× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δευτέρα 31 Ιουλίου επανεκκινεί η δακοκτονία στη Λέσβο

Οι νέοι ψεκασμοί θα διαρκέσουν οκτώ ημέρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2023

Δευτέρα 31 Ιουλίου επανεκκινεί η δακοκτονία στη Λέσβο

Την Δευτέρα 31 Ιουλίου ξεκινούν οι νέοι ψεκασμοί για την δακοκτονία στην Λέσβο και θα είναι διάρκειας 8 ημερών. Ο πρώτος ψεκασμός ματαιώνεται για τις ημέρες δεν είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την δακοκτονία αναφέρει:

«Η δακοκτονία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς και γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και μόνο με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ).

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ενημερώνει  τους ελαιοπαραγωγούς ότι την  Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023  διεκόπησαν οριστικά  οι εργασίες στα πλαίσια της 1ης Γενικής Διαβροχής για την καταπολέμηση του δάκου στο νησί της Λέσβου.  Λόγω των καιρικών συνθηκών (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) δεν ήταν εφικτό να τηρηθεί στο σύνολό του το πρόγραμμα εργασιών διαβροχής που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ημέρες διαβροχής που πραγματοποιήθηκαν  ήταν συνολικά 5 έναντι 8 ημερών που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα περισσότερα Συνεργεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τα στοιχεία από τις αλλαγές των δακοπαγίδων και την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για τον Λεσβιακό ελαιώνα  επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

α) η φετινή ελαιοπαραγωγή είναι χαμηλή και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανομοιομορφία από περιοχή σε περιοχή.

β) έχει αυξηθεί ο αριθμός των βιολογικών ελαιοκτημάτων σε όλες της περιοχές του νησιού, για τις οποίες η ΔΑΟ δεν φέρει την ευθύνη καταπολέμησης του δάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

γ) παρά την αρνητική επίδραση των αυξημένων θερμοκρασιών στο δάκο, ο δακοπληθυσμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την φετινή ελαιοπαραγωγή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ εφόσον στα ελαιοκτήματα διαπιστωθεί υψηλός δακοπληθυσμός επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικοί ψεκασμοί και από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές.  

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται:

-οι βιοκαλλιεργητές να εφαρμόσουν άμεσα τρόπους καταπολέμησης του δάκου για την δική τους προστασία αλλά και επειδή τα κτήματά τους αποτελούν «εκτροφεία  δάκου». 

-όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να επισκεφθούν τα κτήματά τους και να εξετάσουν σε συνεργασία με τους Γεωπόνους το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων για τον δάκο ή για άλλες ασθένειες.

Επίσης επισημαίνεται ότι η ΔΑΟ διενεργεί ψεκασμούς μόνο για την καταπολέμηση του δάκου και όχι για τα υπόλοιπα επιβλαβή έντομα ή άλλους εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας.

Τέλος η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα προχωρήσει σε νέα  Διαβροχή  την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 με το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα FORZA 10CS. Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στις Τοπικές Κοινότητες». 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής