× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η έλλειψη ζωτικών χώρων σοβαρό πρόβλημα για το νοσοκομείο της Σάμου

Γράφει ο: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2022

Η έλλειψη ζωτικών χώρων σοβαρό πρόβλημα για το νοσοκομείο της Σάμου

Λίαν προσφάτως και για μία ακόμα φορά αναδείχτηκαν τα χρόνια και  σοβαρά προβλήματα στην εν γένει λειτουργία του Νοσοκομείου Σάμου , των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών τους Ιατρείων , πυροδοτώντας πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις χωρίς , δυστυχώς, κανένα ιδιαίτερο αντίκρυσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως και  παρά τις όποιες υπερβολές   όλο και περισσότερο στις μέρες μας αδήριτη και άκρως επείγουσα προβάλλει και εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται και   επιβάλλεται  η άμεση και πλήρης στελέχωση και η εκ βάθρων αναδιοργάνωση όλων των δομών Υγείας του νησιού μας και ιδιαίτατα του Νοσοκομείου που αντιμετωπίζει πολλά , σοβαρά και λιμνάζοντα προβλήματα.

 Ένα από αυτά είναι και η έλλειψη χώρων.

Αυτό συνεπάγεται πλήρη  αδυναμία ανάπτυξης  νέων  και απαραίτητων ιατρικών δραστηριοτήτων όπως είναι το υπό εξέλιξη Αιμοδυναμικό Τμήμα, το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο και προοπτικά ο Μαγνητικός Τομογράφος, οι θάλαμοι Ειδικών Λοιμώξεων, Βραχείας Νοσηλείας και Χημειοθεραπείας ,  η Ψυχιατρική Κλινική , η Μονάδα Αποσυμπίεσης κ.λ.π.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα δεν υπάρχει δυνατότητα  δημιουργίας και επέκτασης  βασικών  δομών  εξυπηρέτησης  όπως είναι νέα  γραφεία, κοιτώνες, ειδικοί ξενώνες , αίθουσες εστίασης και άλλες βοηθητικές και  συμπληρωματικές εγκαταστάσεις για υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ .

Εν τω μεταξύ στέγη θα απαιτηθεί  επίσης  και για την Σχολή Νοσοκόμων καθώς στα επόμενα χρόνια στην  Μαυρογένειο Σχολή Μαλαγαρίου που τώρα την  στεγάζει προγραμματίζεται να εγκατασταθεί, βάσει ειδικής μελέτης που , ήδη, έχει ανατεθεί και εκπονείται,  το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σάμου.

Και όλα αυτά ενώ έχουν εξαντληθεί πλήρως οι οικοδομικές δυνατότητες του οικοπέδου του Νοσοκομείου με τα κτίρια που ήδη έχουν οικοδομηθεί , κατά καιρούς, σ’ αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρειάζεται λοιπόν επειγόντως ζωτικός χώρος.

Και ο χώρος αυτός μπορεί και πρέπει να αναζητηθεί άμεσα και κατά προτεραιότητα  με αγορά και  δευτερευόντως με  μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση  διαφόρων ως έγγιστα  γειτονικών, κυρίως, κτιρίων για την εντός συντόμου  χρονικού διαστήματος μετασκευή τους σε  λειτουργικά  νοσηλευτικά  Παραρτήματα.

Όσον αφορά την  συνολική μετεγκατάσταση του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος σε χώρο που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές , όνειρο και σχεδιασμό  πολλών ανθρώπων και από  πολλών ετών, αυτό μπορεί να επιτευχθεί  σε βάθος, τουλάχιστον, δεκαετίας, αρκεί να υπάρξει η  ανάλογη πολιτική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα  αλληλοδιάδοχα  βήματα  του μεγάλου αυτού εγχειρήματος  είναι πρώτον  να  εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατόν,  το καταλληλότερο οικόπεδο (Δημόσιο ή Δημοτικό ή εξ αγοράς με χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -ΠΔΕ- καθώς η αγορά μεμονωμένα οικοπέδων δεν ήταν ποτέ και δεν είναι  μέχρι και  σήμερα επιλέξιμη δαπάνη  των Ενωσιακών  Προγραμμάτων) , στην συνέχεια   να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες και εν τέλει  να επιλεγεί   το  προσφορότερο Ευρωπαϊκό  χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για την υλοποίηση τους.

Ο εμβληματικός και τεράστιος  χώρος του πρώην ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου κατάλληλα αξιοποιούμενος θα μπορούσε να στεγάσει πολυποίκιλες κοινωνικές δομές και δράσεις , ανάμεσα σ’ αυτές ενδεχόμενα  και Νοσοκομείο υψηλών προδιαγραφών.

Για την προώθηση και πραγματοποίηση , βέβαια,  όλων αυτών που αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα για μας και συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας  απαιτείται η εφαρμογή ειδικών πολιτικών Υγείας που θα διασφαλίζουν εκ παραλλήλου και  την  πάγια ,διαρκή και  απρόσκοπτη  επάρκεια πόρων για  τον απαραίτητο εξοπλισμό και την άρτια  στελέχωση των εν γένει υπηρεσιών του Ιδρύματος βάσει ενός αντίστοιχου των πραγματικών αναγκών, Οργανισμού Λειτουργίας,  διαρκώς επικαιροποιούμενου και αδιάλειπτα μοριοδοτούμενου με ισχυρά κίνητρα και ρήτρες νησιωτικότητας.

Το Παρόν επιτάσσει  και απαιτεί τα δέοντα .

Όσο για το Μέλλον  προκαλεί και  προσκαλεί όλους μας , ένα έκαστον κατά το μέτρο των ευθυνών του , να φανούμε αντάξιοι, πάση δυνάμει,  των προσδοκιών και των πραγματικών  αναγκών της Κοινωνίας των Πολιτών της Σάμου.

*Ο Μανώλης Κάρλας είναι περιφερειακός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη Πολιτών» και πρώην Νομάρχης Σάμου 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας