× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σαν απόκληρος χωρίς πατρίδα: «Η μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων» της Θεσσαλονίκης

Γράφει η Ξένια Γερμενή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2019

Σαν απόκληρος χωρίς πατρίδα: «Η μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων» της Θεσσαλονίκης
Ιστορική Έρευνα/ Δοκίμιο
Λέων Α. Ναρ
“Ξανά στη Σαλονίκη”
Η μετέωρη επιστροφή των Ελλήνων Εβραίων
Στον γενέθλιο τόπο (1945-1946)
Προλεγόμενα: Στράτος Ν. Δορδανάς
Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ (2018)
Τιμή: 14,00 €
“Ξανά στη Σαλονίκη"! Ο τίτλος εστιάζει στη λαχτάρα των Ελληνών Εβραίων της Θεσσαλονίκης και στο εσωτερικό τους πρόσταγμα "Ξανά στη Ζωή". Ωστόσο, για ποια ζωή και επιστροφή του πληθυσμού της Εβραικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δικαιούμαστε να μιλάμε, ύστερα από τόσα χρόνια ;

Με συστηματική ανάλυση του αρχειακού υλικού τόσο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (Ι.Κ.Θ.) όσο και της εφημερίδας Ισραηλιτικόν Βήμα από το 1945 έως 1947, η μεταδιδακτορική διατριβη του Λέοντα Ναρ έρχεται να ρίξει φως στους σκοτεινούς προβληματισμούς της Μεταπολεμικής περιόδου που αφορούν την πολισμική και πολειακή ταυτότητα και υπόσταση των Ελλήνων Εβραίων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1) Στην ρητορική της αντιπαράθεσης της μεταπολεμικης Ι.Κ.Θ. με το κράτος (1945-47) σχετικά με τις προσπάθειες επανάκτησης των λεηλατημένων και κατασχεμένων περιουσιών (κινητών και ακίνητων) των μελών της Κοινότητας.

2) Στις αγωνιώδεις προσπάθειες της ίδιας της Κοινότητας σχετικά με την εφαρμογή και λήξη νομοθετικών πράξεων που αφορούσαν την ταυτότητα, την περιουσία και την κοινωνική δομή των μελών της (Ν.205/1945 και μεταφορά της περιουσίας σε 'μεσεγγυούχους' Ελληνες πολιτες).

3) Σην ένταση των σχέσων μεταξύ Ι.Κ.Θ. και της “σκιώδους” Υπηρεσίας Διαχείρισης Ισραηλιτικών Περιουσιών (Υ.Δ.Ι.Π.) και μετέπειτα Κεντρικής Υπηρεσίας Εκκαθαρίσεως και Αποδόσεως Ισραηλιτικών Περιουσιών (Κ.Υ.Δ.Ι.Π.), της αμερικάνικης Joint και UNRA.

4) Tην προσπάθεια επανάκτησης της χαμένης τιμής, αξιοπρέπειας και προσωπικότητας των Εβραίων της Σαλονίκης, που καταπατήθηκαν τόσο από τις Κατοχικές Δυνάμεις, όσο και από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, τους δοσιλογους και προδότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5) Την ρητορική της “εκδίκησης” και της απονομης δικαιοσύνης.

6) Την προσπάθεια αποκατάστασης του Εβραϊκού νεκροταφείου και των αρχείων ενος κόσμου, που αφανίστηκε και βρέθηκε σε "ομηρία".

7) Την πρώτη προσπάθεια κοινοτικών μεταπολεμικων εκλογών, που έδωσαν την δυνατότητα να ακουστουν οι αναγκες και η “φωνή” των μελών της εναπομεινουσας Εβραϊκής Κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8) Ο ρόλος και η συμβολή της εφημερίδας Ισραηλιτικόν Βήμα στην ανάδειξη των ανωτέρω προβληματισμών και προσπαθειών.

Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το παρόν δεν αποτελεί απλώς άλλη μια βιβλιογραφική μελετη της ιστορίας και γενοκτονίας των Ελληνων Εβραίων, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανάγκης να μη ξεχαστεί και να μη σβηστεί τίποτα από την μνήμη μας. Αντίθετα, μας βοηθά να αγκαλιάσουμε με στοργή, κατανόηση και σεβασμό τα ίδια τα θυματα, τους ομήρους, τους επιζήσαντες και να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη τους.

Εδώ κλείνω με ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Ρίκα Μπενβενίστε, “Λούνα” (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ: 2017) : "Χωρίς την ψευδαίσθηση της 'γνώσης', μακριά από τον πειρασμό της εξημέρωσης, όπως όταν νομίζουμε ότι κατανοούμε τα βάσανα των άλλων, επιδίωξα την απλή-εκ των υστέρων, πάντα- διάσωση από την αφάνεια. Όταν δεν προϋποθέτει μια δήθεν γνωστή ιστορία, η ιστορική αφήγηση μπορεί αν μη τι άλλο, να έχει μια στοχαστική λειτουργία. Αλλά, ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί, τότε-έτσι κι αλλιώς-ας είναι ένα kaddish για τη Λούνα". Ενα kaddish για την μετέωρη επιστροφή και τη μετέωρη μνήμη ενός Ολοκαυτώματος στη Σαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λέων Α. Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βιβλιολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2000) και το 2007 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2017 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το 2007 εξέδωσε (σε συνεργασία με τον Γιώργο Αναστασιάδη και τον Χρήστο Ράπτη) το βιβλίο Εγώ, ο εγγονός ενός Έλληνα, η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί, (Καστανιώτης), το οποίο μεταφράστηκε και στα γαλλικά. Το 2009 εκδόθηκε το δίτομο έργο του με τίτλο Γιωσέφ Ελιγιά, Άπαντα (Γαβριηλίδης), ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το δίγλωσσο (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα) βιβλίο του με τίτλο Το μέλλον του παρελθόντος, Θεσσαλονίκη 1912-2012 (Καπόν, με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου), και η μελέτη Ισραηλίτες Βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που επιμελήθηκε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο Το παιχνίδι της εξέδρας, σχολιασμένα συνθήματα από τα ελληνικά γήπεδα (Μεταίχμιο). Τέλος, το 2017 κυκλοφόρησε (Ευρασία) το θεατρικό έργο του Δεν σε ξέχασα ποτέ (μαζί με cd των σεφαραδίτικων τραγουδιών της ομώνυμης παράστασης), που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2017.

Κείμενά του για θέματα φιλολογίας, ιστορίας και λογοτεχνίας, καθώς και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά (έντυπα και ηλεκτρονικά), ενώ έχει επιμεληθεί 6 βιβλία (ιστορικού περιεχομένου και παιδικής λογοτεχνίας). Είχε μόνιμη στήλη στις εφημερίδες Έθνος (2017-2018) και Μακεδονία της Κυριακής (2006-2008). Γράφει στο Parallaximag.gr και στο περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις. Εργάζεται ως φιλόλογος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη