης της χώρας πραγματοποιήθηκε σε νησί του Βορείου Αιγαίου.
 
Μειώθηκαν 59% οι τουριστικές εισπράξεις
 
Μόλις 68 εκατ. ευρώ ήταν οι τουριστικές εισπράξεις του 2021, όταν το 2019 ήταν 165 εκατ. ευρώ. 12 εκατ. ευρώ άφησαν οι επισκέπτες από ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ οι επισκέπτες από την Αγγλία άφησαν στα νησιά 10 εκατ. ευρώ.

 Το Βόρειο Αιγαίο εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό κάμψης των τουριστικών εισπράξεων, 59%. Όταν σε πανελλαδικό επίπεδο η κάμψη των εισπράξεων έφθασε στο 41,6%. Δηλαδή η κάμψη των τουριστικών εισπράξεων του Βορείου Αιγαίου ήταν κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο.  

 

Παρότι στα νησιά της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε το 1% των διανυκτερεύσεων της χώρας, οι τουριστικές εισπράξεις αντιστοιχούσαν στο 0,7% των εισπράξεων της χώρας.

Στα 683 ευρώ  ανήλθε η δαπάνη ανά επίσκεψη στο Βόρειο Αιγαίο το 2021 κι ήταν αυξημένη κατά 48,5% σε σχέση με το 2019, έναντι 681 ευρώ πανελλαδικά και αύξησης 30,7%. Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση ήταν 53 ευρώ (- 6,2%), έναντι 79 ευρώ (+ 3,4%) πανελλαδικά. Η μέση διάρκεια παραμονής στο Βόρειο Αιγαίο ανήλθε σε 12,8 ημέρες κι ήταν αυξημένη 58,3%, έναντι 8 ημέρες (+ 26,4%) πανελλαδικά.

 
Τι δείχνει η μελέτη

Η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ είναι μια ακτινογραφία του τουριστικού προϊόντος κάθε Περιφέρειας. Το Βόρειο Αιγαίο δείχνει ότι αδυνατεί να πουλήσει το «πακέτο» ήλιος - θάλασσα με τρόπο αποτελεσματικό. Γι’ αυτό έχει πολύ μικρό αριθμό επισκεπτών, εξαιρετικά περιορισμένες εισπράξεις και πολύ χαμηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση.  

 Ίσως το μόνο θετικό στοιχείο είναι πως οι λίγοι τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στο Βόρειο Αιγαίο είναι φανατικοί λάτρεις του.
Οι πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δαπάνες τουριστικής προβολής, που γίνονται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει πως δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 
Η τουριστική προβολή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δομικές αδυναμίες που έχουν τα νησιά του της Περιφέρειας ως τουριστικοί προορισμοί.Τον επόμενο χρόνο, τα μεγέθη θα βελτιωθούν αισθητά, καθώς επέστρεψαν οι Τούρκοι τουρίστες και αυξήθηκαν οι επισκέπτες από τις χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο είναι βέβαιο πως η δαπάνη ανά διανυκτέρευση στο Βόρειο Αιγαίο θα κινείται στο 50% της δαπάνης στο σύνολο της χώρας. Εν ολίγοις, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το τουριστικό προϊόν των νησιών μας θα συνεχίσει να μην ανταγωνιστικό αυτού που προσφέρουν οι άλλες νησιωτικές περιφέρειες.

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχές Σεπτεμβρίου πληρωμές 50 εκατ. ευρώ για το Power Pass

Συνεχίζονται κανονικά οι πληρωμές του Fuel Pass 2 δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΓΡΟΤΕΣ

90.000 ευρώ στο Συνεταιρισμό Κλειούς

Χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικής σύμβασης, για αποκατάσταση ζημιών στο ελαιοτριβείο και την αποθήκη του Συνεταιρισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Θα συνεχιστεί και το 2023 η καμπάνια «Greek4ForYou»

Στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού θα στοχεύσει η καμπάνια αναφέρει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί απολογισμός δράσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σφυροκόπημα» Μαλέλη στον Μουτζούρη για την τουριστική προβολή

«Σκόρπισαν 1 εκατ. ευρώ σε ημετέρους-Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις Ελληνικές καλένδες ο αναδασμός της Ατσικής

Ένα σημαντικό έργο για τους αγρότες της Λήμνου ματαιώνεται για ακόμη μια φορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

19 θέσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Μέχρι τις 22 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

40.000 επιβάτες λιγότεροι στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Χαμηλότερη η επιβατική κίνηση το επτάμηνο του 2022 σε σχέση με το επτάμηνο του 2019
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα νέο δοκιμαστικό ταξίδι για το Smyrna di levante

Συνεχίζει τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για το πλοίο η Levante Ferries
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διαγωνισμός για τις άγονες αεροπορικές γραμμής

Μόνο δύο από τα 18 δρομολόγια εξυπηρετούν νησιά του βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

10.932 αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στη Λέσβο

Τον Ιούλιο του 2022 έφθασαν 40% λιγότεροι τουρίστες από τον Ιούλιο του 2015
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Αποδράσεις με αύρα θαλασσινή στη Βόρεια Λέσβο

Καθημερινά με σκάφος από το λιμάνι της Πέτρας και της Μήθυμνας με προορισμό τη Σκαμνιά και άλλες περιοχές του νησιού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τώρα και ρυζόγαλο, από το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου

Ο δραστήριος συνεταιρισμός δεν σταματά ποτέ τη δημιουργία και τυποποίηση νέων προϊόντων