× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νερό: Λοιπόν, ήρθε η ώρα του;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 11/3/2023

Νερό: Λοιπόν, ήρθε η ώρα του;

Χρόνια το κλωθογυρίζουν. Με χίλιες δυο αφορμές και προφάσεις και με μια μοναδική αιτία : Πως να βάλλουν χέρι και στο νερό.

Το πρώτο βήμα έγινε με την μετοχοποίηση και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της ΕΥΔΑΠ ( 1999) και της ΕΥΑΘ (2001) Στη συνέχεια ο Σαμαράς (2013) προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ μέσω ΤΑΙΠΕΔ , όμως έφαγε ένα μεγαλοπρεπέστατο STOP από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατοχυρώνοντας το νερό ως δημόσιο αγαθό.

Από τότε μέχρι σήμερα το ΣΤΕ χρειάστηκε να συνεδριάσει πολλές φορές για να προστατέψει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού , με τη τελευταία πριν από μερικούς μήνες, τον Οκτώβρη του 2022 με την αριθμ 1886/2022 απόφασή του, χωρίς απ' ότι φαίνεται, να αποθαρρύνει ούτε τη κυβέρνηση ούτε αυτούς που κρύβονται πίσω απ' αυτήν.

Έτσι, την Τετάρτη 1 Μάρτη, την επόμενη μέρα από το έγκλημα των Τεμπών, ύστερα από μια φαστ-τρακ διαδικασία - διαβούλευση τεσσάρων ημερών εκ των οποίων οι τρεις ήταν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας - η κυβέρνηση εισήγαγε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο με τίτλο '' Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικείμενου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής ... '' με σκοπό , το αμέσως προσεχές διάστημα και βέβαια πριν τις εκλογές , να το φέρει για ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του νομοσχεδίου, μέσα από την ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, '' εξορθολογίζονται και επικαιροποιούνται αρμοδιότητες των φορέων υδατικής διαχείρισης και πολιτικής, προσαρμόζονται επιμέρους ρυθμίσεις και θεσπίζεται εθνική στρατηγική για τα ύδατα. '' μέσα δε στους σκοπούς της ίδρυσης της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αναφέρεται ''... η ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους.

Εδώ όμως, χωρίς καν να υπεισέλθει κανείς στις λεπτομέρειες της λειτουργίας της '' νέας Ρυθμιστικής Αρχής, μπαίνει ένα βασικό ερώτημα : Γιατί παραχωρείται ο έλεγχος ενός δημόσιου αγαθού σε μια ρυθμιστική αρχή αφού δεν υπάρχει '' αγορά ''για το εν λόγω αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται ούτε απελευθερώνεται;

Εφ' όσον το νερό δεν είναι εμπορικό προιόν ( ΣΤΕ )δεν μπορεί να νοηθεί η υπαγωγή του σε μια ρυθμιστική αρχή αγοράς.Τι υποκρύπτεται πίσω απόν την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου; Ποιοι είναι οι ανομολόγητοι, για την ώρα, σκοποί του;

Ότι και να 'ναι, ένα είναι βέβαιο, Τίποτα το καλό δεν προμηνύεται από την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού. Αντίθετα δημιουργεί ένα σωρό κερκόπορτες με σκοπό να μπάσει από ΄κει αυτούς που θέλουν να αλώσουν άλλο ένα κομμάτι της ζωής μας. Ο μόνος ,δε, που μπορεί να φράξει αυτές τις κερκόπορτες είναι ο ίδιος ο λαός. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και οι πολίτες. Και ο τρόπος αυτός είναι ο αγώνας

Ας ετοιμαστούμε. Είναι σίγουρο πως μας περιμένει πολύ δουλειά....

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«...πόσοι είδατε τη θεατρική παράσταση στον ALPHA;»

Ένας φίλος που τον φωνάζουν «Εκλογικό Σώμα», αλλά ακούει και στο «Κυρίαρχος Λαός» ο κερατούκλης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Δημογραφικό ως Εθνικό Ζήτημα

Επ’ ευκαιρία της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας-Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Έργα και ημέρες του Δήμαρχου Στρατή Κύτελη

Για μια ακόμα φορά υποτίμησε τους πολίτες της Μυτιλήνης και αυτή τη φορά και τους αρμόδιους φορείς, «εκπροσωπώντας» τους και σε θέματα τουρισμού!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αποτυχία ενός επιτελικού κράτους

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γιατί ρε; Γιατί χτυπάτε ρε; Ε; Γιατί;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το τρένο των Τεμπών κι η «σουπούδα» των δυο ευρώ της γιαγιάς

Στο ψαράδικο του Λαζαρέτου, μέρα πανελλαδικής απεργίας, σε μια χώρα πολιτικών δίχως τσίπα
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον Αχινό, 17/03/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Του Νονού...χωρίς νου!

Γράφει ο: ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η τελευταία άνοιξη

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η παλιά πόλη της Μυτιλήνης μπορεί να ξαναζωντανέψει;

Κι όμως, μπορούν να ξανακατοικηθούν τμήματα της παλιάς πόλης της Μυτιλήνης που έχουν ερημοποιηθεί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 14/3/2023

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οι γιαγιάδες της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ