× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών επισκέφθηκαν την Λέσβο και την Χίο στο πλαίσιο έρευνας για την αντιμετώπιση του παθογόνου Xylellafastidiosa

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/6/2023

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Ήταν 11 Μαΐου όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την παραχώρηση παράτασης, στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης για την αντιμετώπιση του παθογόνου βακτήριου Xylellafastidiosa. Η προγραμματική σύμβαση είχε υπογραφεί μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής της Χριστιάνας Καλογήρου και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα το καλοκαίρι του 2019. Από τότε και μέχρι τον περασμένο Μάιο είχε υλοποιηθεί μόνο η πρώτη φάση του έργου. Το επιχείρημα της Περιφερειακής Αρχής ήταν πως δεν μπορούσε να υλοποιηθεί η σύμβαση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για επιχείρημα που δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την στιγμή που τόσο το 2021 όσο και το 2022 σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά, υπήρξε μεγάλος αριθμός τουριστών, από πολλές διαφορετικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το ευχάριστο είναι πως μετά την χορήγηση της παράτασης, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (που υλοποιεί την έρευνα για λογαριασμό του ΕΛΓΟ – Δήμητρα) κινείται με ταχύτερους ρυθμούς. Έτσι το προηγούμενο διάστημα ερευνητές του Ινστιτούτου συνοδευόμενοι από στελέχη της Περιφέρειας επισκέφθηκαν ελαιώνες της Λέσβου και συγκεκριμένα σε 12 κύριες ελαιοκομικές περιοχές της Λέσβου (Θέρμη, Μεταμόρφωση Αγ. Σωτήρα, Μιστεγνά, Τούμπες, Πεδή/Μανταμάδο, Μόλυβος, Πέτρα, Αγία Φωτεινή, Ευρειακή, Πέραμα προς Σκόπελο, Μαύρα κλίματα, Πλάγια Πλωμαρίου).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα πλαίσια των επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν επισκοπήσεις των ελαιώνων για την παρουσία φυτοπαθολογικών ασθενειών που εκδηλώνουν παρόμοια συμπτωματολογία με την ασθένεια που προκαλεί το παθογόνο Xylellafastidiosa. Συλλέχθηκαν δείγματα κλαδίσκων και κλάδων από ασθενικά δένδρα ελιάς (ποικιλίες Αδραμιτινή από 9 αγρούς, Κολοβή από 5 αγρούς και Θρουμπολιά/Λαδολιά από 1 αγρό) και μη με συμπτώματα ξηράνσεων σε ξύλο και φύλλα για μελέτη παρουσίας φυτοπαθολογικών αιτιών από μύκητες (ανάλυση που θα πραγματοποιηθεί με εργαστηριακή εξέταση και μελέτη). Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια χαρτογράφηση και άλλων φυτοπαθολογικών ασθενειών του φύλλου ώστε να αποτυπωθεί μια πλήρης εικόνα της φυτοϋγείας και προβλημάτων των ελαιώνων της Λέσβου. Συλλέχθηκαν επίσης από τα αντίστοιχα δένδρα και δείγματα φύλλων για περαιτέρω ανάλυση της παρουσίας του παθογόνου Xylellafastidiosa από το εργαστήριο του Καθηγητή Βακτηριολογίας κ. Δημήτριου Γκούμα (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

 

Μετά την επίσκεψη των ερευνητών στο νησί της Λέσβου ακολούθησε διήμερη επίσκεψη για επισκοπήσεις και στους ελαιώνες της Χίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχες δράσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν και στα νησιά της Σάμου και Ικαρίας, καθώς επίσης και η υλοποίηση ενημερωτικών ημερίδων για την πορεία του έργου και παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό, παραγωγούς, αγροτικούς συνεταιρισμούς.

 

Το πρόγραμμα καταπολέμησης της Xylellafastidiosa

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στόχος του προγράμματος είναι να εξειδικευτούν οι τρόποι και οι μέθοδοι που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να εκριζωθεί το βακτήριο Xylellafastidiosa στην περίπτωση που θα εμφανιστεί στους ελαιώνες των νησιών του βορείου Αιγαίου. Παράλληλα μέσα από την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών, των συνεταιρισμών και του κοινού στόχος είναι να προωθηθούν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η μεταφορά του μύκητα στους ελαιώνες των νησιών.

 

Ο μύκητας Xylellafastidiosa έχει οδηγήσει στην νέκρωσε εκατοντάδων χιλιάδων ελαιοδέντρων στην νότια Ιταλία αλλά και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αρχικά εντοπίσθηκε στην περιοχή της Απουλίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει πρόγραμμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου παθογόνου το οποίο πρέπει να εφαρμόσουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάσσεται και το ερευνητικό πρόγραμμα που ανέθεσε η Περιφέρεια στον ΕΛΓΟ Δήμητρα μέσω της προγραμματικής σύμβασης. Ωστόσο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»