× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανάλυση του BBC για ναυάγιο στην Πύλο

«Το πλοίο ήταν ακινητοποιημένο για τουλάχιστον 7 ώρες πριν βυθιστεί»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/6/2023

Ανάλυση του BBC για ναυάγιο στην Πύλο

Η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, ήταν ακινητοποιημένο για τουλάχιστον 7 ώρες προτού ανατραπεί και βυθιστεί, μεταδίδει το BBC, αναφερόμενο στο πολύνεκρο ναυάγιο.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως «το Λιμενικό Σώμα, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών το σκάφος βρισκόταν σε πορεία προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση».

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει στα ευρήματα του BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Αλλά ο ΟΗΕ έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον χειρισμό της καταστροφής από την Ελλάδα, «εν μέσω ισχυρισμών ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα νωρίτερα για να ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης πλήρους κλίμακας». «Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είπαν ότι δεν ήθελαν βοήθεια και ότι δεν κινδύνευαν μέχρι λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος τους», αναφέρει το BBC. Το βρετανικό δίκτυο απέκτησε μια ηλεκτρονική κινούμενη εικόνα των δεδομένων εντοπισμού που παρείχε η MarineTraffic, μια πλατφόρμα θαλάσσιων αναλύσεων.

«Τα δεδομένα τους δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα επικεντρωμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου αργότερα βυθίστηκε το σκάφος των μεταναστών, θέτοντας σε αμφιβολία τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του», σημειώνει το BBC.



Το αλιευτικό σκάφος δεν διέθετε ανιχνευτή και έτσι δεν εμφανίζεται στον χάρτη. Ούτε τα σκάφη της ακτοφυλακής και τα στρατιωτικά σκάφη, τα οποία δεν χρειάζεται να μοιράζονται τη θέση τους.



Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, αναφέρει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος με τους μετανάστες γύρω στις 08:00 GMT την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές. Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη θάλασσα, αναφέρει ότι έλαβε μια κλήση στις 12:17 GMT που έλεγε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.


«Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και φωτογραφίες που πιστοποιήθηκαν από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ναυτιλιακά ημερολόγια, για να αναλύσουμε την κίνηση των σκαφών στην περιοχή τις επόμενες ώρες», αναφέρει το BBC και συνεχίζει:

«Το animation της θαλάσσιας κυκλοφορίας δείχνει ένα πλοίο με το όνομα Lucky Sailor να στρέφεται απότομα βόρεια στις 15:00 GMT. Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor μας έδωσε το ημερολόγιό του σκάφους και επιβεβαίωσε ότι του είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει τη βάρκα των μεταναστών και να δώσει φαγητό και νερό».

«Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 15:35 GMT, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε τη βάρκα των μεταναστών. Οι αρχές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σταθερή πορεία. Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, περίπου στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, ταξίδεψε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος», τονίζει το βρετανικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Σε βίντεο - που φέρεται να έχει τραβηχτεί από το Faithful Warrior – φαίνεται η παράδοση προμηθειών στο πλοίο των μεταναστών μέσω ενός σχοινιού στο νερό. Δεν φαίνονται άλλα πλοία.

Το BBC το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το πλοίο - το οποίο δεν κινείται στο βίντεο - ταιριάζει με το σχήμα του πλοίου μεταναστών που φαίνεται σε φωτογραφίες και οι καιρικές συνθήκες ταιριάζουν με αυτές που αναφέρθηκαν εκείνη την εποχή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γυρίστηκε αυτό το βίντεο, αναφέρει το δίκτυο.



«Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρχικά ισχυρίστηκαν ότι το σκάφος διατηρούσε σταθερή πορεία και ταχύτητα μεταξύ 19:40 και 22.40. Η αρχική τους δήλωση ανέφερε πως τα στελέχη του Λιμενικού παρατηρούσαν από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι - από αυτή τη χρονική περίοδο - δείχνει ότι το σκάφος των μεταναστών δεν πηγαίνει πουθενά», αναφέρει το δημοσίευμα.



«Όλη η ναυτιλιακή δραστηριότητα των τελευταίων επτά ωρών μεταξύ ήταν εστιασμένη γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βάρκα των μεταναστών είχε ελάχιστα μετακινηθεί. Η κλίμακα του κινούμενου χάρτη υποδηλώνει ότι διένυσε λιγότερα από μερικά ναυτικά μίλια, κάτι που μπορεί να είναι αναμενόμενο για ένα χτυπημένο σκάφος που ταλανίζεται από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου», ανέφερε το βρετανικό δίκτυο και υποστήριξε:

«Οι ενέργειες των ανθρώπων σε κίνδυνο, που ταλάνιζαν το σκάφος, θα συνέβαλαν επίσης στην όποια κίνηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν είχε πρόβλημα και αντίθετα βρισκόταν με ασφάλεια στο δρόμο προς την Ιταλία και έτσι η ακτοφυλακή δεν επιχείρησε διάσωση».


Στις 23:00, το σκάφος βυθίστηκε με εκατοντάδες επιβαίνοντες και το animation παρακολούθησης δείχνει σειρά πλοίων που σπεύδουν στο σημείο. Μεταξύ αυτών ήταν και το Celebrity Beyond από το οποίο τραβήχτηκαν πλάνα από τα επακόλουθα της καταστροφής και αργότερα στάλθηκαν στο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ανατριχιαστικές καταθέσεις



Καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λιμενικού Σώματος εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμη 568 άτομα νέες μαρτυρίες επιζώντων δείχνουν ότι γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να στοιβαχθούν στο αμπάρι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που διέρρευσαν από επιζώντες στους λιμενικούς, εκατοντάδες άτομα πακιστατικής υπηκοότητας, αναγκάστηκαν να βρεθούν στα αμπάρια, ενώ άλλες εθνικότητες επιτράπηκε να ανέβουν στο πάνω κατάστρωμα, όπου είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε περίπτωση ανατροπής.


Οι μαρτυρίες δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά ουσιαστικά «κλείστηκαν» στο αμπάρι, δήθεν για να «προστατεύονται» από τους άνδρες του υπερφορτωμένου σκάφους.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Observer, Πακιστανοί υπήκοοι κρατούνταν επίσης κάτω από το κατάστρωμα, με τα μέλη του πληρώματος να τους κακομεταχειρίζονται όταν εμφανίζονταν για να αναζητήσουν φρέσκο νερό ή προσπαθούσαν να διαφύγουν.





Δεν πιστεύεται ότι υπάρχουν γυναίκες ή παιδιά μεταξύ των επιζώντων, ενώ οι αναφορές από το Πακιστάν το Σάββατο αναφέρουν ότι εκατοντάδες πολίτες του μπορεί να έχασαν τη ζωή τους όταν η σκουριασμένη μηχανότρατα βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 298 Πακιστανοί έχασαν τη ζωή τους, 135 από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ.

Μια εκτίμηση ανέφερε ότι στο πλοίο επέβαιναν περίπου 400 Πακιστανοί. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι μόνο 12 από τους 78 επιβεβαιωμένους νεκρούς ήταν από το Πακιστάν.



Οι συνθήκες στο πλοίο ήταν τόσο ζοφερές που ακόμη και πριν βυθιστεί είχαν ήδη σημειωθεί έξι θάνατοι αφού ξέμεινε από γλυκό νερό.

Η Nawal Soufi, μια Μαροκινο-Ιταλίδα κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια, πρόσθεσε ότι οι επιβάτες εκλιπαρούσαν για βοήθεια μια ημέρα πριν από τη βύθισή του. «Μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε αρχή» είπε.


Η νέα μαρτυρία δείχνει επίσης ότι η μηχανή του αλιευτικού έπαθε βλάβη λίγες ημέρες πριν βυθιστεί, γεγονός που καθιστά πιθανό το πλήρωμα να είχε ζητήσει βοήθεια. «Ξεκινήσαμε το ταξίδι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Περίπου 700 από εμάς επέβαιναν στο πλοίο», καταγράφεται να λέει ένας μετανάστης στη μαρτυρία που έλαβαν οι λιμενικοί που επιβλέπουν την έρευνα για την καταστροφή. «Ταξιδεύαμε για τρεις ημέρες και τότε η μηχανή έπαθε βλάβη».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα