× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι ιδιωτικοποιήσεις και η ελεύθερη αγορά προκαλούν δυστυχήματα»

Στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/3/2023

«Οι ιδιωτικοποιήσεις και η ελεύθερη αγορά προκαλούν δυστυχήματα»

Στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 8 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου με την εξής ανακοίνωση:

«Η ασύλληπτη τραγωδία των Τεμπών δεν ήταν ΑΤΥΧΗΜΑ! Είναι ένα ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ της άθλιας κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. ξεπούλησαν, απέλυσαν, διέλυσαν τον ΟΣΕ και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η ιδιωτικοποίησή του. Να τον μετατρέψουν από την «πιο ζημιογόνα σιδηροδρομική εταιρεία της Ευρώπης» (Κ. Χατζηδάκης) σε «κερδοφόρα» προτάσσοντας τους ισολογισμούς απέναντι στις ανθρώπινες ζωές, τα κέρδη απέναντι στην ασφάλεια και τις υπηρεσίες στον λαό.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε το 2017 έναντι πινακίου φακής -45 εκατ. €- στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group. Την απόφαση έλαβε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση». Τη στήριξαν και οι άλλες «υπεύθυνες δυνάμεις», η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών υπηρεσιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδήγησε στην διάσπαση της πάλαι ποτέ μεγάλης κρατικής εταιρείας του ΟΣΕ σε μικρότερες (ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ κ.ο.κ.), προκειμένου να μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν και να ξεπουληθούν ευκολότερα.

Η ΝΔ αφότου έγινε κυβέρνηση, συνέχισε να επιδοτεί τους νέους ιδιοκτήτες με δεκάδες εκατ. € ετησίως, προκειμένου να παραμείνουν κερδοφόροι, αδιαφορώντας για τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους σχετικά με την δραματική έλλειψη προσωπικού και μέτρων ασφαλείας. Αντ’ αυτών, οι αρμόδιοι συνέχιζαν τις απολύσεις και τις περικοπές προσωπικού, το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, την εντατικοποίηση, την ουσιαστική κατάργηση κάθε μέτρου ασφάλειας, με στόχο την «μείωση του κόστους» (που την βάφτισαν «εξυγίανση») και την ιδιωτικοποίηση.

Δυο ολόκληρα χρόνια πανδημίας την λαϊκή υγεία την υπεράσπισε το ΕΣΥ, που η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να απαξιώσει και να συντρίψει σε όφελος των κλινικαρχών. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η κυριαρχία των ιδιωτικών εταιρειών και το χρηματιστήριο της ενέργειας οδήγησαν στο πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και την εκτίναξη των κερδών για τις εταιρείες!! Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό, τα βουνά, τις θάλασσες, τα πάντα!!

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΙ «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.

Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Σε μια χώρα όπου παντού υπάρχουν κάμερες και όλα παρακολουθούνται, οι μηχανοδηγοί των τρένων οδηγούν στα «τυφλά». Σε μια χώρα που δίνονται δις. € για Ραφάλ και φρεγάτες και προσλαμβάνονται χιλιάδες αστυνομικοί, λείπουν γιατροί, μηχανοδηγοί, δάσκαλοι!

Η οδύνη για τις χαμένες ζωές να γίνει συνείδηση και αγώνας.

Απαιτούμε:

• Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο όλων των σιδηροδρομικών εταιρειών. Έξω τώρα η Hellenic Railway. Ενιαίος δημόσιος οργανισμός συγκοινωνιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η ΕΕ. Δημόσιες, ασφαλείς, φτηνές, σύγχρονες συγκοινωνίες για τον λαό. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Να πληρώσουν οι ένοχοι: Οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας, το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

• Έξω η επιχειρηματική λογική του κέρδους. Οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές, την υγεία, η παιδεία, το ρεύμα, το νερό είναι δημόσια αγαθά και ανήκουν σε όλους, δεν είναι ατομική ιδιοκτησία κανενός.

ΜΟΝΟ Ο ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση 11:00 στην πλατεία Σαπφούς»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι τουρίστες σώζουν τον τουρισμό της Λέσβου

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται το φετινό καλοκαίρι στη Μυτιλήνη από Αϊβαλί και Σμύρνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Σπυρί που έσπασε» τα δάκρυα του Αγίου Εφραίμ;

Σοβαρές καταγγελίες με αφορμή το «θαύμα» των εικόνων που δάκρυζαν από τέσσερα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που παραιτήθηκαν και προσέφυγαν εγγράφως στη Μητρόπολη Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ευπρεπισμό του Τελωνείου Μυτιλήνης ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Δεκάδες κατασχεθέντα οχήματα, κοντέινερ και πολλά άλλα είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες που φθάνουν στο λιμάνι της πόλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθανασίου, Χατζηκομνηνός και Βατή μαζί στην αγορά της Μυτιλήνης

Μήνυμα ενότητας στέλνουν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννίκου

Στην γκαλερί Desmond στο Παρίσι από 15 ως 30 Ιουνίου
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτο δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για την Αγιάσο

Την Κυριακή 11 Ιουνίου για τη Γιορτή του Κερασιού
ΘΕΑΤΡΟ

«Το μεγάλο μας Τσίρκο» από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Το ξεχωριστό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάζουν οι μαθητές της έκτης τάξης την Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Κύριοι του Δήμου Μυτιλήνης βρίσκεστε σε αποσύνθεση»

Ανακοίνωση καταγγελία του Συλλόγου επιχειρήσεων εστίασης «Ασπίδα» κατηγορεί την δημοτική αρχή Μυτιλήνης για την μη υλοποίηση της απόφασης που αφορά τις προσωρινές πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης
ΥΓΕΙΑ

37 γυναίκες στο Μανταμάδο συμμετείχαν στη δράση του νοσοκομείου

Πραγματοποιήθηκαν τεστ ΠΑΠ και ψηλάφηση μαστού στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων που πραγματοποιεί το Βοστάνειο στα χωριά της Λέσβου. Την επόμενη Παρασκευή η δράση θα γίνει στην Αγιάσο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζουν τις εξορμήσεις οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ

«Οργώνουν» τα χωριά της Λέσβου, την πόλη της Μυτιλήνης και εργασιακούς χώρους του νησιού αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εγκαίνια με αιμοδοσία

Τα νέα του γραφεία εγκαινιάζει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νόμιμη η αποπομπή Βαρελτζή

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέρριψε την προσφυγή του πρώην Προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου