× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθησαν κατ΄ εικόνα και καθ` ομοίωση του Θεού»

Μήνυμα Πατριάρχη Βαρθολομαίου για σεβασμό της ετερότητας και του άλλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2019

«Όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθησαν κατ΄ εικόνα και καθ` ομοίωση του Θεού»

Μήνυμα σεβασμού στο συνάνθρωπο, στην «ετερότητα» και στον «άλλο», αλλά και διαφύλαξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την παρουσία του στην έκθεση φωτογραφίας, με θέμα : «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή» , στην αίθουσα τεχνών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έκθεση φωτογραφίας ένας έλληνας, ένας εβραίος, δύο αρμένιοι και μια τούρκισα μουσουλμάνα, εκθέτουν από 25 φωτογραφίες ο καθένας, με θέματα θρησκευτικά.Πέντε φωτογράφοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, μιλούν με τα έργα τους για τον σεβασμό στην ετερότητα και την σημασία της αλληλοκατανόησης.

«Είναι βασική αρχή της πίστεως μας, της χριστιανικής, ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθησαν κατ΄ εικόνα και καθ' ομοίωση του Θεού, όλοι οι άνθρωποι είναι αδελφοί μεταξύ τους, με ένα κοινό ουράνιο πατέρα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Όταν έχουμε κοινό πατέρα, τα παιδιά είναι κατ' ανάγκην αδέλφια μεταξύ τους, έτσι αισθανόμαστε και έτσι πορευόμαστε» τόνισε και ανέφερε ότι αυτό το μήνυμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο το μεταδίδει παντού. Εξήγησε, ότι ο λόγος που επισκέπτεται την έκθεση είναι το θέμα της, που «είναι ο σεβασμός της ετερότητας, του άλλου» και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για τη συμβίωση των διαφόρων θρησκειών εμείς, οι εν Κωνσταντινουπόλει, έχουμε καθημερινή πείρα» επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι οι Ορθόδοξοι συνάρχουν «άλλοτε ειρηνικώς και άλλοτε λιγότερο ειρηνικώς» με τους «αδελφούς μας μουσουλμάνους», αλλά και με τις άλλες θρησκείες και τις θρησκευτικές μειονότητες, άλλων χριστιανικών δογμάτων. «Έχουμε αυτή την εμπειρία της συνυπάρξεως και τον σεβασμό ό ένας προς τον άλλον είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι χριστιανικές μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη έκαναν μια επιτροπή, που δημοσίευσε ένα βιβλίο, στα τουρκικά και στα αγγλικά, «με αλήθειες της πίστεως μας, της χριστιανικής, επί των οποίων συμπίπτουμε όλοι», με στόχο να μεταδοθεί σε μη χριστιανούς «ποιοί είμαστε, και τι πιστεύουμε» και αυτό έχει συμβάλει στη μεταστροφή αρκετών αλλόθρησκων στο χριστιανισμό και πρόσθεσε, αναφορικά με όλες τις θρησκείες και τα δόγματα : «Σεβόμεθα ό ένας τον άλλον, επισκεπτόμαστε εαυτούς και αλλήλους στις μεγάλες γιορτές του καθενός μας».

«Όλοι είμεθα άνθρωποι, παιδιά του Θεού και ως προς τα τοπία που βλέπω, όμορφα μέρη σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους, βλέπω τα δημιουργήματα του Θεού, τα βουνά, τα δέντρα» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επομένως, έχουμε όλες τις δυνατότητες οι άνθρωποι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αδελφωμένοι, σε ένα τέτοιο ωραίο κόσμο που έπλασε ο Θεός για όλους - δεν τον έπλασε ούτε μόνο για τους χριστιανούς ούτε μόνο για τους εβραίους, ούτε μόνο για τους μουσουλμάνους, ούτε μόνο για τους βουδιστές - και πρέπει να τον προστατεύουμε».

Ιδιαιτέρως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αναφορά και στην οικολογική κρίση, σημειώνοντας και τον αγώνα του Πατριαρχείου για να μεταδώσει σε όσο περισσότερους ανθρώπους και ειδικότερα στους νέους, το μήνυμα ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε:

«Τώρα όσο χειροτερεύει η κατάσταση συνειδητοποιούμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της οικολογικής κρίσεως και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιστρέψουμε την αρνητική πορεία και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας στις επερχόμενες γενιές ένα καλύτερο και βιώσιμο κόσμο».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο