× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ψάχνει πρόθυμα στελέχη να αναλάβουν την ευθύνη για την πληρωμή των επιδοτήσεων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/12/2022

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που να αναφέρει σε ποια χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων. Ίσως γιατί δεν έγιναν καθόλου πληρωμές, ίσως γιατί η διοίκηση του Οργανισμού κατανόησε πως τέτοιου τύπου ανακοινώσεις δείχνουν τα μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί όπως έγραφε το «Ν» (βλέπε ρεπορτάζ Μπάχαλο οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων).  Εν τω μεταξύ, μαθαίνουμε, πως στην πληρωμή των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας θα υπάρξουν πολύ μεγάλες περικοπές. Η έκταση του προβλήματος θα διαφανεί μετά την πραγματοποίηση των πληρωμών, δηλαδή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Φαίνεται πως τα νησιά του Αιγαίου θα είναι μια από τις Περιφέρειες της χώρας που θα προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές. Κατά συνέπεια πολύ γρήγορα θα γίνει μάθουμε την έκταση του προβλήματος.

 

Σε μια προσπάθεια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσουν όπως όπως τις επιδοτήσεις των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, αλλά και την δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ψάχνουν πρόθυμα στελέχη του Οργανισμού να αναλάβουν την ευθύνη. Οι μέχρι σήμερα υπηρεσιακοί παράγοντες, γνωρίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, αναγκάζονται είτε να παραιτηθούν, είτε να φύγουν από την υπηρεσίας τους με αναρρωτικές άδειες.

 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αντικατάσταση της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής – Αιγαίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2022 με απόφαση του προέδρου του Οργανισμού Ευάγγελου Σημανδράκου.  Στην απόφαση αναφέρεται ρητά ότι η αναπληρώτρια προϊσταμένη της υπηρεσίας θα απουσιάζει για λόγους ασθενείας από τις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης αναφέρεται πως η 24 Ιουνίου είχε γίνει δεκτή η παραίτηση της προϊσταμένης της ίδιας υπηρεσίας του.

 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των αναρρωτικών αδειών προϊσταμένων και αναπληρωτών προϊσταμένων του Οργανισμού. Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας των τοποθετήσεων στελεχών, πάντα με απόφαση του προέδρου. Στελέχη από την κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού τοποθετήθηκαν σε περιφερειακές υπηρεσίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στελέχη περιφερειακών υπηρεσιών τοποθετήθηκαν στην κεντρική υπηρεσία.


Μικρή σημασία θα είχαν όλα τα παραπάνω για τον αγροτικό κόσμο αν δεν οδηγούσαν α) Σε καθυστερήσεις των πληρωμών των επιδοτήσεων, β) Στον κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων ή μέρους αυτών χωρίς την ευθύνη των παραγωγών, γ) Στον κίνδυνο μεγάλων καταλογισμών προστίμων από τους κοινοτικούς ελέγχους που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια που είναι πολύ πιθανό να τα πληρώσουν οι ίδιοι οι αγρότες και δ) Οι αγρότες να πληρωθούν να επιστρέψουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδοτήσεις που έλαβαν επειδή σε κάποιο μελλοντικό έλεγχο θα κριθεί ότι τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία πληρωμής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από τα 20 δις ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει αύξηση εννέα τοις εκατό στις εισπράξεις και άνοδο της ταξιδιωτικής κίνησης που έφτασε τους 31,6 εκατομμύρια επισκέπτες
ΕΛΛΑΔΑ

Βουνό οι έμμεσοι φόροι για τα νοικοκυριά

Με τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους να φτάνουν το 62,3% των εισπράξεων του 2026, η ανατροπή της πτώσης στα ποσοστά έμμεσης φορολόγησης επανέρχεται δυναμικά, επιβαρύνοντας περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδήματα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η αλιεία οστράκων στον κόλπο Καλλονής

Ανοίγει η οστρακαλιευτική περίοδος για χάβαρα, κυδώνια και καλόγνωμες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παπούτσια Nike: Αξίζει να Επενδύσετε σε Επώνυμα Υποδήματα για Καθημερινή Χρήση και Σχολείο;

Οι τάσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η ανάγκη για σταθερότητα, στήριξη και αντοχή παραμένει σταθερή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες προσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Για την αποκατάσταση του Μεγάλου Περιβόλου στο Άνω Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Με μικρή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης η Λέσβος υποδέχεται τα πρώτα κρύα

Από 1,15 ευρώ το λίτρο έως 1,25 το εύρος τιμών στα πρατήρια της Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδιο ελαϊκής πολιτικής παρουσίασε ο Σύνδεσμος τυποποιητών

Ο Σύνδεσμος Παραγωγής Εμπορίας Τυποποίησης Ελληνικού Ελαιολάδου τόνισε την ανάγκη ενιαίου εθνικού σχεδιασμού για την προώθηση του «Made in Greece»
ΕΛΛΑΔΑ

Οριακή αύξηση των τουριστών το Σεπτέμβριο

Παρελθόν τα υψηλά ποσοστά ανόδου των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφίγγα ο «Χασάπης» για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Ανδρέας Στρατάκης κατέθεσε πως έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ουδέποτε είχε «δεσμευμένο ΑΦΜ ούτε αχρεωστήτως καταβληθέντα».
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτός πληρωμών επιδοτήσεων εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες

Τελειώνει τους μικρούς αγρότες των νησιών ο Τσιάρας με ανατροπή του τρόπου κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες ανακοινώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Επιμένει η κυβέρνηση στο ίδιο μοτίβο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Ο Όμιλος Κασίδη ενισχύει τη θέση του στην ελληνική αγορά κρέατος

Είκοσι χρόνια ανάπτυξης και επενδύσεων δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο και καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεχωριστή σημασία για τον όμιλο έχει η πρόσφατη επένδυση στη Λέσβο, με την εξαγορά του Σφαγείου Σελάχα στην Καλλονή