× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επαφή με την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα»

Στα πρώτα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί, αναφέρεται η υποψήφια βουλεύτρια Λέσβου Μαρία Νικολάρα. Αύξηση μισθών, μείωση ΦΠΑ και αύξηση των συντάξεων περιλαμβάνονται στην ατζέντα του κόμματος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/5/2023

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επαφή με την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα»

«Το σημαντικό προτέρημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα ήταν η επαφή που είχε με την κοινωνία, τους πολίτες και τις ανάγκες τους», σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η υποψήφια βουλεύτρια του κόμματος Μαρία Νικολάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Νικολάρα, η οποία κατάγεται από τη Δυτική Λέσβο και ζει μόνιμα στην Καλλονή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εικόνα ερημοποίησης των χωριών και των νησιών μας γενικότερα, σημειώνοντας ότι η μείωση του πληθυσμού αποτελεί συνέπεια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν οι οποίες δεν στηρίζουν τους νέους ανθρώπους να βρουν δουλειά στον τόπο τους και να κάνουν οικογένεια.

«Βλέπουμε να κλείνουν καταστήματα, σχολεία και να ερημώνουν τα χωριά μας και αυτό δυστυχώς είναι η κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στη Λήμνο είδαμε στον Άγιο Δημήτριο, ένα μεγάλο κεφαλοχώρι με αμπέλια και οικονομική δραστηριότητα, ότι δεν υπήρχε ούτε καφενείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει εξειδικευμένο πρόγραμμα για το ζήτημα του δημογραφικού και ερημοποίησης της υπαίθρου το οποίο δίνει πολλαπλές ευκαιρίες στους νέους και στις γυναίκες για να παραμείνουν στον τόπο τους και να εργαστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο άρθρο 8 του συμβολαίου με τους πολίτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι στηρίζουμε αποφασιστικά τους νέους και τις γυναίκες, αλλάζουμε την πολιτική ένταξης για να μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού. Ειδικότερα 900.000 γυναίκες θα πάρουν το επίδομα μητρότητας (πρώην επίδομα παιδιού), έως ότου τα παιδιά γίνουν 24 ετών ανεξαρτήτως σπουδών. Για το δεύτερο παιδί το επίδομα πάει στα 105 ευρώ από 70 που ήταν ενώ και οι γυναίκες του ιδιωτικού τομέα, οι  αυτοαπασχολούμενες και οι  αγρότισσες  θα μπορούν να πάρουν άδεια μητρότητας ίση με αυτή που παίρνουν οι γυναίκες εργαζόμενες στον δημόσιο  τομέα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Μαρία Νικολάρα στο «Υγειονομικό Ισοδύναμο» που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το οποίο όπως είπε θα δώσει σημαντικά κίνητρα και υψηλές αμοιβές σε γιατρούς και νέους επιστήμονες οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στα νησιά μας και να υπηρετήσουν τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία. «Ο κάθε γιατρός που θα αποφασίσει να έρθει στα νησιά μας, θα λάβει επιπλέον του μισθού του 1.000 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα. Αυτό γίνεται για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε προσωπικό και γιατρούς και να μην έχουμε φαινόμενα όπως αυτά που βλέπουμε στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου, στο νοσοκομείο της Λήμνου και της Ικαρίας».

Μιλώντας για το  ζήτημα της ακρίβειας και τη μείωση της πραγματικής αξίας του μισθού των Ελλήνων  η Μαρία Νικολάρα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περιλαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες και την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Ιουλίου στα 880 ευρώ. «Παράλληλα με όλα αυτά θεσμοθετούμε την τιμαριθμική προσαρμογή ώστε να συμβαδίζουν οι μισθοί με τον πληθωρισμό, ξεπαγώνουν οι τριετίες και αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%. Θα επαναφέρουμε ακόμη τη 13η σύνταξη που είχε ψηφισθεί από το ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόσθηκε όμως ποτέ και θα υπάρξει αύξηση 7.5% σε όλους τους συνταξιούχους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τα μεγάλα έργα που αφορούν στις υποδομές της Λέσβου η Μαρία Νικολάρα μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά, προχωρώντας το δρόμο Καλλονής – Σιγρίου, το λιμάνι του Σιγρίου, δρομολογώντας το δρόμο Καλλονής – Πέτρας, τη Νότια Παράκαμψη και το Κολυμβητήριο Μυτιλήνης.

«Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία, απαξίωσε πολλά από αυτά τα έργα, όπως για παράδειγμα το Κολυμβητήριο της Μυτιλήνης στα Θέρμα ενώ καθυστέρησε σημαντικά τις διαδικασίες για το δρόμο Καλλονής – Πέτρας. Τα στελέχη του κόμματος μας  κι εγώ προσωπικά κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν διαρκώς δίπλα στην κοινωνία και στους πολίτες αφουγκραζόμασταν τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ανάγκες που υπήρχαν. Με βάση αυτή την επαφή, προχωρήσαμε στη δημιουργία του Μεταφορικού Ισοδύναμου το οποίο φαινόταν την περίοδο εκείνη ακατόρθωτο, όμως εμείς με τις προτάσεις και τη δουλειά που κάναμε καταφέραμε να το εφαρμόσουμε με επιτυχία και μάλιστα υπήρχε σχεδιασμός για την εφαρμογή του και σε άλλους τομείς όπως είναι η μεταφορά των ζωοτροφών».

Όπως τόνισε η Μαρία Νικολάρα το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα επανέλθει στην κανονικότητα των πληρωμών κάθε μήνα και θα επεκταθεί σε πολλές ακόμη δραστηριότητες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ