× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Έρχεται μαύρος χειμώνας για την εστίαση στη Μυτιλήνη

Με την προκυμαία να σκάβεται, το ηλεκτρικό ρεύμα στα ύψη και τις τιμές των πρώτων υλών να αυξάνονται συνεχώς, τα καταστήματα εστίασης, ψάχνουν τρόπο διαφυγής από το αδιέξοδο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/10/2022

Έρχεται μαύρος χειμώνας για την εστίαση στη Μυτιλήνη

Στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται και στον προβληματισμό των καταστημάτων εστίασης σε σχέση με το έργο που ξεκινά το επόμενο διάστημα στην προκυμαία της Μυτιλήνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης ΑΣΠΙΔΑ Νίκος Γιαννάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κόσμο είδαμε ... τζίρο δεν είδαμε»

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι που πέρασε ο κος Γιαννάκας επισήμανε ότι τα καταστήματα είχαν λίγο περισσότερη κίνηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και τον Αύγουστο, ωστόσο σημείωσε τα έσοδα ήταν πολύ κατώτερα των προσδοκιών και πρόσθεσε ότι πλέον ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν διαθέσιμα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήταν ευχάριστο που είδαμε κόσμο και κίνηση στα μαγαζιά μας μετά από δύο χρόνια, ωστόσο ο τζίρος του καλοκαιριού είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με το 2019 ακόμη και την περίοδο που τα καταστήματα ήταν γεμάτα. Δυστυχώς η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών έχει κάνει τον κόσμο αρκετά διστακτικό και αυτό αποτυπώνεται πλήρως στα ταμεία των επιχειρήσεων».

Αυξήσεις, μείωση ωραρίου και απολύσεις 

Σε ότι αφορά στο χειμώνα που έρχεται ο Νίκος Γιαννάκας επισήμανε ότι τα καταστήματα θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιβιώσουν, με αυξήσεις στα προϊόντα τους, με μείωση του ωραρίου λειτουργίας τους και  μείωση προσωπικού αν χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλη αυτή η κατάσταση για κανέναν από εμάς δεν είναι ευχάριστη. Όλες οι επιχειρήσεις εξετάζουν διάφορους τρόπους για να επιβιώσουν. Το βέβαιο είναι ότι πλέον όσες νέες αυξήσεις έρχονται στις πρώτες ύλες θα μεταφέρονται στα προϊόντα, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης. Από εκεί και πέρα πιθανόν να εφαρμοσθεί και στη Λέσβο όπως σε άλλες περιοχές της χώρας η χρέωση της διανομής  και η επιλογή να παίρνουν οι καταναλωτές τα ίδια προϊόντα οικονομικότερα με παραλαβή από το κατάστημα (take away).

Επιπλέον ορισμένες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μείωση ωραρίου για κάποιες μέρες που ούτως ή άλλως η κίνηση είναι μειωμένη και δυστυχώς και σε μείωση προσωπικού, εάν κριθεί απαραίτητο.

Φυσικά δεν θα λείψουν και τα λουκέτα επιχειρήσεων τα οποία όλοι φοβόμαστε ότι θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Ήδη αυτή τη στιγμή 1 στους 2 επιχειρηματίες ψάχνει αγοραστεί για το κατάστημά του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, ο Νίκος Γιαννάκας σημείωσε ότι αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, προκειμένου να προχωρήσουν σε ενεργειακή  αναβάθμιση των καταστημάτων τους και στην αντικατάσταση κάποιων ενεργοβόρων συσκευών με άλλες πιο οικονομικές.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε, ότι ο κλάδος περιμένει να δει τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα και όλοι ελπίζουν αυτά να είναι προσιτά ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα να ενταχθούν σε αυτό.

Μέσα σε όλα...ξεκινά και το έργο της προκυμαίας 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Γιαννάκας αναφέρθηκε στο έργο της προκυμαίας που ξεκινά σε μερικές εβδομάδες από δύο σημεία , σύμφωνα με την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής.

«Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όπου θα ενημερωθούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ της προκυμαίας για το σχεδιασμό που υπάρχει. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι το έργο θα ξεκινήσει από το Φανάρι και το ξενοδοχείο Blue Sea σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα. Από εκεί και πέρα έχουμε αρκετές ενστάσεις για τον τρόπο διαμόρφωσης της όψης της προκυμαίας όπου απομακρύνονται οι πέργκολες και αντικαθίστανται με ομπρέλες. Αυτόματα με αυτή την αλλαγή μειώνεται σημαντικά ο διαθέσιμος χώρος των καταστημάτων για τους χειμερινούς μήνες και κατά συνέπεια και η αξία των καταστημάτων αυτών. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν για το έργο αυτό, το οποίο βέβαια είναι σημαντικό για την πόλη μας».

Το 0,5% της καραντίνας 

Ο πρόεδρος της Ασπίδας αναφερόμενος στο πάγιο αίτημα για ρύθμιση και διαγραφή μέρους του τέλους που πληρώνουν τα καταστήματα στο δήμο (0,5% επί του τζίρου) από την περίοδο της πανδημίας διότι όπως είπε έχουν συσσωρευτεί μεγάλα χρέη για πολλά καταστήματα.

«Είχαν πει ότι θα διαγράψουν εντελώς το τέλος αυτό για όλα τα μαγαζιά την περίοδο της καραντίνας. Στη συνέχεια όμως είπαν πως όσα μαγαζιά είναι κλειστά δεν θα πληρώσουν, δηλαδή όσα είχαν μηδενικό τζίρο, κάτι που ούτως ή άλλως θα γινόταν. Για τους υπόλοιπους δυστυχώς η χρέωση έγινε κανονικά και πολλοί συνάδελφοι δεν τα έχουν πληρώσει, ελπίζοντας ότι γίνει διαγραφή. Σήμερα έχει μαζευτεί ένα μεγάλο χρέος το οποίο πνίγει τους επιχειρηματίες. Ζητάμε να γίνει διαγραφή αν όχι όλου του  ποσού, τουλάχιστον των τόκων που έχουν χρεωθεί, στην αρχική οφειλή».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες