× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναβλήθηκε ξανά το Brexit, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν νέο δημοψήφισμα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2019

Αναβλήθηκε ξανά το Brexit, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν νέο δημοψήφισμα

Άλλη μια ταπεινωτική ήττα υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που είναι υποχρεωμένος τώρα να ζητήσει νέα παράταση για το Brexit, μολονότι επιμένει να επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να το κάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ήττα του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από χιλιάδες διαδηλωτές που βρίσκονταν, την ίδια ώρα, στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την έξοδο ή την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαδήλωση, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Σερ Όλιβερ Λέτουιν που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία που έκλεισε με τις Βρυξέλλες ο Τζόνσον, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Η τροπολογία πέρασε με 322 ναι έναντι 302 όχι, κι ενώ είχε προηγηθεί η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες του Brexit, Μάικλ Γκόουβ, με την οποία και ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βρετανός υπουργός προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει -no deal- (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Δεν έπεισε, όμως, την πλειοψηφία των βουλευτών που υποχρεώνουν, τώρα, τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020.

Ο νόμος που είχε περάσει, πριν από λίγο καιρό (Benn Act) προέβλεπε ότι εάν δεν εγκριθεί μία συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ζητήσει με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες νέα τρίμηνη παράταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα διαπραγματευθώ μία καθυστέρηση με την ΕΕ και ούτε ο νόμος με υποστηρίζει να το πράξω» υποστήριξε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, αμέσως μετά, την ψηφοφορία.

«Θα πω στους φίλους και τους συναδέλφους μου στην ΕΕ αυτά που έχω πει σε όλους τους υπόλοιπους, τις τελευταίες 88 ημέρες που υπηρετώ ως πρωθυπουργός: αυτή η περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι κακή για τη χώρα αυτή, κακή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κακή για τη δημοκρατία».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα επαναλάβει στους 27 της Ένωσης πως η όποια καθυστέρηση θα ήταν επιζήμια, ενώ πρόσθεσε ότι θα φέρει τους εφαρμοστικούς νόμους στη Βουλή, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«H Βουλή μίλησε ξεκάθαρα» τόνισε, από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος υπογράμμισε ότι οι βουλευτές δήλωσαν εμφατικά ότι δεν θέλουν -no deal.

«Ελπίζω και τη Δευτέρα να επανεβεβαιώσουν ότι δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία, που έφερε πίσω (ο Τζόνσον), αλλά και θα διασφαλίσουν ότι δεν φύγουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία» είπε.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με το νόμο. Δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί την απειλή μιας συντριβής μέσω της εξόδου χωρίς συμφωνία για να εκβιάσει τα μέλη του κοινοβουλίου να στηρίξουν τη συμφωνία που έφερε» σημείωσε ο Κόρμπιν.

«H απόφαση του σκωτσέζικου δικαστηρίου, που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο για το αίτημα παράτασης εξακολουθεί να είναι σε ισχύ» υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο Twitter η βουλευτής του σκοτσέζικου κόμματος SNP, Τζοάνα Τσέρι. «Θα είμαστε και πάλι στο δικαστήριο τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ότι θα υπογράψει την επιστολή παραίτησης εάν το δικαστήριο το απαιτήσει» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit. «Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα» είπε.

Το 2016, το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά. Μερικές δημοκοπήσεις δείχνουν ότι η τάση αυτή έχει ανατραπεί, όμως δεν είναι καθοριστική η αλλαγή και πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι έχουν απηυδήσει με το Brexit.

Από τον Ιούλιο του 2017 έχουν γίνει 226 δημοσκοπήσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν αν στηρίζουν την Αποχώρηση ή την Παραμονή στην ΕΕ. Από αυτές, στις 204 ο κόσμος τασσόταν υπέρ της Παραμονής, στις 7 υπέρ της Αποχώρησης και στις υπόλοιπες το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν αλλάξει άποψη: στη μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 2016, από ο ινστιτούτο ComRes, οι μισοί (50%) θέλουν να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, το 42% θέλει να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και το 8% απάντησε ότι «δεν γνωρίζει’.

Οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα εμβαθύνει τον διχασμό και θα υπονομεύσει τη δημοκρατία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1-Δειτε αναλυτικά τις ώρες και μέρες προβολής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο