× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόγραμμα ενημέρωσης για τους σεισμούς στα σχολεία

Συνεργασία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2023

Πρόγραμμα ενημέρωσης για τους σεισμούς στα σχολεία

Μετά την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Λέσβο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου υλοποιούν πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο και τα μέτρα αντιμετώπισής του με τίτλο «Γνωρίζω τους σεισμούς- Μαθαίνω πώς να προστατεύομαι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου με στόχο τη γνωριμία τους με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση ενός σεισμού.

Επίσης περιλαμβάνει την προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Η σεισμική τράπεζα έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης της σεισμικής κίνησης με βασικό σκοπό την εξοικείωση και εκπαίδευση των μαθητών για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού. Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μας υπενθυμίζει ότι η Λέσβος αποτελεί μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών σε ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί δωρεάν για όλους του μαθητές της Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι έως 15 Μαρτίου 2023.

Για δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: [email protected], www.lesvosmuseum.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας εγκαινίασε το πρόγραμμα

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 50 μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Τα στελέχη του Μουσείου γνώρισαν αρχικά στους μαθητές το φυσικό φαινόμενο του σεισμού καθώς και τα συνοδά φαινόμενα όπως καταπτώσεις βράχων, τσουνάμι, καθιζήσεις κλπ τα οποία είναι φαινόμενα που συνδέονται με τους σεισμούς που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικές και από τους ίδιους τους σεισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά ανακάλυψαν πληροφορίες για τους σεισμούς, ρήγματα, ενημερώθηκαν για το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου, παρατήρησαν την καταγραφή σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο που καταγράφονται στο σεισμογράφο του Μουσείου και δημιούργησαν ένα δικό τους σεισμό.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους συμμετείχαν στη συνέχεια στη βιωματική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και βίωσαν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας και προετοιμάστηκαν για την περίπτωση ενός σεισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από την Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου στην απεργιακή συγκέντρωση

Στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 11 το πρωί δίνουν ραντεβού τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ: Την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης απευθύνει το Νομαρχιακή Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

E‑twinning και Ολυμπιακοί Αγώνες στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά πολλαπλές εμπειρίες μάθησης, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων