× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπριζόλες medium‑rare στη λαμαρίνα...

Παραισθήσεις ενός πολίτη της Μυτιλήνης, λόγω καύσωνα!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/7/2023

Μπριζόλες medium‑rare στη λαμαρίνα...

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν καύσωνα κι αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη συνθήκη για όλους, αλλά τι να κάνουμε δεν μπορούμε δυστυχώς να τα βάλουμε με τη φύση, πολύ περισσότερο όταν με τις συμπεριφορές μας τις τελευταίες δεκαετίες επιταχύνουμε τις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές.

Αυτά σκεφτόμουν σήμερα το πρωί, ενώ οδηγούσα, με ελάχιστη κίνηση, στον καλοφτιαγμένο δρόμο που οδηγεί από το σπίτι μου στο κολυμβητήριο. Σήμερα που έχει καύσωνα ευτυχώς ο Δήμος έχει φροντίσει να είναι ανοιχτό για το κοινό και πολλοί, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, συμπολίτες μας έχουν επιλέξει να δροσιστούν σε μια από τις πολλές πισίνες του, ή να πιούν τον καφέ τους σε κάποιο από τα όμορφα κλιματιζόμενα μπαρ με θέα στον κόλπο. 

Για καλή μου τύχη, τώρα που τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, τα έχω στείλει στις υπέροχες κατασκηνώσεις του Δήμου στην Κράτηγο, αυτές που φτιάχτηκαν με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας για να είναι ήσυχοί οι γονείς. Νωρίτερα μίλησα μαζί τους και μου είπαν πως παρακολούθησαν, παίζοντας, ένα από τα καθημερινά επιμορφωτικά προγράμματα που έχει το καλοφτιαγμένο καθημερινό πρόγραμμα στην δροσερή κλιματιζόμενη αίθουσα της κατασκήνωσης. Τώρα θα πάνε για μπάνιο, πριν από το μεσημεριανό φαγητό που υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο και από της μαμάς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο σκεφτόμουν πόσο φιλική είναι η πόλη μου στους κατοίκους της, θυμήθηκα πως έπρεπε να εκδώσω ένα πιστοποιητικό γέννησης από το Ληξιαρχείο αλλά και να πληρώσω για την εκταφή συγγενικού μου προσώπου στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα. Δε δυσκολεύτηκα καθόλου, αν και στο δρόμο, διότι εδώ και μερικές μέρες λειτουργεί δωρεάν δημοτικό Wifi παντού, με ασύλληπτες ταχύτητες, μπήκα λοιπόν από το κινητό και στην υπερσύγχρονη ιστοσελίδα του Δήμου εξέδωσα το πιστοποιητικό και πλήρωσα onlineσε μόλις 3 λεπτά.

Αργότερα, ίσως μετά το μεσημέρι, θα πάρω το ποδήλατό μου και θα κατέβω στην προκυμαία. Είναι θέμα μόλις πέντε λεπτών με τους καινούριους ποδηλατοδρόμους, μια υπέροχη βόλτα στο οδικό δίκτυο της πόλης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, χωρίς λακκούβες, φιλικό στους πεζούς και τους ποδηλάτες, με σύγχρονες στάσεις αστικών λεωφορείων, παρτέρια καλοφτιαγμένα μέσα στο πράσινο, χώρους στάθμευσης για δίκυκλα και ποδήλατα, πεζόδρομους και υπόγειους κάδους σκουπιδιών. Ένα κέντρο και μια προκυμαία που σε προσκαλεί να περπατήσεις και να κάνεις την πρωινή ή απογευματινή σου βόλτα χωρίς βουή αυτοκινήτων μια και ελάχιστοι πλέον τα χρησιμοποιούν.

Στην προκυμαία ίσως και να επισκεφτώ το νέο «Κέντρο Ψηφιακής Πληροφόρησης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος» που έφτιαξε ο Δήμος ανακαινίζοντας το παλιό Λιμεναρχείο με προϋπολογισμό 458.200 ευρώ, κι ύστερα θα καθίσω να απολαύσω τη θέα στην καινούρια προβλήτα με τα φωτιζόμενα παγκάκια και θα χαζεύω τα αμέτρητα γιοτ που σταθμεύουν μέσα στο λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια προκυμαία λουσμένη στο φως μόλις δύσει ο ήλιος. Η αλήθεια είναι πως τα νέα φωτιστικά που μοιάζουν με κουδούνες δεν μου αρέσουν πολύ, αλλά δεν πειράζει συγχωρείται στην τόση τελειότητα και μια ελαφριά ανορθογραφία. Τα μαγαζιά και οι νέες καφετέριες σφύζουν από ζωή, οι επιχειρήσεις ανοίγουν η μια μετά την άλλη με τόσο κόσμο να μην αφήνει ούτε τραπεζάκι αδειανό, βλέπετε σήμερα έχουν αράξει στο λιμάνι 3 κρουαζιερόπλοια στους νέους μόλους που προέβλεπε το άρτιο Master Plan του λιμανιού που εκπόνησε ο Δήμος μας.

Αισθάνομαι τόσο ευτυχισμένος που όλα αυτά που είχαν εξαγγελθεί από τις Δημοτικές Αρχές υλοποιήθηκαν.Είμαι σχεδόν συγκινημένος και ειλικρινά νοιώθω υγρά τα μάγουλα... ενώ σε ελάχιστα δευτερόλεπτα πετάγομαι από το κρεβάτι κάθιδρος.

Τι όνειρο κι αυτό μέσα στον καύσωνα; Άντε τώρα να κατέβω μέσα στη ζέστη στην Εφορία και που να παρκάρω; Για να βρεις καθημερινή μέρα τόπο να βάλεις το αυτοκίνητό σου, μετά τις 10 πρέπει να είσαι τυχερότερος του Γκαστόνε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάζω στο διαδίκτυο πως η θερμοκρασία της λαμαρίνας στον ήλιο είναι περίπου 60οC. Επίσης οι 55°C είναι γαστρονομικά το απόγειο του ψησίματος medium-rare σε κρέας και ψάρι και οι 58 βαθμοί το ψήσιμο medium. Έχουν σκεφτεί οι επιχειρήσεις στην προκυμαία μας το ενδεχόμενο, μια και όπως φαίνεται θα βγάλουμε το καλοκαίρι λαμαρινάτοι, να σερβίρουν εδέσματα στη λαμαρίνα σε ένα happening εφάμιλλο με τα καλοκαιρινά μας χάλια;

Όσοι πιστεύετε πως δεν μας αξίζει η πόλη των ονείρων μας, πως είναι τόσο πολύ δύσκολο να γίνουν τα πιο απλά για να ομορφύνει η ζωή των πολιτών, πως αρκούν οι προσπάθειες και οι καλές προθέσεις, πως αρκεί να είναι «καλά τα παιδιά» κι ας είναι «αδιαφόρετα παιδιά», ελάτε με μια μπριζόλα στο χέρι αύριο που θα έχει καύσωνα, να ψήσουμε στις λαμαρίνες απέναντι από την Εφορία. Σε μια πόλη που θα ψήνεται από τη ζέστη, και θα ταλαιπωρείται από τη χρόνια ανικανότητα, ολιγωρία, ελλιπή σχεδιασμό και αδιαφορία.

 

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ είναι Ταξίαρχος σε αποστρατεία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας