× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα «ελληνοτουρκικά» φλαμίνγκο!

Δυο ενήλικα δακτυλιωμένα μεγάλα πουλιά εντοπίστηκαν το Σάββατο στον Κόλπο Καλλονής και στην Αλυκή του Πολιχνίτου. Πληροφορίες για το πανέμορφο ροζ πολί των Λεσβιακών υγροτόπων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2022

Τα «ελληνοτουρκικά» φλαμίνγκο!

Δυο φλαμίνγκο με πλαστικά δαχτυλίδια εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) της Καλλονής στη διάρκεια των χθεσινών (Σαββάτο 10 Δεκεμβρίου) καταγραφών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ένα ήταν το «Τ | HCP» που δακτυλιώθηκε το 2007 (είναι 15 χρόνων!) στην Τουρκία σα νεοοσός και έχει εντοπιστεί σε άλλους υγροτόπους του κόλπου τηςε καλλονής. Και συγκεκριμένα στις 16/02/22 στην Αλυκή Καλλονής (από τον Στ. Ζαννέτο), στις 27/02/2022 στα Μέσσα (από τον Μιχ. Μπάκα) και ακόμα παλιότερα στις 5/3/2014 στην Αλυκή Καλλονής (από την Ε. Γαληνού).

Το άλλο ήταν το «Τ | FHN» που δακτυλιώθηκε το 2009 (είναι 13 χρόνων!) επίσης στην Τουρκία σα νεοοσός και έχει ξαναεντοπιστεί στις 3/10/2014 στην Αλυκή Καλλονής (από την Ε. Γαληνού).

Ας σημειωθεί ότι τα φλαμίνγκο δεν αναπαράγονται στην Ελλάδα, αλλά μόνο ξεχειμωνιάζουν σε υγρότοπους της χώρας, σε πληθυσμούς που φτάνουν τα 30.000 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Από κοντινή απόσταση φαίνεται καθαρά η ροζ απόχρωση του φτερώματος και των γυμνών τμημάτων του σώματός του (πόδια, ράμφος) ενώ από μακριά δίνει την εντύπωση πως είναι λευκό. Πετά με το λαιμό και τα πόδια σε έκταση με γρήγορα χτυπήματα των φτερούγων. Τα νεαρά και μέχρι την ηλικία των 2 ετών έχουν καφέ απόχρωση που σιγά σιγά μετατρέπεται σε άσπρη και στη συνέχεια στη ροζ καθώς αλλάζουν ένα προς ένα τα φτερά του σώματός τους. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά από το μεγαλύτερο ύψος τους.

Εξαπλώνεται σε Αφρική, Νότια Ευρώπη και Ασία. Τα πουλιά των παραλίων της Μεσογείου και αυτά της δυτικής Αφρικής θεωρείται πως ανήκουν σε ξεχωριστό υπο-πληθυσμό από τα υπόλοιπα, δηλαδή μετακινούνται μεταξύ των περιοχών αυτών και σπανιότερα πέρα από αυτές (Νότια Αφρική και Ασία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα όπως είπαμε παραπάνω, δεν αναπαράγεται. Απόπειρες έχουν γίνει στο παρελθόν στο Μεσολόγγι, τις Αλυκές Κίτρους, και πρόσφατα (2020) στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμαντος στη Χαλκιδική. Επίσης, το 2002 στην Αλυκή Καλλονής. Τα πουλιά που βλέπουμε στη χώρα μας προέρχονται κυρίως από τις αποικίες του είδους στην Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. 

Ο Κόλπος Καλλονής θεωρείται μια από τις σημαντικές περιοχές στην Ελλάδα όπου τα Φλαμίνγκο μαζεύονται για να ξεχειμωνιάσουν (συνήθως 1300-1800 πουλιά), όμως είναι παρόντα όλα το χρόνο με τον πληθυσμό τους να πέφτει στα 400 άτομα κάθε καλοκαίρι (όταν τα ενήλικα και ώριμα άτομα βρίσκονται στις αποικίες αναπαραγωγής). Κάποιες χρονιές μπορεί και να εκτοξεύεται στα 4000 πουλιά όταν, μετά το πέρας της αναπαραγωγής, μετακινούνται προς άλλες περιοχές και μένουν στη Λέσβο για μικρό διάστημα. Το πιο σίγουρο μέρος να τα δούμε είναι η Αλυκή Καλλονής και η Αλυκή Πολυχνίτου ενώ επίσης (περισσότερο το χειμώνα και άνοιξη) στον υγρότοπο των Μέσσων, στις Εννιά Καμάρες, το Έλος Παρακοίλων και Νυφίδας, στο Αλυκούδι, την εκβολή Τσικνιά και στα ρηχά Β παράλια του κόλπου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τρέφεται βυθίζοντας το ράμφος του στο νερό και φιλτράροντάς το καθώς το περνά από ένα σύστημα μεμβρανών με τη βοήθεια της ισχυρού μυ της γλώσσα του. Καταναλώνει μια ποικιλία από υδρόβια ασπόνδυλα (γαριδούλες, μαλάκια, έντομα), φυτικό υλικό (σπόρους από υδρόβια φυτά, φύκη) και πιθανά μικρά ψάρια. Συνήθως περπατά καθώς το κάνει αυτό ή πλατσουρίζει επιτόπου προσπαθώντας να ανεβάσει τη λεία από τον πυθμένα στο νερό. Σε κάποιες περιοχές ταΐζει τους νεοσσούς του με μια ειδική ουσία (σαν γάλα) που παράγουν και οι δύο γονείς μέχρι ο νεοσσός να γίνει δύο μηνών.

Ωριμάζουν και μπορούν να αναπαραχθούν από την ηλικία των τριών ετών και άνω (συνήθως 5-6 ετών).

Συχνά ακούγονται οι φωνές τους καθώς πετούν πάνω από τα χωριά τη νύχτα μετακινούμενα από υγρότοπο σε υγρότοπο εντός Λέσβου, αν και πουλιά φεύγουν και έρχονται συνεχώς και από άλλες περιοχές (παράλια Τουρκίας). Επίσης, μπορεί να παρατηρήσουμε μεμονωμένα άτομα και μικρές ομάδες στα βόρεια παράλια του νησιού (Γαβαθά - Τσόνια), ιδιαίτερα στα τέλη καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

    Τα πρώτα νεαρά φλαμίνγκο εμφανίζονται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου και είναι πουλιά που έχουν γεννηθεί σε υγροτόπους στη διπλανή Τουρκία.

 Ζει πολλά χρόνια και το μεγαλύτερο σε ηλικία Φλαμίνγκο έφτασε τα 33 χρόνια στη φύση και τα 44 σε αιχμαλωσία! Είναι το πιο ψηλό πουλί στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο από τα έ είδη της οικογένειας των φλαμίνγκο που υπάρχουν στον κόσμο.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρώτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη