× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο Σίγρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Xeno Festival

Ένα διαθεματικό πρότζεκτ γύρω από τη σύγχρονη τέχνη στο Σίγρι από την Τετάρτη 9 Αυγούστου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2023

Στο Σίγρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Xeno Festival

Το Xeno είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης σε απρόσμενο τόπο με απρόσμενα μέσα. Προτίθεται μέσα από το διάλογο της κοινότητας με τα έργα να τονίσει τόσο τη διαθεματικότητα όσο και τη διαλεκτική της σύγχρονης τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα το κάνει επιμένοντας στο παράξενο, πιστεύοντας στη συζήτηση και στην σύγκρουση της τέχνης με την πραγματικότητα, με τη διάθεση επινόησης νέων ανοίκειων συναντήσεων.

Το Xeno πέραν του περιεχομένου του εξερευνά μια νέα κινητικότητα στην επαρχία. Στοχεύει να αναδείξει το πλούσιο πολιτισμικό κεφάλαιο του Σιγρίου μέσα από την προβολή τόσο της τεράστιας λαογραφικής, πολιτισμικής, γεωλογικής κληρονομιάς του όσο και της σχέσης του με το σύγχρονο.

Σε συνεργασία με το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το Xeno οδηγείται στην αρχιτεκτονική ενός υβριδικού οικοσυστήματος μεταξύ νέων τεχνολογιών, καλλιτεχνικών εκτονώσεων και του αρχείου τεράστιας γεωλογικής κληρονομιάς που συντηρείται στον τόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επιμελητικό σημείωμα προτείνει σε καλλιτέχνες και ομιλητές να διαπραγματευτούν την υλικότητα του απολιθώματος στο τοπίο, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ανθεκτικότητας στο περιβάλλον που τη συστήνει με τόσο εξαιρετικούς όρους.

Το φεστιβάλ ξεκινά με τα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη 9 Αυγούστου. Τοποθετημένα ανάμεσα στους κορμούς του γεωπάρκου απολιθωμάτων της Πλάκας εκτίθενται έργα καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση καλεί τους επισκέπτες ακολουθώντας τους ειδικά διαμορφωμένους περιπατητικούς διαδρόμους να οδηγηθούν σε όλες τις θέσεις των έργων και των απολιθωμάτων καθώς και στην παράκτια ζώνη του πάρκου που δεσπόζει και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός κατακείμενος απολιθωμένος κορμός δέντρου, μήκους 14 μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, άλλο μέρος της έκθεσης, πραγματοποιείται σε παραδοσιακό οίκημα του 1900 στην αγορά του χωριού. Μέσα στις επόμενες μέρες ξεδιπλώνονται μια σειρά από δράσεις σε σημαντικά τοπόσημα του χωριού.

Στο πλαίσιο αυτό τα άτομα της κοινότητας θα έρθουν σε επαφή με τις εφαρμογές της σύγχρονης τέχνης· απλωμένα σε όλο το χωριό πάλλονται ανοιχτές στο δημόσιο performances, εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, ομιλίες καθώς και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ο χώρος που δημιουργείται ανάμεσα στο έργο φύσης 20 εκατομμυρίων χρόνων σε σχέση με το σύγχρονο έργο ανθρώπου ή μηχανής, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα παραθετικό έδαφος ανοιχτού διαλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τη διαπλοκή εξαιρετικά προηγμένων τεχνολογιών, τεχνοκοινωνικών εφαρμογών, παραστάσιμων μορφών αντίληψης και επιτέλεσης μεσα σε παλαιότερους τρόπους έρευνας και αρχειακής μνήμης του πεδίου, στερεώνεται ένα τοπίο γεμάτο βιωματικές παραφωνίες.

Καλούμε επισκέπτες να φιλοξενηθούν και να αλληλεπιδράσουν σε μια συνθήκη που γεφυρώνει ένα μικρό χωριό της περιφέρειας με το διεθνές. Η τοπική κοινωνία υποστηρίζεται από την ίδια την διοργάνωση, φορτίζεται με ένα θετικό πρόσημο ελπίδας και ζωντάνιας ενώ ταυτόχρονα η επισκεψιμότητα ενδυναμώνεται και γίνεται περισσότερο ελκυστική σε ένα ευρύτερο κοινό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Μυρσίνη Αρτακιανού, Σοφία Ανδρόνικος, Κυριακή Γονή, Κωνστάντζα Καψάλη, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Νίκη-Δανάη Χανιά, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Κωνσταντίνος Λιανός, Σοφία Ντώνα, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Δημήτρης Ταμπάκης, Tomas Watson Moυσικοί - Sophie Lies, SWIM, DJ NOT I, Ayshel, Andreas Palmer, K.atou

Εκπαιδευτικά προγράμματα - Kωνσταντίνα Παπαιωανίδου Εκδόσεις – Αλεξάνδρεια, Τοποβόρος, Κοινοί τόποι, Yusra Περισσότερα για το Xeno Festival Το Xeno συστήνεται για πρώτη φορά στο Σίγρι ως ένα διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στοχεύοντας στη θεσμοθέτησή του, ανάμεσα στον πλούτο άλλων διεθνών καλλιτεχνικών και μουσικών διοργανώσεων της περιφέρειας, ανοίγει ένα ακόμα πολλά υποσχόμενο εύρος δραστηριοτήτων. Ο επερχόμενος Αύγουστος βρίσκει στο ξύπνημα του καλοκαιριού τη Λέσβο ανάμεσα σε διεθνείς αναφορές. Μέσα από τη γεφύρωση διαθεματικών φορέων, πληθώρας διεθνών και Ελλήνων διακεκριμένων και ανερχόμενων εικαστικών, μουσικών, ομιλητών και Αθηναϊκών εκδοτικών οίκων, τοπικών οργανισμών και ατομικοτήτων, το Σιγρι συστήνει ξανά τον εαυτό του ως οικοσύστημα πλατφόρμα συμβιωτικών σχέσεων.

To όνομα του φεστιβάλ αποτελεί ασφαλώς ένα memento της ιδιαίτερης αυτοβιογραφικής σχέσης του Αλμπέρ Καμύ με το Σίγρι, πρωτίστως όμως προτίθεται να εκφράσει το έως τώρα άγνωστο, το νέο, το ασυνήθιστο, το νεολογισμό, το επόμενο.

Συντελεστές διοργάνωσης: Διεύθυνση παραγωγής, Eπιμέλεια: Χριστίνα-Ινώ Αποστόλου Οργανισμός: RESTIA AMKE Υπεύθυνη παραγωγής: Ηρώ Ακριβού Υπεύθυνος Εγκατάστασης: Ιωάννης Γαρδικλής Documentation: Μιχάλης Χιώτης Social Media: Luca Reverdit Σχεδιασμός: OGUST **Η πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη. Επικοινωνία: [email protected]

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση