× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πληθαίνουν οι βλάβες και τα ατυχήματα στην ακτοπλοΐα

Ανησυχητικά στα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2022

Πληθαίνουν οι βλάβες και τα ατυχήματα στην ακτοπλοΐα

Ανησυχητική είναι η αύξηση των ατυχημάτων και βλαβών που εμφανίζονται στο φετινό καλοκαίρι στην ακτοπλοΐα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος σε άρθρο παρέμβασης του. Συγκεκριμένα αναφέρει «πως πάνω από 19 πλοία της ευρύτερης ακτοπλοΐας παρουσίασαν μηχανικό ή άλλο πρόβλημα με αποτέλεσμα είτε να ακινητοποιηθούν και να ματαιώσουν το δρομολόγιό τους για να αποκατασταθεί η βλάβη, είτε να φθάσουν στον προορισμό τους μειώνοντας την ταχύτητά τους…

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τα περισσότερα πλοία έχουν προχωρήσει σε μείωση της ταχύτητάς τους με σκοπό να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση καυσίμων».

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση στο μεταφορικό έργο των πλοίων που συνδυάστηκε με τις αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «τα εγκεκριμένα δρομολόγια με την υπεραυξημένη κίνηση που εμφανίστηκε φέτος το καλοκαίρι σε διάφορες γραμμές στα οχήματα (ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019) οι καθυστερήσεις αυξήθηκαν και γεωμετρικά πολλαπλασιάστηκαν, με ότι αρνητικό συνεπάγεται από αυτό για τους επιβάτες, για τους οποίους μέσα στην χρονιά αυτή τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξήθηκαν 3 φορές με την μέση αύξηση – επιβάρυνση να ξεπερνάει το 38%!!!».

 

Ατυχήματα στην ακτοπλοΐα

 

Πέρα από τις βλάβες στα πλοία, τις μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων υπάρχουν και τα ατυχήματα, ορισμένα εξ αυτών είναι θανατηφόρα για τους ναυτικούς. Αιτία συνήθως είναι υπερκόπωση, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς στα πλοία, οι συνεχείς προσεγγίσεις σε λιμάνια προβληματικά ή ακατάλληλα για την ακτοπλοΐα, η κακή συντήρηση των πλοίων που έχει ως συνέπεια να μην λειτουργούν όλα τα συστήματα τους αποτελεσματικά. Μόλις σήμερα 26 Αυγούστου, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε τον τραυματισμό του Υπάρχου του Νήσος Ρόδος χωρίς να δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες τραυματισμού του.

 

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ το 70% των πλοίων αυτών είναι ηλικίας άνω των 20 ετών! Ενώ η μέση ηλικία του στόλου αγγίζει τα 27 χρόνια!

Σημαντικός αριθμός πλοίων υπερβαίνει την ηλικία των 35 ετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων που εκτελούν δημόσια (άγονη γραμμή) υπηρεσία και επιδοτούνται με 140 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το ελληνικό κράτος!

 

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να γίνει χειρότερη τα επόμενα χρόνια καθώς η αντικατάσταση των πλοίων απαιτεί σχεδιασμό, κεφάλαια και πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί. Αλλά πριν φθάσουμε σε αυτό το στάδιο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να απελευθερωθούν από τα δάνεια που βαρύνουν τον υφιστάμενο ακτοπλοϊκό στόλο.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά