× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προς δημοπράτηση το Φράγμα Τσικνιά

Έλαβε θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 7/8/2022

Προς δημοπράτηση το Φράγμα Τσικνιά

Αρχές του 2023 αναμένεται να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο για το Φράγμα Τσικνιά καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε το έργο έλαβε και τη θετική αξιολόγηση της ΕΥΣΤΑ (Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης) επί της πληρότητας των στοιχείων του έργου και συμβατότητας αυτού με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το κόστος των έργων έχει προϋπολογισμό 107 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 9 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Σύνολο είναι 116 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).Να σημειωθεί ότι όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τετραμήνου του 2025.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό με τα έργα πρώτης φάσης το Φράγμα Τσικνιά θα υδροδοτήσει τη Μυτιλήνη και τα χωριά που είναι κοντά στον ταμιευτήρα και συγκεκριμένα την Καλλονή και τα γύρω χωριά, καθώς και την Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια θα επεκταθεί η υδροδότηση στον Πολίχνιτο και τα γύρω χωριά, καθώς και στα χωριά της Γέρας και μετά θα υδροδοτηθούν τα χωριά προς το βόρειο μέρος του νησιού.

Τι θα γίνει στον Τσικνιά

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τα πιο κάτω έργα που περιγράφονται συνοπτικά:

Το φράγμα προβλέπεται πάνω στον χείμαρρο Τσικνιά. Η λεκάνη απορροής που αποστραγγίζεται από τον χείμαρρο Τσικνιά έχει εμβαδόν περίπου 85,94 Km2. Το φράγμα Τσικνιά προβλέπεται να κατασκευαστεί σε υψόμετρο +62,00m, είναι χωμάτινο ύψους 39,00m από την κοίτη του (49,00m από τη θεμελίωση). Η ωφέλιμη χωρητικότητα του ταμιευτήρα του είναι 12.500.000m3.

1.2 Έργα υδροληψίας

Τα έργα υδροληψίας από το φράγμα Τσικνιά και έργα μεταφοράς προς τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ). Το φράγμα Τσικνιά
τροφοδοτεί τις ΕΕΝ μέσω αγωγού προσαγωγής Φ700χλσ., το πρώτο τμήμα του οποίου (μήκους 645μ.) διέρχεται από τη σήραγγα υδροληψίας.

1.3 Έργα ΕΕΝ

Οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) βρίσκονται σε γήπεδο εμβαδού 44 στρεμ. περίπου (διαμορφώνεται έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη τη συνολική ανάπτυξη των έργων του τελικού σταδίου Α2).

Η χωροθέτηση και ο σχεδιασμός των ΕΕΝ αφορά στο σύνολο των εγκαταστάσεων για την πλήρη δυναμικότητά τους, 48.000 m3/ημ. Ο σχεδιασμός προτείνεται έτσι ώστε να επιτρέπει τη σταδιακή εκτέλεσή των έργων ανάλογα με τις απαιτήσεις υδροδότησης των κατάντη οικισμών (Α1 στάδιο - 24.000 m3/ημ και Α2 στάδιο - 48.000 m3/ημ). Εντός του γηπέδου των ΕΕΝ κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο Α1.

1.4 Έργα μεταφοράς κατάντη των ΕΕΝ

• Έργα μεταφοράς από τις ΕΕΝ στη δεξαμενή φόρτισης των δικτύων (κεντρική ΔΦ1).
• Έργα Υδραγωγείου από την ΕΕΝ προς τους εξυπηρετούμενους οικισμούς:
- Έργα μεταφοράς του επεξεργασμένου νερού από την ΕΕΝ προς την Αγία Παρασκευή, την Καλλονή και την πόλη της Μυτιλήνης (υδροδοτούμενοι οικισμοί α’ φάσης).
- Δεξαμενές αποθήκευσης και ρύθμισης, με τις οποίες θα γίνεται αποθήκευση - ρύθμιση των εισερχομένων παροχών και σύνδεση με το φορέα χρήσης των έργων.
- Κεντρικό Αντλιοστάσιο Α1, το οποίο υδροδοτεί, τη δεξαμενή φόρτισης ΔΦ1 του κεντρικού αγωγού προς Μυτιλήνη, τη νέα δεξαμενή Αγ.Παρασκευής και τη νέα δεξαμενή Καλλονής.

1.5 Έργα οδοποιίας εξυπηρέτησης των έργων
Για την εξυπηρέτηση τόσο των εργασιών κατασκευής όσο και για τη λειτουργία των έργων προβλέπεται η διάνοιξη νέων δρόμων ή η βελτίωση
υφιστάμενων οδών πρόσβασης στις θέσεις των έργων. Προβλέπεται επίσης η αντικατάσταση υφιστάμενων οδών οι οποίες πρόκειται να κατακλυστούν από τον ταμιευτήρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο δράστης των εμπρησμών στην Αναξο

Άγγλος υπήκοος με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας ομολόγησε ότι έκαψε συνολικά 17 αυτοκίνητα και τρία δίκυκλα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αγριος καυγάς Μουτζούρη ‑ Αθανασίου

Σύγκρουση μεταξύ των δυο ανδρών, με αφορμή τον ορισμό του Άρη Ελευθερίου στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, αντί του Αλέκου Κουτσαντώνη που είχε συμφωνηθεί
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διαμαρτυρήθηκαν για τις παρενοχλήσεις γυναικών στη Μυτιλήνη

Από την οργάνωση «Μαχητικές και ελεύθερες»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επανιδρύεται η Δημοτική Αστυνομία, στη Λέσβο ακούει κανείς;

Έρχονται 1.264 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών μέσω ΑΣΕΠ, σε Δήμους που θα ζητήσουν θέσεις
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Από τα βράχια της Λέσβου στο Netflix

Ταινία, η ιστορία της κολυμβήτριας από τη Συρία που επέστρεψε στη Λέσβο για να βοηθήσει άλλους πρόσφυγες και... κατέληξε στη φυλακή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δύο συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν ναρκωτικά χάπια, φυτά κάνναβης και μικροποσότητες κάνναβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίστηκαν δύο κοπέλες

Ανατράπηκε μηχανάκι στην περιοχή Θερμής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείωση 46,7% των τροχαίων ατυχημάτων το Σεπτέμβριο

Το 66% των ατυχημάτων του βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν στο νομό Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυρσινιάς και Κουτουλάκης στην γενική συνέλευση του INSULEUR

Συζήτηση για την διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μοίρασαν μπαλόνια και αγάπη

Οι άνθρωποι της ΚΥΨΕΛΗΣ στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
ΕΛΛΑΔΑ

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να ξεπεραστεί η αντισυνταγματικότητα

Το υπουργείο Εσωτερικών μετά την κήρυξη διατάξεων του νόμου του 2019 ως αντισυνταγματικού σχεδιάζει νέες ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τον συγκεντρωτικό τρόπο λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Προσβασιμότητα, ίσες ευκαιρίες, ορατότητα»

Μήνυμα του Παναγιώτη Χριστόφα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία