× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κίνδυνος πλήρους εξαφάνισης της πίννας από τους κόλπους της Λέσβου

Άμεση ανάγκη προστασίας του οστράκου σημειώνει ανακοίνωση του Εργαστήριο Θαλάσσια Βιοποικιλότητας και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2023

Κίνδυνος πλήρους εξαφάνισης της πίννας από τους κόλπους της Λέσβου

Με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αναρτήθηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διαπίστωσε πως νεαρά ζωντανά άτομα του θαλάσσιου είδους  πίννα (Pinnanobilis) αφαιρέθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Καλλονής.

 

 

«Η πίννα θεωρείται πλέον ως ένα κρισίμως κινδυνεύον είδος σύμφωνα με την κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών, το οποίο απειλείται με ολική εξαφάνιση λόγω ενός παρασίτου που από το 2016 έχει εξοντώσειτους πληθυσμούς της παγκοσμίως. Η πίννα σήμερα βρίσκεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.

 

 

Όπως είναι γνωστό στους κατοίκους της Λέσβου, το φαινόμενο μαζικής θνησιμότητας της πίννας εμφανίστηκε στη χώρα μας το 2018 και έκτοτε τόσο οι πληθυσμοί του Κόλπου Καλλονής όσο και του Κόλπου της Γέρας αποδεκατίστηκαν. Πριν το φαινόμενο μαζικής θνησιμότητας, ο πληθυσμός του κόλπου Καλλονής υπολογίζεται πως ανέρχονταν σε περισσότερα από 1 εκατομμύρια άτομα, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι έχει περιοριστεί σε λίγες εκατοντάδες άτομα. Ο πληθυσμός της Γέρας που είχε εκτιμηθεί σε περίπου 215.000 άτομα έχει εξαφανιστεί πλήρως» αναφέρει η ανακοίνωση του Εργαστηρίου.

 

Στην συνέχεια το Εργαστήριο σημειώνει πως:  «Ο Κόλπος της Καλλονής αποτελεί μία από τις δύο τελευταίες περιοχές στην Ελλάδα όπου απαντώνται ακόμα και σήμερα ζωντανές πίννες (η μοναδική περιοχή στο Αιγαίο), και πλέον διατηρεί έναν από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς του είδους παγκοσμίως. Από το 2019, η ομάδα μας παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη του φαινομένου σε ολόκληρο το νησί, και φέτος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από την αρχή του φαινομένου μαζικής θνησιμότητας, μια περιορισμένη αλλά ενθαρρυντική ανάκαμψη, καθώς καταγράφηκαν αρκετά νεαρά άτομαστον Κόλπο Καλλονής. Αυτό δεν εξασφαλίζεισε καμία περίπτωση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πληθυσμού πίννας της Καλλονής και θα πρέπει τα λίγα ανθεκτικά άτομα να προστατευτούνόσο γίνεται καλύτερα.

 

Ως επιστήμονες αλλά και μέλη της τοπικής κοινωνίας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι η θανάτωση ή η αφαίρεση πιννών αποτελεί έκνομη ενέργεια, αλλά σημαντικότερα, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του πιο εμβληματικού οστράκου της Μεσογείου, καθώς κάθε εναπομείναν άτομο αποτελεί ένα πολύτιμο σπόρο ελπίδας για την επιβίωση του είδους. Ως τοπική κοινωνία, έχουμε την ηθική ευθύνη και υποχρέωση να συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες αναβίωσης των πληθυσμών της πίννας στον τόπο μας. Καλούμε για την παροχή οποιασδήποτε χρήσιμης πληροφορίας σχετικά με την παρουσία ζωντανών ατόμων πίννας αλλά και την καταγγελία περιστατικών παράνομης αλίευσης ή συλλογής ζωντανών ατόμων στις τοπικές αρχές».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Μανιταρόφιλοι Λέσβου» ξανά...

Επανιδρύεται ο καλός σύλλογος για τη μυκητοχλωρίδα και το οικοσύστημα της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το ΤΑΙΠΕΔ «βάζει πόδι» στο λιμάνι Μυτιλήνης

Κι ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου», με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ορίζεται ως «αρχή σχεδιασμού» του λιμανιού της Μυτιλήνης το «μνημονιακό» υπερταμείο και ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Μητσοτάκης ιδιωτικοποιεί και απαξιώνει, Υγεία, Νερό και Μεταφορικό Ισοδύναμο»

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, Δημήτρη Μοιρασγεντή και Μαρίας Νικολάρα, μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του κόμματος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνέλευση στο Πλωμάρι

Για την επαναλειτουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης στην περιοχή του Συνοικισμού Μυτιλήνης

Αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κατάσχεση αλιευμάτων στη Μυτιλήνη

Κατασχέθηκαν 117 κιλά χταπόδια τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς παραστατικά διακίνησης και χωρίς να πληρούν τους όρους περί ιχνηλασιμότητας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησε η κατεδάφιση του πολυσυζητημένου ερειπίου της οδού Ασκληπιού

Οι ιδιοκτήτες εφόσον θελήσουν να αξιοποιήσουν το οικόπεδο τους μπορούν να αναγείρουν μόνο αντίγραφο του πλήρως αποτυπωμένου διατηρητέου κτίσματος που αποτελεί πλέον παρελθόν
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Υποψηφίους για Κάπη, Κλειού και Πελόπη ανακοίνωσε ο Βέρρος

Συνολικά δημοσιοποίησε τα ονόματα 18 υποψηφίων για τις τρεις τοπικές κοινότητες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Kαι «εγένετο σκότος» στην Επάνω Σκάλα

Πάνω από δυο μήνες δεν λειτουργούν τα φωτιστικά του πάρκου της περιοχής-Οδοιπορικό του «Ν»
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινά μέτρα κυκλοφορίας λόγω παρέλασης

Οι οδηγοί υποχρεούνται να απομακρύνουν τα οχήματά τους ανήμερα της 25ης Μαρτίου από το ύψος παλιού Λιμεναρχείου έως το ύψος πλατείας Κωνσταντινουπόλεως
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφορία στις μισές λωρίδες της Προκυμαίας από Δευτέρα

Ξεκινά το έργο ανάπλασης παραλιακού μετώπου και πλατείας Σαπφούς Μυτιλήνης