× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι κρύβει η νέα μάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Διαμορφώνεται η δημόσια εικόνα των αντιμαχόμενων «στρατοπέδων»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/6/2023

Τι κρύβει η νέα μάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Φωτογραφία από την τεχνική σύσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν στο βάλτο παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» λέει μια παροιμία. Η παροιμία αυτή ταιριάζει στα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμής Επιδοτήσεων) και την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).  Τα βουβάλια είναι όμιλοι που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας. Τα βατράχια είναι οι αγρότες που θα καθυστερήσουν να πάρουν ή θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις της φετινής χρονιάς.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «αποτυχία» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον κ. Γεωργαντά να υλοποιήσει την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), με την έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων και ένα λειτουργικό ΟΣΔΕ είναι δεδομένη. Παρότι πριν τις εκλογές της 21 Μαΐου, ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ αυτό δεν λειτουργεί. Από τότε σχεδόν καθημερινά υπάρχουν δημοσιεύματα στον αγροτικό Τύπο που κάνουν λόγω είτε για έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ είτε για επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του. Φυσικά κάποια στιγμή το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αλλά δεν θα είναι λειτουργικό.  Δηλαδή δεν θα μπορούν να κατατεθούν οι αιτήσεις των αγροτών.

 

Σήμερα, 12 Ιουνίου, εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα που αφορά τα εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος. Πρόκειται για μια από τις βασικές εγκυκλίου που απαιτούνται. Εκκρεμεί η έκδοση άλλων 10 εφαρμοστικών εγκυκλίων. Τα μελετητικά γραφεία – ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) είναι αδύνατο να προχωρήσουν στην κατάρτιση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης χωρίς τις εφαρμοστικές εγκυκλίους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επίσης χωρίς τις εγκυκλίους οι αγρότες δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα καλλιεργήσουν και ποιες καλλιεργητικές πρακτικές θα εφαρμόσουν για να λάβουν τις επιδοτήσεις τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, έχει παρέλθει το μισό έτος, κι η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης δεν έχει ξεκινήσει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή  της νέας ΚΑΠ, εκτιμούν τις επιπτώσεις και συζητούν την αναμόρφωση της. Για παράδειγμα η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στην Ισπανία ξεκίνησε το Φεβρουάριο.

 

Τι συμβαίνει με τις εφαρμοστικές αποφάσεις

 

Η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων της νέας ΚΑΠ δεν είναι τεχνικό πρόβλημα ή αδυναμία. Είναι πολιτική επιλογή. Στις εγκυκλίους θα εμφανιστεί το σχέδιο ανακατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ονομάστηκε Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Οι εγκύκλιοι θα δείξουν σε κάθε αγρότη το ύψος των επιδοτήσεων που θα λάβει και το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει για να λάβει τις επιδοτήσεις αυτές. Δηλαδή θα δείξει τις απώλειες επιδοτήσεων που θα υποστεί πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών. Γι’ αυτό και ο κ. Γεωργαντάς απέφυγε την έκδοση τους όσο ήταν υπουργός. Οριακά οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη η πιο εύκολη την λήψη των επιδοτήσεων. Επαναλαμβάνουμε οριακά. Οι πολιτικές επιλογές του Στρατηγικού Σχεδίου εφαρμογής της ΚΑΠ δεν μπορούν να αλλάξουν σε αυτή την φάση. Το ίδιο ισχύει για την ίδια την ΚΑΠ.

 

Επιχειρηματικές κόντρες στην πλάτη των αγροτών

 

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει το ΟΣΔΕ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη πολιτικής από κόμματα, κυβερνήσεις, εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς. Παράλληλα είναι εργαλείο σχεδιασμού επιχειρηματικών πολιτικών από τραπεζικούς ομίλους, μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αγροτική παραγωγή της χώρας και στη βιομηχανία τροφίμων, βλέπε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων, φαρμάκων και μηχανημάτων.

 

Αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ. Σε αυτή την φάση η αντιπαράθεση εκφράζεται μέσα από διαμάχη παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαχείριση του ΟΣΔΕ. Διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό και τα ψηφιακά εργαλεία που απαιτούνται για να έχει ο ίδιος τον πλήρη έλεγχο του ΟΣΔΕ.

 

Γιατί έχουμε τώρα νέο παροξυσμό της αντιπαράθεση:  

1) Χαράζονται οι κατευθυντήριες γραμμές για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής στην χώρα.

2) Έχουμε νέο υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει κάθε λόγο να μην ταυτίζεται με τις επιλογές του προκατόχου του για την λειτουργία του ΟΣΔΕ

3) Αυτή την περίοδο κρίνεται η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

4) Διαμορφώνεται η νέα δομή του ΟΣΔΕ

5) Αλλάζουν χέρια οι αγροτικές επιδοτήσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά