× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Προτεραιότητα στο νησιώτη»

Κοπή της βασιλόπιτας της Γενικής γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη

Δημοσίευση 10/1/2020

«Προτεραιότητα στο νησιώτη»
' χρόνος ανάγνωσης

Στη στήριξη του νησιώτη μέσω της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος νησιωτικής πολιτικής το οποίο πλέον θα συνοδεύεται, με απόφαση του Πρωθυπουργού, και από χρηματοδοτικό πόρο, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Κόβοντας στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής τη βασιλόπιττα της Γραμματείας.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια στήριξης του νησιώτη και της νησιωτικής Ελλάδας συνολικά. «Με τον εξ ορθολογισμό του θεσμού του Μεταφορικού Ισοδύναμου  και το ξεπέρασμα στρεβλώσεων όπως στην περίπτωση των καυσίμων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αποφασισθείσα αύξηση των κονδυλίου αγόνων γραμμών από 90 σε 130 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη θέσπιση νέων ακτοπλοϊκών γραμμών όπως αυτές που συνδέουν τη Μυτιλήνη και τη Μύρινα Λήμνου με τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες τη Δωδεκάνησο με την Κρήτη, τη Ρόδο με το Καστελόριζο. «Στηρίζουμε έτσι τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μέσω της στήριξης του νησιώτη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκηςε.

Τέλος ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε στην στήριξη του Λιμενικού Σώματος ενώ όπως είπε προτεραιότητα αυτής της ενίσχυσης σε επιχειρησιακά μέσα και στελέχη έχει το Λιμενικό Σώμα στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενημέρωση από το γραφείο του κ. Πλακιωτάκη:

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στη Μυτιλήνη «Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η κάλυψη των αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας»
  Στη Μυτιλήνη, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος παράλληλα επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
   Κατά την επίσκεψη του στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, στην οποία παραβρέθηκε και ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, συζητήθηκε εκτενώς το μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λιμενική Αρχή με έμφαση στην ανάγκη μετεγκατάστασης σε νέα κτιριακή υποδομή.
  Ο κ. Πλακιωτάκης, αφού ευχαρίστησε τα στελέχη του Λ.Σ. για την προσφορά τους στην πατρίδα, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα του προσωπικού. Ο κ. Υπουργός εξάλλου, επισκέφθηκε τα σκάφη του Λ.Σ. του νησιού και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επίδειξη λειτουργίας των θερμικών καμερών.
  Για το νησί της Μυτιλήνης τόνισε ότι «Έχει κρατήσει Θερμοπύλες όλα αυτά τα χρόνια, μια περιοχή που έχει σηκώσει στις πλάτες της δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού και έχουμε όλοι εμείς την υποχρέωση να στηρίξουμε το συγκεκριμένο νησί».
  «Η λύση των προβλημάτων γίνεται με τους παρόντες και όχι με τους απόντες» υπογράμμισε ο κ. Υπουργός και αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο που αποτελείται από την αποσυμφόρηση των νησιών, τη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων και τη γρήγορη απονομή ασύλου.
  Επεσήμανε ότι στην νησιωτική Ελλάδα κατοικεί το 15% του ελληνικού πληθυσμού και μέλημα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας είναι να στηρίξει το νησιώτη και το νησιώτη επιχειρηματία, με πρόθεση τη δημιουργία μιας καλά στοιχειοθετημένης δημόσιας νησιωτικής πολιτικής με διακριτό άξονα ενώ ανέφερε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ξεχωριστού επιχειρησιακού προγράμματος για το νησιωτικό χώρο για το οποίο θα υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι. 
  Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης αλλά εξορθολογισμού προς όφελος των νησιωτών. 
  Τέλος ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντικότητα  της στήριξης του  νησιωτικού χώρου μέσα από την αύξηση των άγονων γραμμών σε αυτές τις δύσκολες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η παρουσία των νησιωτών δεν συμβάλλει μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, συμβάλει κυρίως σε επίπεδο κυριαρχικών δικαιωμάτων».
     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορά στο μεταναστευτικό

Αναφερόμενος τέλος στο μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «χρόνια τώρα το Αιγαίο και ιδιαίτερα η Λέσβος σήκωσε δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση του ζητήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας στον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και στους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι συναποφάσισαν «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία και αδιαφορία της Κυβέρνησης αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την μεταναστευτική κρίση να μην συμμετάσχουν στην κοπή της πίτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» ο κ. Υπουργός είπε ότι «με εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες λύνονται τα προβλήματα.

Μα παρουσίες και όχι με απόντες». Σημείωσε δε το «ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τη φύλαξη των συνόρων και το ρόλο του Λιμενικού Σώματος που επί 24ωρου βάσεως σώζουν ανθρώπινες ζωές τη ώρα που άλλοι τις θέτουν σε κίνδυνο. Τη γρήγορη διαδικασία απονομής ασύλου που πλέον είναι νόμος του κράτους. Τη δημιουργία νέων κλειστών και ασφαλών δομών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συλλογικό πλεκτό χριστουγεννιάτικο δένδρο με άρωμα μνήμης στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετέτρεψε παλιά νήματα και κοινές ιστορίες σε ένα ζωντανό έργο τέχνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Καρυστιανού μιλά για νέο κόμμα από την κοινωνία

Θέτει προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές και αποκλείει κάθε σχέση με το παλιό πολιτικό σύστημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία με Τσίπρα θέλει ο Παρασκευαΐδης

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κινηθεί συγκροτημένα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να απορρίπτει πρόσωπα και πολιτικές διαδρομές, υπογράμμισε ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη στο One Channel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα για τον προϋπολογισμό και τα προβλήματα της Λέσβου

Η βουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία της έκανε λόγο για προϋπολογισμό πολέμου, φτώχειας, βαθιά αντιλαϊκό και άδικο
ΧΩΡΙΑ

Προσφορά αγάπης από την Μονή Βατοπαιδίου

Τρόφιμα για άπορες οικογένειες μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου με τη μέριμνα του γέροντα Εφραίμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για κράτος δικαίου Τέμπη και παρακολουθήσεις

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κατηγορεί την Αντιπολίτευση για παραποίηση εκθέσεων και πολιτική εκμετάλλευση κρίσιμων υποθέσεων
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικες δράσεις από την Ηλιαχτίδα στον Μανταμάδο

Δημιουργία, στολισμός και μουσική γιορτή από τον Ανθρωπιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέντε μήνες παράταση για το Σπίτι του Μίλτη Παρασκευαΐδη

Το θέμα της αποπεράτωσης του έργου συζητήθηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτίστηκε ο δρόμος στο σπίτι της προσφυγικής μνήμης στη Σκάλα Λουτρών

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 78.500 ευρώ, και χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

70 χρόνια δράσης για τους Πολιχνιάτες της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια δράσης του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας, στην αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Λουκέτο στους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου την Δευτέρα 16 Δεκέμβρη

Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην πανελλαδική και πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία καταγγέλλοντας τον νέο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ως αντιλαϊκό και φορομπηχτικό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οδός Θεοδώρου Χοχλάκα στη Μυτιλήνη ως ελάχιστος φόρος τιμής

Συγκίνηση στην τελετή ονοματοδοσίας για τον αείμνηστο δήμαρχο, γιατρό και άνθρωπο της προσφοράς, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου