× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αν κλείσει η δομή στη Συκαμνιά, θα μπουν στο χωριό!»

Δικαιολογημένος προβληματισμός του προέδρου, Γιώργου Σαρόγλου προς τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου και τι λένε οι κοινοτάρχες της περιοχής

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/11/2019

«Αν κλείσει η δομή στη Συκαμνιά, θα μπουν στο χωριό!»

Δικαιολογημένα προβληματίστηκε χτες ο πρόεδρος της Συκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου που έγινε στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής, ως προς το πού θα πηγαίνουν, οι βρεγμένοι από τις ακτές αιτούντες άσυλο όταν καταφτάνουν στη βόρεια Λέσβο. Πάντως σε ήρεμο τόνο διεξήχθη η συζήτηση, παρά την ακροδεξιά κερκίδα που είχε αναφανδόν παραστεί για να δημιουργήσει επεισόδια, χάρη στην ψυχραιμία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν πρόκειται να παρέχει άλλη στήριξη στη δομή, εφόσον υπάρχει ρητή άρνηση από πλευράς Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.

«Για να καταλάβετε τι έγινε το 2015, αποφασίσαμε να φτιάξουμε την προσωρινή δομή γιατί επί 3,5χλμ η Συκαμνιά ήταν ένα απέραντο σκουπιδαριό. Οι πρόσφυγες άναβαν φωτιές τις νύχτες γιατί κρύωναν κι εμείς γυρίζαμε με ομάδες πυρασφάλειας να τις σβήσουμε συναντώντας τα αγριεμμένα βλέμματά τους, όπως ήταν φυσικό. Είχαμε άσχημα κρούσματα αφού είχαν σπάσει το Δημοτικό Σχολείο για να πηγαίνουν στις τουαλέτες. Πήραμε λοιπόν την απόφαση και βάλαμε τους όρους χρήσης σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κι ενώ ήταν η θάλασσα γεμάτη από σωσίβια και βάρκες σπασμένες, αφού φοβόντουσαν μόλις έφταναν μη τους επιστρέψουν πίσω, και μάλιστα πήραμε ξανά τη γαλάζια σημαία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρόγλου. «Πού θα πάει τώρα ο καθένας, θα μπουν μέσα στα σπίτια» επεσήμανε. «Η ευθύνη είναι δική σας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η προσωρινή δομή δεν έχει κρεβάτια, καθώς τα λεωφορεία τους παραλαμβάνουν και τους πηγαίνουν στο ΚΥΤ Μόριας. «Εμείς προστατεύσαμε την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους αυτούς» κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε δεχτεί εισβολή εποκισμού»

Στην άλλη μπάντα, ο πρόεδρος της Μήθυμνας Θανάσης Ανδριώτης έκανε λόγο για εισβολή εποικισμού, ξεκινώντας με τον στίχο «Μη μιλάς μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς», «βάζοντάς» τα με τις ΜΚΟ και με την Ευρώπη που «έριξε το μπαλάκι σ’ εμάς». Μετέφερε δε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο οποιασδήποτε δομής, ιδιαίτερα στη Σκάλα Συκαμνιάς, αλλά και την αγανάκτηση των πολιτών της Μήθυμνας.

Πρόσθεσε ότι «δεν μας αφορά πού θα πάνε οι άνθρωποι, δεν είναι δικό μας θέμα». 

Ο Θέμης Καμμένος, πρόεδρος του Λεπέτυμνου και σε απόσταση 4 χλμ από τη Συκαμνιά τόνισε «Δεν θέλουμε να ζήσουμε εικόνες του 2015. Δεν αντέχουμε άλλο. Τους είχαμε όλους τους ανθρώπους αυτούς μέσα στο χωριό μας, μέσα στο νηπιαγωγείο, μπροστά στα παιδιά μας. Όλα ήταν πορτοκαλί, δεν μπορούσαμε να καθαρίσουμε. Γι’ αυτό τον λόγο προσυπογράφουμε και με τα άλλα χωριά να μαζεύονται όλοι οι άνθρωποι σε ένα σημείο. Εκτός αν υπάρχει εγγύηση ότι με το κλείσιμο της δομής δεν θα βρίσκονται παντού»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»