× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μηνυτήρια αναφορά για «αμαρτωλά» βοσκοτόπια

Κάθε φορά που ασκείται κριτική στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές μια υπόθεση με «αμαρτωλά» βοσκοτόπια πάει στον Εισαγγελέα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2022

Μηνυτήρια αναφορά για «αμαρτωλά» βοσκοτόπια

Σήμερα 28 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του έκανε γνωστό πως παρέπεμψε στον Εισαγγελέα μια ακόμη υπόθεση με «αμαρτωλά» βοσκοτόπια. Δηλαδή μια υπόθεση που αφορά την δημιουργία τεχνητών προϋποθέσεων λήψης αυξημένων ενισχύσεων 1 υπεύθυνου ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων) και 8 αιτούντων κατανομής εθνικού αποθέματος του 2020 και του 2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δόθηκε στην δημοσιότητα την ώρα που ο οργανισμός δέχεται πολύ μεγάλη κριτική για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την πληρωμή των επιδοτήσεων τόσο τον περασμένο Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Διαδικασίες που είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράφουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στην πληρωμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι έλεγχοι – αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ - ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Ήταν μικτοί και περιλάμβαναν τόσο τους 8 αιτούντες όσο και τον υπεύθυνο του ΚΥΔ (Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων). Είχαν υποβάλει με πανομοιότυπο τρόπο αιτήματα για την κατανομή ΕΑ το 2020 και 2021, δηλώνοντας βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση σημαντικών εκτάσεων χωρίς να είναι κάτοχοι ζώων. Σημειώνεται ότι ένα από τα 8 πρόσωπα που αιτήθηκαν κατανομή εθνικού αποθέματος είναι συγγενικό πρόσωπο  με σχέση ά  βαθμού με τον υπεύθυνο του ΚΥΔ.

Το ΚΥΔ έχει έδρα την Μαγνησία και οι αιτήσεις ΟΣΔΕ έχουν τα εξής ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • οι περισσότεροι δήλωσαν κατά μέσο όρο περίπου 134 αγροτεμάχια, πολύ μικρής έκτασης 2-10 στρεμμάτων, φαινόμενο που δεν συναντάται σε άλλους αιτούντες του ΟΣΔΕ που δηλώνουν βοσκοτόπια. Όμοια και οι συνολικά δηλούμενες εκτάσεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα περίπου 365 στρέμματα με σύνολο τα 3.310 στρέμματα.

 

  • οι δηλούμενες εκτάσεις βρίσκονται σε διαφορετική απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή (Κοζάνη και Ημαθία) από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα της εκμετάλλευσης τους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία).

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • τα μισθωτήρια ανάμεσα στους αιτούντες και στους τρείς κοινούς εκμισθωτές είναι όλα πανομοιότυπα με πολύ χαμηλά ετήσια μίσθια.

 

  • σημαντικές δηλούμενες εκτάσεις από τους 8 από αιτούντες: α) είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και β) βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου το 2020 και το 2021 βρέθηκαν ορισμένες εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν ή διεκδίκησαν οι 9 αιτούντες:

 

  • οι 2 έλαβαν ενισχύσεις 29.783,75 ευρώ το 2020 και 2021, ενώ το 2022 δεν υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ.

 

  • οι 7 υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ για το 2021 και 2022 διεκδικώντας να τους καταβληθεί ποσό που εκτιμάται περίπου στα 265.000 ευρώ (τα οποία λόγω ελέγχου δεν εισπράχθηκαν), χωρίς μάλιστα να πληρούν τις απαιτήσεις γεωργικής χρήσης για την λήψη ενίσχυσης, όπως έδειξε ο επιτόπιος έλεγχος για την γεωργική χρήση της γης.

 

 

Για αυτή την υπόθεση πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις που θα επιβάλει ο Οργανισμός για τους 9 αιτούντες (επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κλπ) και για το ΚΥΔ (διερεύνηση προϋποθέσεων άρσης της διαπίστευσης), διαβιβάστηκε σχετική αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

 

Κι άλλη υπόθεση ερευνά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Η αναφορά αυτή αποτελεί την 4η που στέλνεται στην δικαιοσύνη, τους τελευταίους τρείς μήνες, με ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ στην δημιουργία τεχνητών συνθηκών απόσπασης αυξημένων ενισχύσεων από αιτούντες (περίπτωση Νισύρου). Οι ίδιες ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ προκύπτουν και για μια υπόθεση, η οποία ερευνάται αυτή την στιγμή, με φερόμενη εκμίσθωση 5.000 στρεμμάτων ελαιώνων, από 31 αιτούντες για λήψη εθνικού αποθέματος το 2021. Η εκμίσθωση περίπου 170 στρεμμάτων ελαιώνων από καθένα με πανομοιότυπα δικαιολογητικά, από διαφορετικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οδηγεί σε ενδείξεις πλημμελούς εποπτείας από τον υπεύθυνο φορέα συντονισμού των ΚΥΔ το 2021. Στα πλαίσια αυτά διερευνάται η απάντηση στο ερώτημα για τον τρόπο εντοπισμού των “ελευθέρων” εκτάσεων που τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία δείχνουν άλλους ιδιοκτήτες. Και για τις τέσσερις υποθέσεις αλλά και για όσες ανάλογες παρουσιασθούν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει την OLAF, ενώ από τις αναφορές στην δικαιοσύνη ενημερώνεται αρμοδίως και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας.

 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η προστασία του γεωργικού ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Οι έλεγχοι της νόμιμης κατοχής και της χρήσης των αγροτεμαχίων για την λήψη των ενισχύσεων εμπλουτίζονται πλέον και με την χρήση  στοιχείων του κτηματολογίου. Κάθε περίπτωση από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου ελέγχεται με την χρήση νέων στοιχείων μεθόδων σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται άμεσα και στην περίπτωση ύπαρξης ευρημάτων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λαμβάνει μέτρα με βάση τις προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες. Τονίζεται ότι αυτά αφορούν έναν ελάχιστο αριθμό παραγωγών και ΚΥΔ, ενώ οι υπόλοιποι δεν πρέπει να ανησυχούν για την διαχείριση και την καταβολή των ενισχύσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους