× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην Εισαγγελία για τις ιπποδρομίες σε Natura

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος παρενέβη τρεις ημέρες πριν από το πανηγύρι του Σωματείου Αγίας Τριάδος Καλλονής ζητώντας απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητας στην περιοχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2023

Στην Εισαγγελία για τις ιπποδρομίες σε Natura
Δρόμος 900 μέτρων διανοίχθηκε μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, στον Κόλπο της Καλλονής Λέσβου, για

Υλικό από ιπποδρομίες στο πλαίσιο τοπικού πανηγυριού της Λέσβου που έγιναν στις 5 Ιουνίου φέρεται να απέστειλε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας την ποινική δίωξη όλων των εμπλεκομένων, όπως αναφέρει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Καθημερινή». Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή του Κόλπου της Καλλονής Λέσβου πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια ιπποδρομίες παρά τον νόμο, με συχνό φαινόμενο τον τραυματισμό αλόγων. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2022, σε συνέχεια σχετικών βίντεο που έφτασαν στα χέρια τοπικών ΜΜΕ και του φιλοζωικού συλλόγου «Κιβωτός Μυτιλήνης», έγινε καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Επιπροσθέτως, το άτυπο αυτό ιπποδρόμιο βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που κατέθεσε πολίτης τον Φεβρουάριο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Την περίοδο εκείνη, όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν παράνομα εργασίες διάνοιξης δρόμου στην περιοχή νότια των Αλυκών Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Ενα μήνα αργότερα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διαπίστωσε «παράνομες ενέργειες επέκτασης μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου», επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις είχαν ως στόχο ο «αγωνιστικός χώρος» να είναι σε ευθεία και όχι κυκλική διαδρομή. Η ίδια υπηρεσία επανήλθε στις 30 Μαΐου, όπου με έγγραφό της προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα ειδοποιεί ότι μεταφέρονται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή μεταλλικές θέσεις εκκίνησης ιπποδρομιών, «προκειμένου το προσεχές τριήμερο να διεξαχθούν ιππικές δεξιοτεχνίες και παρέλαση αλόγων, όπως διαφημίζει σχετική αφίσα». Η υπηρεσία ζητά να διασφαλιστεί ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν εκτός της προστατευόμενης περιοχής.

Στις 2 Ιουνίου στην υπόθεση παρεμβαίνει και ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Οπως αναφέρει, μέσα στον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε η διάνοιξη δρόμου 900 μέτρων με γκρέιντερ μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. Επίσης βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από πέτρες δίπλα στο κανάλι των Αλυκών, «ευρήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δρομολογείται η δημιουργία κάποιου τύπου γέφυρας στο κανάλι που θα ενώνει τον υπάρχοντα άτυπο ιππόδρομο με τη διάνοιξη στη νέα περιοχή, με σκοπό τη διεξαγωγή ιπποδρομιών». Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ζητά «άμεση αποτροπή νέων επεμβάσεων στην περιοχή και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως η πληγείσα έκταση θα επανέλθει με φυσικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό θεωρείται άκρως απαραίτητη η πλήρης απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητας στην έκταση της διάνοιξης, όπως η κίνηση οχημάτων, η επαναλαμβανόμενη εξάσκηση αλόγων κ.λπ. Για τον σκοπό αυτό θα ήταν χρήσιμη η περίφραξη από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στον οποίο ανήκει η έκταση, επαρκών σημείων αυτής ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση από οχήματα ή εξασκούμενα άλογα (όπως διαπιστώθηκε να επιχειρείται από τη διάνοιξη και μετά)».

Παρ’ όλα αυτά οι αγώνες διεξήχθησαν κανονικά τη Δευτέρα 5 Ιουνίου από το Σωματείο Αγίας Τριάδος Καλλονής, και παρά το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, παρευρέθη και ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος έδωσε και βραβείο σε νικητή της επίδειξης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.

Τι απαντά ο δήμαρχος

Σε ερώτηση της «Καθημερινής» σχετικά με το γιατί δόθηκε άδεια χωρίς να ζητηθεί γνωμοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ), όπως ορίζει η νομοθεσία, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, απαντά ότι δεν δόθηκε άδεια. «Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο δεν δώσαμε άδεια, ρωτηθήκαμε αν έχουμε αντίρρηση και απαντήσαμε αρνητικά», λέει στην «Κ». «Μάλιστα εμείς δεν συναινέσαμε για ιπποδρομίες, αλλά για καλλιστεία αλόγων. Ο δήμος δεν είχε άλλη ανάμειξη», αναφέρει. Οπως επισημαίνει, στην περιοχή πραγματοποιούνταν ιπποδρομίες τα παλαιότερα χρόνια, πριν η περιοχή ανακηρυχθεί προστατευόμενη. Επιβεβαιώνει τέλος ότι η έκταση που χρησιμοποιήθηκε είναι δημοτική, την οποία διαχειρίζεται (μισθώνει) ως βοσκότοπο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Κιβωτός Μυτιλήνης», Ιωσήφ Μποτετζάγιας, ανέφερε: «Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης ήρθε στη Λέσβο και συγκεκριμένα στον Κόλπο της Καλλονής για να μελετήσει το μοναδικό της οικοσύστημα. Τις παρατηρήσεις του τις κατέγραψε στα βιβλία του τα οποία αποτελούν τις απαρχές της σύγχρονης ζωολογίας και βιολογίας. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τον Αριστοτέλη, αυτός ο μοναδικός υδροβιότοπος, ο οποίος είναι ενταγμένος στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, κινδυνεύει από τις παράνομες δραστηριότητες ορισμένων οι οποίοι –με το πατρονάρισμα των τοπικών “Μαυρογιαλούρων” και εξαιτίας της ολιγωρίας των αστυνομικών και δικαστικών αρχών– απειλούν τη σημαντικότερή μας κληρονομιά, αυτή του φυσικού μας περιβάλλοντος».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόθυμος να συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση δηλώνει ο Κουφέλος

Δείτε εδώ την απάντηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα δράση νέος Δήμος» στην Νίκη Τσιριγώτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην Εντατική ο Μιχάλης Μπάκας

Ο γνωστός οικολόγος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Βάσω Χοχλάκα, εγχειρίστηκε στον εγκέφαλο σήμερα το μεσημέρι και η κατάσταση του χαρακτηρίζεται «σταθερή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Κεραμειά, Ίππειος και Συκούντα βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο Κουφέλος

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα καλύτερο μέλλον για όλους δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα δράση νέος Δήμος»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Να πάρουν θέση οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου καλεί τους υποψηφίους Δημάρχους σε κρίσιμα θέματα όπως η στελέχωση των πολεοδομιών
ΧΩΡΙΑ

Τα χόρτα που δεν καθαρίστηκαν ποτέ και μια φωτιά που ευτυχώς έσβησε γρήγορα!

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες στον οικισμό Πηγαδάκια του Ευεργέτουλα, δίπλα σε σπίτια. Κάτοικος της περιοχής καταγγέλει ότι παρά τις αναφορές της στο Δήμο Μυτιλήνης ποτέ δεν καθαρίσθηκε η περιοχή από τα αγριόχορτα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τα «ανώτερα μαθηματικά» του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας εξοργίζουν τους πυροσβέστες

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου για τις δηλώσεις από το βήμα της βουλής του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά ο οποίος απάντησε σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Δεν ήταν αγώνας στην Αγιάσο, ήταν Κυριακάτικη βόλτα...»

Ανακοίνωση από την Ένωση Δικυκλιστών Λέσβου για το περιστατικό που καταγγέλθηκε στην αστυνομία της Αγιάσου. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ΕΔΙΛ είναι ο μόνος φορέας που μπορεί επίσημα να διοργανώσει αγώνες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σοβαρή δοκιμασία για τον Μιχάλη Μπάκα

Ο γνωστός οικολόγος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Βάσω Χοχλάκα νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης όπου και χειρουργείται
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στηρίξτε τη Βάσω που θα δουλέψει για τον τόπο της και για όλους»

Στην αγορά της Μυτιλήνης περιόδευσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από την υποψήφια περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Βάσω Χοχλάκα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιτέλους, το πάρκινγκ της πόλης στα χέρια των Μυτιληνιών!

Το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε τη δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Μυτιλήνης 22,5 στρεμμάτων στο εμπορικό λιμάνι της πόλης ενώ θα προχωρήσει και στην μίσθωση 55 στρεμμάτων στο σημερινό πάρκινγκ.
ΥΓΕΙΑ

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Εν όψει της σημερινής παρουσίας του στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Αλκιβιάδη Στεφανή- Θερμά λόγια από τον πρόεδρο του Βοστανείου, Γιώργο Καμπούρη για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της ΝΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μαθητές των Γεωπάρκων της Λέσβου και της Γερμανίας

Πρωταγωνίστησε το Γυμνάσιο Αγιάσου και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους