× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παιδιά και παιγνίδι. Πόσο συμβάλει στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη;

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις-Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/12/2019

Παιδιά και παιγνίδι. Πόσο συμβάλει στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη;

Τα παιδιά σας έχουν την ανάγκη να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα επιλέξουν τα κατάλληλα παιχνίδια που να είναι ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του παιδιού τους. Η σημασία του παιχνιδιού στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είναι πολύ μεγάλη.
Τα παιγνίδια προάγουν την ανάπτυξη του παιδιού, παρεμβαίνοντας θετικά σε τρεις βασικούς τομείς της δραστηριότητάς του: στην κινητική δράση, στη δημιουργία και στην εκμάθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλες φορές οι γονείς αναρωτιούνται αν το παιδί τους πρέπει να παίζει με πολεμικά παιχνίδια (παιδικά όπλα, τόξα κ.ά.). Είναι γεγονός, ότι τα παιδιά δεν ωφελούνται ιδιαίτερα από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η χρήση πολεμικών παιχνιδιών ενεργεί ως μέσο εξάρτησης και αυξάνει την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών.

Οι γονείς χρειάζεται να ακολουθήσουν τον ενδιάμεσο δρόμο. Συγκεκριμένα πρέπει, πρώτα να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις πηγές δημιουργίας έντονου ψυχοσυναισθηματικού αδιεξόδου στα παιδιά που τα οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά και κατόπιν να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εκτονώσουν την επιθετική συμπεριφορά τους με ακίνδυνα για το σώμα και την ψυχή τους παιχνίδια καθώς και να μην τα αφήνουν να παρακολουθούν προγράμματα βίας στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο.

Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε τα ηλεκτρονικά παιγνίδια να μην αντικαθιστούν την παρουσία τους στη ζωή του παιδιού, διότι εύκολα εκείνο θα το αντιληφθεί. Τα παιδιά, όταν δεν βλέπουν συχνά τους γονείς τους, γίνονται απαιτητικά και εγωκεντρικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να τονίσουμε ότι όταν ένα αγόρι παίζει με κοριτσίστικα παιχνίδια και το αντίστροφο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επηρεαστεί η μελλοντική σεξουαλική του ταυτότητα ή δραστηριότητα. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους, τα αγόρια και τα κορίτσια, έχουν ανάγκη τις σεξουαλικές μεταμφιέσεις, να αισθάνονται άνετα και να ασχολούνται με όλα τα είδη παιχνιδιού.

Μην αναστατωθείτε αν τα παιδιά σας πειραματίζονται με διαφορετικούς ρόλους φύλου. Αυτό αποτελεί ένα τμήμα της κοινωνικοποίησης τους και θεωρείται φυσιολογικό γεγονός για το παιδί προσχολικής ηλικίας που συνεχίζει την αναπτυξιακή του εκπαίδευση μέσω του παιγνιδιού.

Τα παιδιά παίζοντας υιοθετούν ρόλους, σχεδιάζουν, ζωγραφίζουν, σκηνοθετούν ιστορίες και παραμύθια. Η δημιουργική προδιάθεση του παιδιού προϋποθέτει ανοιχτούς ορίζοντες, ελευθερία και ευρύ πεδίο δράσης. Όσον αφορά τη φαντασία του παιδιού, αυτή θεωρείται ότι είναι μια ικανότητα αναπτυσσόμενη, συνεπώς και εκπαιδεύσιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φαντασία είναι μέρος της νοημοσύνης μας, επομένως έχει ανάγκη εκπαίδευσης. Δηλαδή, τα σωστά ερεθίσματα στον κατάλληλο χρόνο παρέχουν τη δυνατότητα εμπειριών στα παιδιά με τις οποίες θα ασκήσουν την αντιληπτική τους ικανότητα και θα εμπλουτίσουν τη φαντασία τους.

Τα παιδιά γίνονται δημιουργικά, όταν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να δώσουν μορφή και σχήμα στα συναισθήματα και στις συγκινήσεις τους. Είναι δηλαδή, σαν να κάνουν διανομή ενός θεατρικού έργου, όπου το παιδί γίνεται ήρωας, επινοώντας ή προβάλλοντας ένα ρόλο για τον εαυτό του.

Το παιχνίδι άρα και το βιβλίο και το παραμύθι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους ή να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους στο επίπεδο της φαντασίας. Το παιχνίδι συντελεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού καθώς του δίνει την ευκαιρία να αυτενεργήσει και να δημιουργήσει.

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του παιγνιδιού. Καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων ολοένα και πλησιάζουν, σκεφτείτε το φετινό σας δώρο για τα παιδιά να τα φέρνει πιο κοντά σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν δημιουργική απασχόληση και όχι παθητικότητα και αποχαύνωση.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με εξειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός