× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παιδιά και βρέφη μες στο κρύο και μετά στο… αρματαγωγό!

Αδύνατον μέχρι τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής να εντοπιστούν 815 για να ταξιδέψουν- Σκέψεις να «σπάσει» η μεταφορά σε δύο μέρες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/11/2019

Παιδιά και βρέφη μες στο κρύο και μετά στο… αρματαγωγό!

Οικογένειες μέσα στο κρύο με πολλά παιδιά λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα μπήκαν μέσα στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού, «Ικαρία». Απορούν όσοι βλέπουν το πολεμικό πλοίο και την επιχείρηση: πώς επιλέχθηκε από τις Αρχές αυτό το μέσο μεταφοράς για να ταξιδέψουν οικογένειες με μωρά και βρέφη, ενώ η κατασκευή του είναι για τη μεταφορά αρμάτων. Κι όλ’ αυτά ενώ οι άνεμοι είναι δυνατοί και οι συνθήκες του ταξιδιού δεν αναμένονται καλές, τη στιγμή που εντός της λίστας βρίσκονται ευάλωτες ομάδες.

Ο στόχος που ανακοινώθηκε χτες το βράδυ είναι να μεταφερθούν 815 αιτούντες άσυλο με τα πολεμικά πλοία στην Ελευσίνα και από εκεί να μεταφερθούν σε διάφορα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Ωστόσο μέχρι τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής στάθηκε αδύνατο να εντοπιστεί τόσος μεγάλος αριθμός και σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται σκέψεις να «σπάσει» η μεταφορά με τα δύο αρματαγωγά και να φύγει το ένα σήμερα το βράδυ, και το άλλο αύριο το μεσημέρι.

Ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Δημήτρης Βαφέας επισημαίνει ότι είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα. Από το πρωί της Παρασκευής οι συνεργαζόμενες Αρχές βρίσκονταν στο πόδι  για να εντοπίσουν τα 815 άτομα. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια απαιτητική διαδικασία για κάθε αιτούντα άσυλο που πρόκειται να ταξιδέψει, όπου πρέπει να ταυτοποιηθούν τα χαρτιά του, να περάσουν σε υπολογιστή- διαδικασία χρονοβόρα διάρκειας 10 έως 15 λεπτών ανά άτομο.

Από τους 815, οι 254 στόχος ήταν να προέρχονται από τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά- Τεπέ και οι υπόλοιποι από το ΚΥΤ Μόριας. Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή εντοπίστηκαν 323 αφίξεις και πριν τις σημερινές αναχωρήσεις ο πληθυσμός στο ΚΥΤ Μόριας είναι στα 15.007 άτομα. Αναμένονται άλλες δύο μικρές μεταφορές σύμφωνα με πληροφορίες να αναχωρήσουν 50 την ερχόμενη Κυριακή και 100 την ερχόμενη Τετάρτη με δρομολόγιο της γραμμής.

Η διαδικασία συγκέντρωσης έξω από το ΚΥΤ ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και μετά τις 5.30 αναχώρησε το πρώτο πούλμαν για το λιμάνι. Τις μεταφορές προς το λιμάνι έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε μεγάλες πλαστικές μαύρες σακούλες εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να χωρέσουν τα υπάρχοντά τους.

Ο έλεγχος από την άφιξή τους στο λιμάνι εξονυχιστικός, με τις Αρχές να εξηγούν ότι η επιβίβαση στο Αρματαγωγό έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι επί μία ώρα μέσα στο κρύο ήταν πρακτικά αδύνατο να σταθούν οι πρώτοι «επιβάτες» του αρματαγωγού. Πάντως έχει υπάρξει μέριμνα για διανομή φαγητού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ