× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι άνθρωποι πάνω από τις μηχανές και τους αλγόριθμους

Με αφορμή την επανασύνδεση ρεύματος σε 9μελή οικογένεια της Αγιάσου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/12/2022

Οι άνθρωποι πάνω από τις μηχανές και τους αλγόριθμους

Όσοι και όσες δεν γνωρίζετε, μαζί κι η αφεντιά μου, για την «καθολική υπηρεσία» παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και την «παύση εκπροσώπησης», (στα λινκ οι ορισμοί τους) είμαστε προφανώς από τους τυχερούς καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα… ακόμα. Γιατί με τους λογαριασμούς ενέργειας που διογκώνονται, παρά την επιδότηση της ακρίβειας από την κυβέρνηση, και όσα μεταφυσικά και θεία επικαλούμαστε (Παναγιά μου βόηθα) μάλλον θα τα μάθουμε σύντομα, όταν θα φεύγουν οι προθεσμίες από τα χέρια μας για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Αρκεί μία μηχανή, ένας κωδικός, ένας αλγόριθμος να σε βάλει στα κατάστιχά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καρποφόρα προσπάθεια αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου και της Αγιάσου να συνδέσει ξανά το ρεύμα σε 9μελή οικογένεια το πρωί της Δευτέρας και το ότι το είδα να συμβαίνει βήμα βήμα μπροστά μου, μ’ έβαλε σε σκέψεις. Η διευθύντρια της ΔΕΗ, Ελευθερία Βερυβάκη που έτυχε να είναι εκεί, γιατί εξυπηρετεί το Βόρειο Αιγαίο (άλλη συζήτηση αυτή) και να γνωρίζει την υπόθεση συνέβαλε καθοριστικά στον διακανονισμό των δόσεων για χρέη συνολικά άνω των 7.000 ευρώ,

Καθόλη τη διαδικασία, οι δημοσιογράφοι είχαμε την ευκαιρία να ρωτάμε για να την κατανοήσουμε. Από το ΔΣ των Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου η Κατερίνα Καλαρουτάκου έδωσε ρεσιτάλ, υψώνοντας τη φωνή της, αναφέροντας ότι «δεν θα φύγουμε από δω αν δεν ξανασυνδέσετε το ρεύμα, πρόκειται για 9 άτομα!». Από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ο Γιάννης Ζαφειρίου σε χαμηλούς τόνους εξηγούσε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τι καταλάβαμε λοιπόν πολύ καλά, όταν ρωτούσε η Κατερίνα Καλαρουτάκου ξανά και ξανά «ποιος έδωσε εντολή και ανέλαβε την ευθύνη να κοπεί το ρεύμα σε πολύτεκνη οικογένεια; Δεν ντράπηκε; Να του μιλήσουμε να την πάρει πίσω!». Καταλάβαμε ότι οι εντολές βγαίνουν… «αυτόματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ στη Λέσβο για παράδειγμα δεν μπορούν να ξέρουν για ποιους θα βγει εντολή διακοπής ρεύματος και σφραγίσματος του ρολογιού τους, ούτε να δουν πόσες εντολές τέτοιες έχουν εκδοθεί στο νησί. Όλα γίνονται αυτόματα, από τις μηχανές, τους κωδικούς και τους αλγόριθμους, που φυσικά άνθρωποι νομοθέτησαν για να λειτουργούν έτσι.

Κι έτσι η διακοπή του ρεύματος «παύει» να είναι «προσωπική υπόθεση». Για τον εντολέα φυσικά, γιατί για τον καταναλωτή που μένει χωρίς ρεύμα είναι άκρως προσωπική. Γιατί κι ο εργολάβος που πήγε την Παρασκευή να σφραγίσει το ρολόι, αυτό φέρεται να είπε είναι ότι… «εντολές εκτελώ κι εγώ». Και η ΔΕΔΔΗΕ το πρωί απάντησε στο Εργατικό Κέντρο «τι να σας πούμε αυτά γίνονται αυτόματα…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι όμως σήμερα ύψωσαν το μπόι τους απέναντι σε μηχανές και αλγόριθμους. Υπερασπίστηκαν επτά παιδιά και ένα ζευγάρι με συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, μαζί και προβλήματα υγείας. Και η διευθύντρια της ΔΕΗ θα μπορούσε να πει δεν είναι δική της υπόθεση, δεν είναι προσωπικό της θέμα, να επικαλεστεί τις διαδικασίες. Κι όμως, όχι μόνο υπέδειξε τις διαδικασίες, αλλά ετοίμαζε τον διακανονισμό πριν αυτές τελειώσουν. Η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση έγινε υπόθεση των ανθρώπων.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ