× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προεκλογική ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, με αφορμή τις καθαρίστριες στα σχολεία

Την πρόσληψη μόλις 6 ατόμων με πλήρες ωράριο και όλων των υπολοίπων με μερική απασχόληση πρότεινε η Δημοτική Αρχή. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. «Δεν επαρκούν τα χρήματα» ανέφεραν οι αντιδήμαρχοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2023

Προεκλογική ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, με αφορμή τις καθαρίστριες στα σχολεία

Σε ρυθμούς και εντάσεις που θυμίζουν έντονα ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης, με κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την  πρόσληψη καθαριστριών για τα σχολεία του Δήμου, εν’ όψει της έναρξης νέας σχολικής περιόδου το Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ήταν η πρόσληψη για φέτος μόλις 6 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και όλων των υπόλοιπων μερικής απασχόλησης με ωράριο εργασίας τριών και τεσσάρων ωρών.

Η συζήτηση διήρκησε έως αργά το βράδυ και στη διάρκειά της υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης με τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν απομείνει στην παράταξη Κύτελη και κυρίως τους Χατζηγιάννη, Βατό και Ζαφειρίου να υπερασπίζονται την επιλογή της Δημοτικής Αρχής ως μόνη βιώσιμη λύση σε αυτή τη φάση. Απ’ την άλλη πλευρά Χιωτέλλη, Τσιριγώτη και Ανδριώτης πίεζαν έντονα για αλλαγή της εισήγησης και αύξηση των πιστώσεων με κάθε τρόπο. Η σύγκρουση σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολύ έντονη με τη Δημοτική Αρχή να κατηγορεί την αντιπολίτευση για προεκλογικό λαϊκισμό και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Δεν επαρκούν τα χρήματα...

Η επίσημη εκδοχή της Δημοτικής Αρχής όπως αυτή εκφράσθηκε από το αντιδήμαρχο Παιδείας Παναγιώτη Ζαφειρίου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη, είναι ότι η επιχορήγηση του αρμόδιου Υπουργείου είναι πενιχρή και δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την αύξηση του ωραρίου σε περισσότερες καθαρίστριες.

Τόσο ο κ. Ζαφειρίου όσο και ο κ. Χατζηγιάννης παραδέχθηκαν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα σχολεία και ότι οι ανάγκες είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν, ωστόσο πρόσθεσαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, ενώ σημείωσαν ότι κατανοούν απόλυτα τα αιτήματα καθαριστριών οι οποίες φυσικά με 400 ευρώ το μήνα δεν μπορούν να ζήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσαν θα είναι χρήσιμο στην παρούσα φάση να ανοίξουν οι υπάρχουσες θέσεις με τα δεδομένα της εισήγησης και στην πορεία να υπάρξουν επαφές με την κυβέρνηση και το Υπουργείο ώστε να αυξηθεί η επιχορήγηση.

Δώστε χρήματα από τα ταμεία του Δήμου!

Όπως είναι φυσικό ο μικρός αριθμός προσλήψεων πλήρους απασχόλησης καθαριστριών προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης με την Εριφύλη Χιωτέλλη, την Νίκη Τσιριγώτη και τον Παναγιώτη Ανδριώτη να πρωταγωνιστούν στη συζήτηση, ζητώντας την διαφοροποίηση της πρότασης και την τροποποίηση του προϋπολογισμού αν απαιτείται, ώστε να βάλει ο Δήμος από δικούς του πόρους το υπόλοιπο ποσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εριφύλη Χιωτέλλη ως καλή γνώστρια του θέματος αφού είναι διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών, σημείωσε ότι με τα άτομα αυτά που προτείνονται από το Δήμο να προσληφθούν σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων. Ζήτησε μάλιστα ο Δήμος να διεκδικήσει δυναμικά, αν χρειαστεί και με κινητοποιήσεις την αύξηση των κονδυλίων.

«Χρόνια το ακούμε το πρόβλημα με τις σχολικές καθαρίστριες και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται», σημείωσε η Νίκη Τσιριγώτη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία πρόσθεσε, πως τώρα οι κυβερνήσεις και τα Υπουργεία μιλούν για ανθρωποώρες αντί για εργαζόμενους που έχουν ανάγκες για δικαιώματα.

Από την πλευρά του Παναγιώτης Ανδριώτης ζήτησε την τροποποίηση του προϋπολογισμού λέγοντας ότι μπορεί ακόμη και με «εντέλλεσθε» ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή να απαιτήσει την αύξηση των χρημάτων στον συγκεκριμένο κωδικό ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία περισσότερων πλήρους απασχόλησης  καθαριστριών.

Μόνιμη εργασία είναι η απάντηση...

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας και Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για την πρόσληψη περισσότερων οχτάωρων στην καθαριότητα των σχολείων, πρόσθεσε όμως ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και θα είχε λυθεί αν οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντιζαν ώστε οι γυναίκες αυτές να μονιμοποιηθούν. Μάλιστα άφησε αιχμές λέγοντας ότι ο ίδιος ως συνδικαλιστής δεν είδε στις κινητοποιήσεις που γίνονται τη συμμετοχή των δημοτικών αρχών ώστε να υποστηριχθούν τα αιτήματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους των δήμων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρέστησαν και τοποθετήθηκαν η πρόεδρος των Σχολικών καθαριστριών καθώς ο πρόεδρος των Εργαζομένων στους ΟΤΑ Γιώργος Αλεξίου.

Ο κ. Αλεξίου ζήτησε άμεσα να ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία θα ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο επιχορήγηση για τις σχολικές καθαρίστριες και στην πορεία η αντιδημαρχία Οικονομικών να αναζητήσει πόρους για την κάλυψη της μισθοδοσίας περισσότερων οχταώρων μέσα από χρήματα του Δήμου.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά τα λεφτά!

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της εκπροσώπου των καθαριστριών η οποία περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινότητα αυτών των γυναικών σημειώνοντας ότι πολλές φορές για να βγει η δουλειά εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που πληρώνονται. «Έχουμε φιλότιμο, είπε, αλλά ως εδώ. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με τα χρήματα που παίρνουμε, λιγότερα από 400 ευρώ. Με την ακρίβεια και τις ανάγκες που υπάρχουν εξανεμίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Οι περισσότερες από εμάς είναι πάνω από 50 ετών και δεν έχουμε αντοχές για δεύτερη δουλειά, ούτε και είναι εύκολο να μας προσλάβει κανείς σε αυτή την ηλικία».

Δείτε αποσπάσματα από τη συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ