× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ποιο είναι το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού

Συνέντευξη του καθηγητή Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Πάρι Τσάρτα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/8/2023

Ποιο είναι το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού

O καθηγητής Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Πάρις Τσάρτας μίλησε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» για το μέλλον του Ελληνικού τουρισμού η συνέντευξη αναδημοσιεύθηκε στο ertnews.gr Ο κ. Τσιάρτας αναφέρεται σε κρίσιμες πτυχές και προβλήματα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Τα όσα ανέφερε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, νησιά που δείχνουν να ακολουθούν το παράδειγμα του μαζικού τουρισμού των νησιών του νοτίου Αιγαίου με πολλά χρόνια καθυστέρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Mε βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από τις αρχές του χρόνου το τουριστικό ρεύμα του 2023 παρουσιάζει άνοδο σε αφίξεις και εισπράξεις συγκριτικά με τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια της πανδημίας και πλησιάζει τις επιδόσεις του τελευταίου έτους αναφοράς που θεωρείται το 2019. Έτσι, οι περισσότερες ενδείξεις είναι ανοδικές, αλλά υπήρξαν και ορισμένα αντίθετα δεδομένα, τουλάχιστον τους προηγούμενους μήνες, π.χ. για προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ προς το παρόν είναι δύσκολη η αποτίμηση της ζημίας για την τουριστική βιομηχανία της Ρόδου. Και φυσικά σημασία δεν έχουν μόνον τα ποσοτικά δεδομένα, αλλά και τα ποιοτικά (είδος τουρισμού, δαπάνες ανά άτομο κλπ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Όμως, η επάνοδος του τουρισμού σε πιο μαζική βάση, ύστερα από τα χρόνια συγκράτησης λόγω πανδημίας, θέτει επί τάπητος ξανά και πιο επιτακτικά τη συζήτηση για το μέχρι τώρα μοντέλο τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας και το κατά πόσον πρέπει να το ξανασκεφτούμε σε ό,τι αφορά :

-Τη διαρκή μεγέθυνση είτε αυτή σχετίζεται με τους αριθμούς των τουριστών, ξένων αλλά και εγχώριων, σε σχέση με το πεπερασμένο των χώρων, είτε με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζωή όσων τυχαίνουν να ζουν σε τουριστικούς τόπους και χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Τη διαρκή προσθήκη κατασκευών, είτε αυτή περιλαμβάνει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες, εστιατόρια, μπαρ κλπ. καθ’ υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας πολλών τόπων (κορυφαία περίπτωση η κατακόρυφη αύξηση της οικοδόμησης των Κυκλάδων, με τα ρεκόρ έκδοσης νέων αδειών και προσθήκης εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών) έως την υπερβολική και εν πολλοίς παράνομη κατάληψη των παραλιών από τα περίφημα ομπρελοκαθίσματα. Για το πρώτο, όπως ειπώθηκε στη συζήτηση με τον κ. Τσάρτα ελπίζεται πως θα υπάρξει κάποια επίδραση από το νέο προεδρικό διάταγμα περί φέρουσας ικανότητας, αν και το πόρισμα αυτό επαφίεται βασικά σε σχετικές μελέτες που πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι οι ιδιώτες επενδυτές, με όποια αντικειμενικότητα αυτό μπορεί να περικλείει. Για το δεύτερο επιθυμία είναι η επιδεικνυόμενη αποφασιστικότητα του κεντρικού κράτους και των τοπικών αρχών να παταχθούν οι αυθαιρεσίες να έχει διάρκεια και να μην λήξει μέσα σε λίγες μέρες ή να μπλέξει σε παρελκυστικές δικαστικές διαδικασίες.



-Για την ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξη των τόπων όπου ο τουρισμός έχει γίνει μονοκαλλιέργεια, εκτοπίζοντας τις άλλες δραστηριότητες (π.χ. τις αγροτικές), εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους, όπως τα υδατικά αποθέματα ή τις δυνατότητες διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλοιώνοντας αισθητικά τη μορφή του τοπίου, είτε αυτό αφορά τους ιστορικούς οικισμούς, είτε την ύπαιθρο με τις πεζούλες, την μετατροπή των μονοπατιών σε δρόμους κλπ. Και ταυτόχρονα, όπως έδειξε και η τελευταία απογραφή, η υπερτουριστικοποίηση ειδικά των νησιών, αλλά και ηπειρωτικών τουριστικών τόπων δεν αποτέλεσε λύση για το πρόβλημα της δημογραφικής παρακμής, με την εξαίρεση μικρό αριθμό Κυκλάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Με την επανεκτίμηση του ρόλου και των συν και πλην από την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. Σε άλλες χώρες, πόλεις που είναι σημαντικοί προορισμοί κρουαζιέρας, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη, το Ντουμπρόβνικ και τελευταία το Άμστερνταμ, λαμβάνουν πλέον μέτρα περιορισμού των κρουαζιερόπλοιων.

-Με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλούς μεσογειακούς προορισμούς λόγω των υπερβολικών πλέον θερμοκρασιών. Πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνει την πρόθεση μερίδας ταξιδιωτών να επιλέγουν στο εξής πιο δροσερούς προορισμούς ειδικά στην Ευρώπη ή να προτιμούν να κάνουν τις διακοπές τους εκτός καλοκαιριού, την άνοιξη ή το φθινόπωρο, για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολυκοσμία, σενάριο για το οποίο η χώρα μας δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης