× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θέλουμε

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2023

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θέλουμε

Θέλουμε η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική  να είναι πράσινη. Να προστατεύει το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα, τους φυσικούς πόρους, την αειφορία και να διατηρεί το φυσικό τοπίο των νησιών μας αναλλοίωτο.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε η ΚΑΠ να είναι κόκκινη. Να εγγυάται το εισόδημα των παραγωγών, την ανθεκτικότητα  και βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να εξασφαλίζει επαρκή, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα στους καταναλωτές, να δημιουργεί απασχόληση και ανάπτυξη στην περιφέρεια, να κρατά συνεκτικό τον κοινωνικό ιστό της υπαίθρου.

Θέλουμε η ΚΑΠ να είναι γαλάζια, από το χρώμα της θάλασσας. Δηλαδή, θέλουμε μία ΚΑΠ που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και όλα τα φυσικά μειονεκτήματα που έχουν αυτά. Να εμπεριέχει ένα Αγροτικό ισοδύναμο. Θέλουμε αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Ενίσχυσης Μικρών Νησιών Αιγαίου που θα συμβάλει στην αύξηση των ειδικών ενισχύσεων των παραγωγών μας και στην διαφοροποίηση του αγροτικού μας τομέα.

Θέλουμε η ΚΑΠ να έχει το χρώμα του χρήματος. Να έχει δηλαδή έναν  αναγκαίο και ικανό προϋπολογισμό για να στηρίξει όλες τις παραπάνω προαναφερόμενες πολιτικές. Να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, που δοκιμάζουν τα συστήματα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων. Ο σημερινός προϋπολογισμός, που σχεδιάστηκε πριν παρουσιαστεί η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν επαρκεί για να πετύχει τους στόχους της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε μία ΚΑΠ που θα  έχει το χρώμα της δικαιοσύνης. Να επιβραβεύει αυτούς που πραγματικά παράγουν και να μην αφήνει κανένα αγρότη έξω από το «τρένο της μετάβασης» που θα μας οδηγήσει στο νέο πράσινο-ψηφιακό-παραγωγικό μοντέλο.

Τέλος θέλουμε μια ΚΑΠ απλή στην εκτέλεσή της χωρίς γραφειοκρατία, μεγάλο διοικητικό κόστος και οικονομική επιβάρυνση για τους αγρότες.

Μπορεί το Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης να προστατέψει το εισόδημα των παραγωγών, να εγγυηθεί την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και να τους οδηγήσει με ασφάλεια στο νέο παραγωγικό μοντέλο; Μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, να μεταφέρει την γνώση και την πληροφόρηση μέσα από το πληροφοριακό σύστημα AKIS στους αγρότες; Μπορεί ο παραγωγός με αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο που ενσωματώνει τις  στρατηγικέςτις ΕΕ «από το Χωράφι στο πιάτο» και της «Βιοποικιλότητας» να παράγει περισσότερα με λιγότερα; Μπορούν να εφαρμοστούν τα ανεφάρμοστα Οικολογικά Σχήματα που σχεδιάστηκαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα; Μπορείαυτό το Στρατηγικό σχέδιο να  πετύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας; Γιατί στην περίπτωση που δεν τους πετύχειτο αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο ότι θα χαθούν ενισχύσειςγια τους αγρότες.  Επειδή οδεύουμε νομοτελειακά σε ένα αγροτικό τομέα με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, οι περιβαλλοντικοί στόχοι, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν, θα γίνονται σε κάθε νέα προγραμματική περίοδο, αυστηρότεροι και δυσκολότεροι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα παραπάνω ερωτήματα οι απαντήσεις είναι αρνητικές. Δυστυχώς το Στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ είναι τόσο κακό που πρέπει να επανασχεδιαστεί. Αυτό όπως είναι ευνόητο δεν μπορεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση που το έχει σχεδιάσει αλλά η επόμενη κυβέρνηση που θα φέρει την πολιτική αλλαγή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το παραπάνω κείμενο αποτέλεσε μέρος της τοποθέτησής του Στρατή Νικολάου  στην εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ που έκανε ο Σύριζα στην Καλλονή την περασμένη Δευτέρα 8 Μαΐου.  

 *Ο Στρατής Νικολάου είναι υπεύθυνος  του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου