× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ιαματικά του Πολιχνίτου

Ανακοίνωση με αφορμή τη φημολογία που αναπτύσσεται ότι η παράταξη και το ΚΚΕ δεν επιθυμούν της αξιοποίηση των εγκαταστάσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/4/2023

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ιαματικά του Πολιχνίτου

Αναλυτικά τις θέσεις και τις απόψεις της για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Πολιχνίτου παρουσιάζει η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή όπως αναφέρει έντονη φημολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ότι δεν επιθυμεί την αξιοποίηση των πηγών και είναι αντίθετη με την επένδυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά αναφέρει: 

«Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου κυκλοφορεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η δημοτική παράταξη Λαική Συσπείρωση  είναι αντίθετη με την επένδυση των θερμοπηγών Πολιχνίτου και συνεπώς την παραπέρα υποβάθμιση της περιοχής.

Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1981 επί δημαρχίας  Κωνσταντίνου Πελέκου μεταβιβάστηκαν τα δημοτικά ιαματικά λουτρά    από την τότε δημοτική αρχή στην  Ανώνυμη Εταιρεία Θερμών Υδάτων Πολιχνίτου Λέσβου(ΕΘΥΠΛ  ΑΕ) για εισφορά σε είδος  με ποσοστό του Δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας 40%,ενέργεια που προκάλεσε πολλές καταγγελίες και δικαστικές διαμάχες.

Στη συνέχεια η ΕΘΥΠΛ ΑΕ αγόρασε τις εγκαταστάσεις και την έκταση των θερμοπηγών ιδιοκτησίας Χριστιανού και την παρακείμενη έκταση ιδιοκτησίας Ζουμπούλη. Έτσι δημιουργήθηκε η ακίνητη περιουσία της ΕΘΥΠΛ ΑΕ. Η προσπάθεια να ενταχθεί η εταιρεία στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) απέτυχε. Πήρε προσωρινή απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης για τα ακίνητα που εισφέρθηκαν από το Δήμο και αυτά που αγοράστηκαν ,αλλά επειδή δεν έγινε καμιά επένδυση στην πενταετία ,το δημόσιο απαίτησε το φόρο ο οποίος χρεώθηκε στο όνομα της εταιρείας.

Η ΕΘΥΠΛ ΑΕ στην πραγματικότητα δεν λειτούργησε ποτέ. Εξαντλήθηκαν  τα ταμιακά της διαθέσιμα δηλαδή το 60%  του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα επειδή τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έπεσαν κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου  λόγω συσσωρευμένων ζημιών και επειδή  τα διοικητικά συμβούλια και οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν είχαν δημοσιευθεί στα ΦΕΚ όπως ο Νόμος όριζε το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγίου ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της το 2011 και η τότε δημοτική αρχή την έθεσε σε εκκαθάριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το  2008 επί δημαρχίας Γιάννη Συκά το Δημοτικό Συμβούλιο  Πολιχνίτου ενέκρινε πίστωση 45.000,00 ευρώ για ενίσχυση του ταμείου της ΕΘΥΠΛ ώστε να τακτοποιηθούν οι διοικητικές εκκρεμότητες με το Τμήμα Εμπορίου και να υπάρξει  νόμιμη διοίκηση. Η Περιφερειακή  Διοίκηση Βορείου Αιγαίου δεν ενέκρινε ως μη νόμιμη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πολιχνίτου. Επί δημαρχίας Σπύρου Γαληνού οι νέοι εκκαθαριστές που ορίστηκαν από το δικαστήριο με πρόταση του Δήμου Λέσβου  το 2015, υλοποίησαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 363/2018 αγοράζοντας την ακίνητη περιουσία της εταιρείας  για λογαριασμό του Δήμου, με τίμημα ισόποσο των υποχρεώσεων της εταιρείας και έτσι με τους τίτλους ιδιοκτησίας  στην κατοχή του ο Δήμος προχώρησε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αναγνώριση των πηγών ως φυσικού πόρου και την έκδοση του μόνιμου ειδικού σήματος λειτουργίας. Η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 31/12/2018 με τη διακοπή της εταιρείας στη ΔΥΟ.

Το μεγάλο κατόρθωμα της σημερινής Δημοτικής  αρχής είναι η φωτογραφική προκήρυξη μίσθωσης των θερμοπηγών αντί πινακίου φακής για 25 χρόνια σε ιδιώτη και η ((επένδυση)) για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα  της επιχείρησης  από τον ιδιώτη και όχι από το Δήμο. Ποιος θα ελέγξει ποιόν;

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Μετά τη μεταπολίτευση στον Πολιχνίτο η δύναμη του ΚΚΕ δεν ξεπέρασε ποτέ το 20% του εκλογικού σώματος. Τώρα αν το 20% καθορίζει την τύχη του τόπου έναντι του 80% μάλλον ανήκει στη σφαίρα του μεταφυσικού. Το ότι η περιοχή Πολιχνίτου ανέδειξε δημάρχους προσκείμενους στο ΚΚΕ  για τέσσερεις τετραετίες αυτό λέει πολλά για την εντιμότητα και τον αγώνα τους για την ανάπτυξη του τόπου. Η διάλυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς  τομέα που έχει σαν συνέπεια τη δραματική μείωση του πληθυσμού, φαινόμενο καθολικό όλων σχεδόν των επαρχιών μη αστικών κέντρων  , δεν είναι πολιτική του ΚΚΕ αφού δεν άσκησε ποτέ, αλλά όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων και αυτές έχουν όνομα.

2.Από τη μεταπολίτευση και μετά πέρασαν οι παρακάτω δήμαρχοι:

ΚΟΦΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ)

ΠΕΛΕΚΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΠΑΣΟΚ)

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  (ΚΚΕ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΣΟΚ)

ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΝΔ)

ΣΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  (ΚΚΕ)

ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  (ΠΑΣΟΚ)

ΓΑΛΗΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ  (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ)

Αναρωτιέται κανείς εύλογα εκτός από τους προσκείμενους στο ΚΚΕ δημάρχους , τους άλλους ποιος τους εμπόδισε να προχωρήσουν σε μία επένδυση των θερμοπηγών  για να αναπτυχθεί ο τόπος  όπως συνήθισαν να λένε  οι ντόπιοι σφουγκοκολάριοι της δημοτικής αρχής, λές και η ανάπτυξη του τόπου θα προέλθει μόνο από την εκμετάλλευση των θερμοπηγών. Εδώ ταιριάζει η παροιμία ((δεν μπορούμε να χτυπήσουμε το γάιδαρο και χτυπάμε το σαμάρι)).

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους παλιούς  ότι στο συγκρότημα Α του δημοτικού υδροθεραπευτηρίου , το συγκρότημα Χριστιανού, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η απομάκρυνση των λυμάτων  εντάχθηκαν  επί δημαρχίας Βαγγέλη Παλαιολόγου στά επενδυτικά προγράμματα  LEADER και ΕΑΠΤΑ ΙΙ , ύψους 50.000.000,27.000.000,40.000.000 και 75.000.000 δραχμές αντίστοιχα και υλοποιήθηκαν με την αναπαλαίωση και την επέκταση των δημοτικών λουτρών με δύο χαμάμ (πισίνες),7 ατομικές μπανιέρες ,ντουζ ,WC,αποδυτήρια ,δωμάτιο γιατρού και φύλακα, η ανακατασκευή του κτιρίου Χριστιανού σε ξενώνα η απομάκρυνση των λυμάτων και η ασφαλτόστρωση του δρόμου από Πολιχνίτο στα Θέρμα. Στη συνέχεια επί δημαρχίας Παναγιώτη Παρασκευαίδη έγινε η προμήθεια του εξοπλισμού του ξενώνα και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Για να γίνουν όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και ίδιοι πόροι από το ταμείο του δήμου σε ακίνητα της Ανώνυμης Εταιρείας ΕΘΥΠΛ. Οι μελέτες για όλα τα παραπάνω έγιναν από το Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Έκτοτε  λειτούργησαν με εκμίσθωση σε ιδιώτη  μέχρι και τη δημαρχεία Συκά. Ποιοι λοιπόν δεν θέλουν την επένδυση και την εκμετάλλευση τους;

3 .Θυμίζουμε ότι τα πρώτα θερμοκήπια στον Πολιχνίτο με τη συνεργασία Δήμου-ΕΤΒΑ και ΙΓΜΕ  έγιναν επί δημαρχίας  Παλαιολόγου , τα οποία ήταν πιλοτικά σε θέματα τεχνογνωσίας για όλα τα μετέπειτα ιδιωτικά. Το  έργο θερμόπολις  το οποίο υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί για τεχνικούς λόγους , είναι  έργο του Δήμου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  επί δημαρχίας  Συκά. Πώς είναι λοιπών δυνατό η Λαική Συσπείρωση  να μη θέλει την επένδυση και την ανάπτυξη του τόπου;

4.Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία . Δεν μπορεί όμως να ξεπουλάει και την περιουσία του αντί πινακίου φακής. Δεν μπορείτε εκμεταλλευόμενοι την απελπισία της νεολαίας του Πολιχνίτου που βλέπει να μη στεριώνει κανένας στον τόπο του , τη συνεχή υποβάθμιση της ζωής , το κλείσιμο των υπηρεσιών  και τη δραματική μείωση του πληθυσμού , να προχωράτε σε σχεδόν χαριστικές πράξεις της δημοτικής περιουσίας . Η σύμβαση που  υπογράφηκε  μεταξύ Δήμου και ιδιώτη είναι εκμίσθωση όλων των ακινήτων των θερμοπηγών για 25 χρόνια, υπερβολικά μεγάλη περίοδος για δημοτικό ακίνητο , αφού ισοδυναμεί με χρονικό διάστημα μιας γενεάς. Το μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 6000 ευρώ το χρόνο για τα πέντε πρώτα χρόνια. Αν λάβουμε υπ όψιν  ότι η τιμή εκκίνησης για την εκμίσθωση του καφενείου του πολύκεντρου είναι περίπου 9000 ευρώ το χρόνο , το μίσθωμα των θερμοπηγών  είναι σχεδόν δωρεά παραχώρηση.

Σήμερα μετά από σαράντα χρόνια οι θερμοπηγές με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο τους ανήκουν σε όλους τους Πολιχνιάτες και με αυτό το σκεπτικό σαν παράταξη προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας   από το Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που διαθέτει τεράστια πείρα και θα δείξει τι συμφέρει να γίνει και πόσο μεγάλο. Παράλληλα να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του από το κράτος με την ένταξη του σε επενδυτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα .  

5. Εμείς σαν παράταξη κάναμε αγώνα για να μη καταργηθούν οι δήμοι και οι κοινότητες , για να μη κλείσουν δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί  για να μην ερημώσουν παραπέρα τα χωριά μας . Είναι γνωστοί αυτοί που με τις καταστροφικές πολιτικές τους μας έφεραν σ αυτό το χάλι, έχουν όνομα ,τους ξέρετε».                           

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής