× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν είναι λειτουργικό το στρατηγικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ»

Η Ν.Δ. έθεσε σε αμφισβήτηση την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα της χώρας υποστήριξε ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπος Κασίμης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2023

«Δεν είναι λειτουργικό το στρατηγικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ»

«Είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα της χώρας» τόνισε ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος  Κασίμης το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μάη από την Μυτιλήνη. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. πως «κατά την διάρκεια της θητείας της ο αγροτικός κόσμος βίωσε μια έκρηξη του κόστους παραγωγής. Ένα πρόβλημα που αφορά την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Παράλληλα όμως ήταν και μια περίοδος αμφισβήτησης των προοπτικών της Ελληνικής γεωργίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τα παραπάνω ισχύουν πολύ περισσότερο σήμερα που ο Έλληνας αγρότης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την οποία δεν γνωρίζει τίποτα. Δεν έχει την ελάχιστη ενημέρωση. Την ευθύνη ενημέρωσης των αγροτών έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιωτικοί φορείς, υποστήριξε ο κ. Κασίμης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ραντεβού στα τυφλά των αγροτών με την νέα ΚΑΠ

Από την αρχή του χρόνου εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει δύο βασικά ζητήματα. «Το πρώτο», είπε ο κ. Κασίμης, «είναι πως δεν έχουν εκδοθεί οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι της νέας ΚΑΠ. Δηλαδή εδώ και πέντε μήνες ο αγρότης κινείται στο σκοτάδι. Δεν ξέρει τι απαιτείται και τι προβλέπεται για να καλλιεργήσει. Δεν ξέρει τι θα συμβεί με την νέα ΚΑΠ. Το δεύτερο, θεσμοί άσκησης της πολιτικής, όπως είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν μια σειρά προβλήματα. Με αποτέλεσμα ο αγρότης να μην γνωρίζει πόσο έγκυρα και έγκαιρα θα κάνει την δήλωση του ΟΣΔΕ. Αυτά τα προβλήματα δημιουργούν περισσότερες ανησυχίες στον Έλληνα αγρότη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής «έχει διαμορφώσει τις δικές του προτάσεις και τις έχει καταθέσει με το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Το πρώτο επίπεδο του σχεδιασμού αφορά την άμεση στήριξη του αγρότη. Το δεύτερο επίπεδο αφορά την στρατηγική του κόμματος για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Το στρατηγικό σχέδιο της χώρας για την εφαρμογή της νεας ΚΑΠ χρίζει επειγόντως αναθεώρησης και τροποποιήσεων ώστε να καταστεί λειτουργικό προκειμένου να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα της  Ελληνικής γεωργίας».  

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη υποστήριξε πως  η Ελληνική γεωργία έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν εφικτή την ανάπτυξη σε διαφορετική βάση. Συγκεκριμένα είπε ο κ. Κασίμης πως η ελληνική γεωργία μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα στον παραγωγό, να παράγει ποιοτικά προϊόντα και παράλληλα να είναι ανταγωνιστική και διεθνοποιημένη.

 

Από την πλευρά του ο Φάνης Κουρεμπές Συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο αγροτικός κόσμος της χώρας άντεξε τις δυσκολίες των προηγούμενων 13 ετών. Όμως άρχισε να κλυδωνίζεται τα τελευταία χρόνια (μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία) αιτία είναι η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και οι πολιτικές της κυβέρνησης. Επίσης τόνισε πως η αύξηση του κόστους παραγωγής στην χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και αυτό είναι στοιχείο της πολιτικής της Ν.Δ. Σε άλλο σημείο ανέφερε πως υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα.

 

Άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών

 

Στα άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών ο κ. Κουρεμπές ανέφερε την κατάργηση του ΕΦΚ καυσίμων στην αντλία και υπολογισμού της φοροαπαλλαγής με βάση την δήλωση του ΟΣΔΕ κάθε παραγωγού. Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για μείωση του κόστους της ενέργειας, επιδότηση του κόστους των λιπασμάτων, αλλά και εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% με προοπτική μηδενισμού, αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν να μείνουν ενεργές οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι πόροι του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ίδια κατεύθυνση.   

 

Οι κ. Κασίμης και Κουρεμπές  παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ της Λέσβου, από τα γραφεία του κόμματος στη Μυτιλήνη. Την συνέντευξη συντόνισε ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στρατής Νικολάου. Παράλληλα τα δύο στελέχη του κόμματος είναι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση του κόμματος με θέμα «Από την νέα  ΚΑΠ στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής στις 8.30 το βράδυ.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

 

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης (8 – 9 Μάη) των κ. Κασίμη και Κουρεμπέ περιλαμβάνει σειρά επισκέψεων και επαφών. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, στην ΕΤΑΛ, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μυτιλήνη και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου. Την Τρίτη, τα δύο αγροτικά στελέχη του κόμματος, θα έχουν συνάντηση με αλιευτικούς συλλόγους της Λέσβου και της Σκάλας Καλλονής και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Στύψης, Πέτρας και Σκαμνιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ